Oyak Renault, TOFAŞ, Karsan, Bosch Rexroth, Aktaş, Durmazlar, Bursa Çimento, Yeşim, Özdilek, Bursalı Havlu, Baykal Makine, Sütaş, Eker, Penguen, May Tohum, Borçelik, Matlı Yem, Gemlik Gübre, Türk Prysmian, Compenanta, Aunde Teknik, Teknik Malzeme, Asil Çelik, Yazaki, Erbak Uludağ, Coşkunöz, Harput Tekstil, B-Plas, Küçükçalık, Saydam Tekstil, Marmarabirlik, Ermetal Otomotiv, Ermaksan, Maysan Mando, FEKA; Coats Türkiye, Contitech, Grammer, Aroma, Nestle Waters, Çilek, İnoksan, Bosch Fren, Berteks, Alara Tarım, Akyapak, Makyağsan, May Kimya, ÜÇGE, Yeşilova ve Simge Mat gibi üretici kuruluşları bağrında besleyen Bursa, İstanbul’un ardından ihracatta ikinciliğini korumaya devam ediyor… (Bazı sektörlerden seçim yaptım. Yoksa çok daha hızlı büyüyen, Ar-Ge yapan, yeni pazarlara açılan daha onlarca şirketimiz var.)

İstanbul gibi bir devi dışarıda bırakırsak eğer; ‘Anadolu’nun beyi Bursa’ sözünü rahatlıkla söyleyebiliriz…

Türkiye İhracatçı Meclisleri (TİM) ile Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerini inceledim. Bu yılın şubat ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,8 artmış… TİM’e göre 12 milyar 889 milyon dolar süper rakam… “İhracat tarihinde en iyi şubat” olarak nitelendiriliyor…

Şubat ayında ihracatın miktarı 9 milyon 500 bin tona çıktı… Değer bazında ihracat ise yüzde 14,8 arttı. Yani aynı malı, daha yüksek fiyattan ihraç etmeye başladık. Bu oldukça sevindirici bir gelişme… Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmanın getirisi olarak görülmesi gerek…

Demek ki “düşük ve orta teknolojili mallar” yerine ileri teknoloji içeren mallara yönelmek şart. Endüstri 4.0 çalışmalarına hız vermek zorundayız. Çünkü gelişmiş ülkelerde Endüstri 5.0 ve 6.0 için özel ekipler oluşmuş bile…

Bu arada Bursa’nın ihracatında fark yaratan özelliklere eğilmemiz gerek. Dünyanın neresinde olursa olsun otomotiv sektöründeki gelişmeler ülkelerde değişimlere neden oluyor. Ortalama 12 bin parçadan oluşan bir otomobil için hemen yan sanayici devreye giriyor. Yazılımcılar için pazar oluşuyor… Malzeme mühendisleri çalışıyor. Herkes kazanıyor…

Şoförsüz araçlar diyorsun başka bir teknoloji gerekiyor… Elektrikli diyorsun pil teknolojisi gerekiyor. Uçan araç diyeceğiz mesela yakında. Hadi bakalım bir çalışma daha… Demem o ki otomotive özel bir sayfa açmak zorundayız…

Biz yine ihracata dönelim… Şubat ayında 60 ilin ihracatı artarken, 20 ilin ihracatı geriledi. En fazla ihracat yapan ilk 5 ilin ihracatı; İstanbul 5 milyar 300 milyon dolar, Bursa 1 milyar 270 milyon dolar, Kocaeli 1 milyar 200 milyon dolar, İzmir 817 milyon dolar ve Ankara 598 milyon dolar.

Bursa; şubat ayının en iyi ihracat rakamına ulaştı. Geçen yıl Şubat’ta 1 milyar 149 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren kentimiz, bu yılın aynı döneminde ise 1 milyar 270 milyon dolarlık ihracatla rakiplerine fark attı. Bursa, iki aylık dönemde hayata geçirdiği 2 milyar 419 milyon dolarlık ihracat oranı ile de ikincilikteki yerini korudu.

Bursa’dan gerçekleştirilen ihracatta ilk sırada otomotiv endüstrisi geldi. Bursa’dan yapılan 1 milyar 270 milyon dolarlık ihracatın 824 milyon 516 bin dolarlık kısmı otomotiv endüstrisi tarafından gerçekleştirildi… Bu sektörü 88 milyon 643 bin dolar ile tekstil ve hammaddeleri, 60 milyon 439 bin dolar ile makine aksamları takip etti.

Xxx

Kağan Yeşil, aday

BTSO Meclis Üyesi ve Plastik, Kauçuk ve Ambalaj sektörünü temsil eden BTSO 14. Komite Başkanı Kağan Yeşil, 3 Nisan’da gerçekleşecek komite seçimleri öncesinde adaylığını açıkladı.

Başarılar dilerim…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir