Zorlu, Anadolu, BMC, Turkcell ve Kıraça Holding‘in birlikte üreteceği ‘yerli otomobil’ için toplantılar yapılıyor, yer belirlenmesine çalışılıyor ve siparişler alınıyor.
Üretimin yapılacağı fabrikanın yeri konusunda 26 ayrı başvuru olduğunu baştan söylemeliyim. Herhangi bir altyapısı olmayan, tecrübesi sıfır, yetenekli elemanları bulunmayan, yan sanayisini kuramamış iller şimdi siyaseten girişimlerde bulunuyorlar. Akıllı olmadıklarını buradan ilan ediyorum.
En doğru adres Bursa-Akçalar ya da TEKNOSAB. Umarım bu konuda farklı bir karar alınmaz, umarım çabalar boşa çıkmaz…
“Bir ararken beş babayiğit’ birden bulan Türkiye’nin, gelecek yüzyıllardaki varlığını garanti altına almak adına başlattığı otomobil üretme fikrine ilk destek bildiğiniz gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi… İlk siparişi verdi ve bu alanda cesareti örgütledi.
Bir anlamda herkese “artık yerli kullanın, yerli araca destek verin” anlamlarına gelecek açıklamanın ardından Türkiye genelinden binlerce sipariş geldi. Ortada fabrika yoktu, araç yoktu, daha modeli bile belli değildi ancak üreticilere moral vermek gerekiyordu… Şu an itibarıyla halk bu güveni verdi…
Örneğin Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, 100 adet otomobil alacaklarını açıkladı mesela. Modelin yaşaması için çok daha fazlasını alacaklarına eminim.
Yerli otomobil kampanyasına çok sayıda kurum ve iş adamı da katıldı, katılıyor. Verilen sipariş adedi ile piyasaya çıkar çıkmaz iddiasını ortaya koyması beklenen yerli otomobil için milyonlarca üyesi bulunan kurumlar da kampanya yarışına başladı, dostlarına tavsiyelerde bulunanlar da çoğunlukta…
Planlamalara göre ilk yerli otomobil 2021’de yollara çıkacak… İşte bu aşamada kamu kurumlarındaki 100 binden fazla aracın yerine yenileri alınacak ve bazı markalarla ipler gerilecek…
Renault, TOFAŞ, Toyota, Mercedes, Audi gibi devleri derinden sarsacak bir döneme gireceğiz. Türk halkına ‘bu aracı alın’ kampanyaları başlayacak, milliyetçi duygular okşanacak… Pazarda kıyasıya bir mücadele başlayacak, güçlü olanlar ayakta kalacak, küsenler belki de ülkeyi terk edecek…
Hatırlayalım; Yerli otomobil için bugüne kadarki en yüksek taahhüt İstanbul Ticaret Odası’ndan gelmişti. Geçtiğimiz aralık ayında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden İTO Başkanı İbrahim Çağlar, yerli otomobilden 200 bin adet almayı taahhüt ettiklerini açıklamıştı. İnanılmaz bir rakam.
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) ve Önder İş Dünyası Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÖNSİAD) 5’er bin adet, Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) 1000 adet, Mersin Girişimci İşadamları Derneği (GİAD) 200 adet, Çorum Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği, Sivas Belediyesi ve Ordu Büyükşehir Belediyesi 100’er adet, Afyonkarahisar Belediyesi ile Atakum Belediyesi ise 25’er adet alım garantisi vermişti. Bursa Büyükşehir Belediyesi de sanırım oldukça yüklü bir alım için yakında açıklama yapar…
Bir başka önemli gelişme oldu. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, yerli otomobil için büyük potansiyel barındıran alanlardan biri olarak taksilere işaret etti. Yerli otomobilin reklamına da büyük katkı sağlayacak olan taksilerle ilgili Palandöken, Türkiye’deki 3 milyona yakın taksinin yerli otomobile dönüşmesi için kampanya başlatacaklarını duyurdu.
Eğer yerli üretim takside yolcu ile müşteri arasına ‘koruyucu bölme’ de koyulursa model tadından yenmez olur…
Fabrikanın yeri konusunda sayın Vali İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve BTSO Başkanı İbrahim Burkay başta olmak üzere Bursa lobisini oluşturan tüm kurum ve kuruluşlara bu aşamada çok iş düşüyor.
Yerli otomobil konsorsiyumu içinde yer alan Ahmet ve Zeki Zorlu kardeşler ile Kıraça Holding yöneticilerinin, Bursa’da üretim konusunda ağırlık koyması yerinde olur…
Yenişehir’deki ‘Çarpışma Test Merkezi’ de unutulmasın lütfen.