39 bin üyeli Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile ilgili yazılarıma gelen tepkilerin içinde en çok vurgu yapılan konu “kaç başkan adayı” olduğu yönündeki sorular oldu…
Dün sabaha karşı 04.00-05.00 sıralarında gazetecilik yaşamını internet üzerinde devam ettirmeye gayret eden bir arkadaşla yaptığım yazışmadan anladım ki; kimse kendi dışında gerçeklere inanmıyor. Oysa yazılarımı sürekli okumuş olsaydı eğer ‘denge’ye dikkat ettiğimi görürdü… Yazdıkları nedeniyle kendisini sonsuza kadar özgür bıraktım… Uzayda yol almaya başladığında belki döner bakar… Geçmişi yad eder…
Neyse…
Takvim işliyor… Komitelerde inanılmaz bir trafik var. Adaylar, kendi adaylarına destek verenler, karşı adaya köstek olanlar, durmadan bir yerlere mesaj atanlar, siyasi yönden arayışlara girenler… Ortalık toz duman… Çıkış arayanların geldiği nokta şimdilik muamma. Çok kısa süre içinde konuşulan, tartışılan, belgelere dadanan herkesin ve her şeyin kokusu çıkar…
BTSO seçimleri 3 Nisan 2018 itibariyle gerçekleşecek. Komitelerden gelen isimlerin belirlenmesinin ardından 1 hafta içinde de BTSO Meclis üyeleri kendi başkanları ile yönetim kurulu ve yönetim kurulu başkanını belirleyecekler…
Mevcut başkan İbrahim Burkay’ın karşısında şimdilik İlhan Parseker, Mahmut İnan ve Özer Matlı var. Sayın Parseker henüz bir basın toplantısı yapmadı. Basın açıklamasıyla rakiplerine bir anlamda gözdağı verdi; “Buradayım, çalışıyorum” demeyi tercih etti. Ancak bir basın toplantısı için hazırlandığını, projelerini açıklayacağını öğrendim. Bugün yarın çağrısı gelir… Mahmut İnan da görüşmelerini sürdürüyor… Öncelikle komitesinden destek almalı. Borsa başkanı Özer Matlı da hızlı ve kendisini destekleyenlerle görüşmeler yapıyor…
BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın seçimlerle ilgili adaylığı konusundaki açıklamasını izledim. Projeleri Türkiye’de örnek alınan bir Oda’nın başkanı olarak 1-0 önde. Savunma sanayi sektörünün Bursa’da gelişmesi bile başlı başına bir büyük girişim. Uzay ve Havacılık konusunda attığı adımlar, İleri Teknoloji OSB, KOBİ OSB, Mükemmeliyet Merkezleri, var olan sayıya yeni 920 ihracatçı katması, ihracat kilogram değerinin 4 dolara çıkması, merkezi bütçeye aktarılan payın artması, işsiz gençler için atılan adımlar, KDV iadelerinin ödenmesi konusundaki girişimleri, Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nin temellerini atılması gibi daha pek çok artıları olan bir 4 yıl… Hiç de kolay değil yapılanlar. Ekibini iyi kurduğunu, üniversitelerden öğretim üyeleriyle hareket ettiğini söylemeliyim. Bilimsel verilerden yararlanıyor…
Dengelerin gözetildiği bir seçim dönemi…
NACE kriterleri gereği komite sayısının artırıldığını hatırlatayım. Bazı komitelerde üye sayıları düştü, bazılarında ise arttı… Birbiriyle hiç ilgisi olmayan şirketler aynı yerde görünüyor… Küskünlüklerin, kırgınlıkların olduğunu biliyorum. Bu aşamada kızgınlıkların sandığa yansıması olabilir…
Seçimlerde meclis üye sayısı 128’den 130’un üzerine (133 olması muhtemel), komite sayısı da 51’den 63’e çıkacak. Ayrıca çıkarılan kanun hükmünde kararname (KHK) ile seçimlerde oy kullanacaklara ilişkin düzenlemeye de dikkat edilmeli… Buna göre, oda, borsa ve birlik organları seçimlerinde oy kullanabilmek için seçim tarihi itibarıyla en az iki yıldır oda ve borsaya kayıtlı olma şartı aranacak. Kararname geçen yılı bağladığına göre şirketlerin 1 Nisan 2016 öncesi kurulmuş olması gerekiyor. Bu kararla 39 bin 500 üyesi bulunan BTSO’da seçimlerde 22 ila 28 bin arasında üye oy kullanabilecek gibi duruyor… Kesin rakamları size ileteceğim… (BTSO’dan bilgi istedim. Gelince hemen paylaşırım…)
Ticaret Borsası seçimlerinde de yaklaşık 750 üye oy kullanacak. İlk etapta 7 komiteden 20 meclis üyesi belirlenecek. Ardından 1 hafta içerisinde meclis ve yönetim kurulu başkanı seçilecek. Özer Matlı BTSO’ya için karar verirse eğer; burada da yeni bir başkan görebiliriz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir