Bursa Haber gazetenizin dünkü nüshasındaki köşemde; “Bir süredir ‘sanal para birimi-bitcoin’ konusunda sorular geliyor. “Alalım mı?” diye soranların yanı sıra; “İstiyorum ancak güvensizlikten dolayı uzak duruyorum” diyen epeyce okurum var… Bu konu benim için de çok yeni. İnternet üzerinden, birbirini tetikleyen kişileri kapsayan bir sistemden bahsediyoruz aslında. Cebimizdeki kağıt ve madeni paranın yerine geçecek yeni bir yapı… Kontrolü kolay…” demiştim… Birazda teknik detaylara yer vermiştim. Bugün biraz daha ‘bit’leneceğiz… Para kazanırken ya da kaybederken yapmanız gerekenlerin üzerinde durmaya çalışacağım…
Bu sistemde digital formatta girilen bilgi ‘block’lar halinde, bir nevi bilgisayar kodu gibi depolanıyor. Daha sonra sisteme giren kişiler bu bilgileri, eğer 3’üncü partilere açık ise erişim sağlayıp, üzerine ekleme yapıyorlar. Eğer bu bilgiler şifreli ise, ancak kullanıcılar şifre çözücü kendi kodlarını girdiklerinde temeldeki database ulaşıyorlar.
Block chain sisteminin en büyük özelliği devasa bir database yaratması. Ancak bu database’in birçok sektörde aradan aracılar kaldırılarak takas ya da işlem yapmak için kullanılabilecek olması da başta bankacılık olmak üzere, perakende, turizm, gayrimenkul olmak üzere bir çok sektörün çok yakın takibinde. Yakın gelecekte herkes her şeyi böylesi yapılar üzerinden alıp satmaya başlayacak demektir…
OpenBazaar… Bu uygulamada block chain sistemi kullanarak, peer to peer yani bir kullanıcıdan diğerine aracı olmadan, dolayısı ile herhangi bir işlem ücreti ödemeden, karşı taraf riski almadan alış veriş yapılabiliyor. Bu uygulamada kullanıcılar, alıcı ya da satıcı oldukları ürünleri fiyatları ile listeliyorlar. Siz aradığınız bir ürünü, satıcının ratingine, ülkesine ya da fiyat aralığı gibi kriterlere göre arayabilir ve filtreleyebilirsiniz. Fiyatlandırmada etken olan o anki alımların artması olarak algılayabilirsiniz… Bir ürüne talep arttığında fiyatı da artar kuralı burada temel işlevi yerine getiriyor… Tekliflere bakıldığında şu sıralar ‘bitcoin’e ilgi büyük…
OpenBazaar’da işlem yapabilmek için digital para (bitcoin, ethereum vs…) kullanmanız gerekiyor. Block chain sistemi sayesinde alıcı ve satıcı fiyatta anlaştığında, iki taraf digital para kullanarak alış verişini gerçekleştirmiş oluyor. Bu arada işlem sonunda alış verişi yapanların birbirlerine verdikleri notlar da bir sonraki işlem için kullanıcıların referansı oluyor. Yüksek puan, yüksek işlem miktarı…
Peki sizler, aracı olmadan, işlem ücreti ödemeden, banka kullanmaya gerek kalmadan internet üzerinden alış veriş yapabildiğinizde bazı sektörlerin sonu gelecek. Dünya bir kez daha değişime gidecek ve taşlar yerinden oynayacak…
Bence bankacılık, mevcut ödeme sistemleri ve büyük stok tutan e-ticaret şirketleri etkilenecek. OpenBazaar’da gerçekleşen işlem sonucunda geleneksel yöntemler kullanılmadığı için, bahsi geçen bu sektörlerin hepsi negatif anlamda etkilenecek. Kim kazanacak peki… Maliyet düştüğü için block chain kullanıcıları bu sistemden büyük fayda sağlayacaklar…
Bir çok sektör kendi sistemini, block chain platformu haline getirerek gelişmelerin dışında kalmak istemiyor olmalı. Ancak yine bu sektörlerin büyük kısmı, bir block chain ürünü olan “kripto/digital paralara“ mesafeli duruyorlar…
Zaman ve insan internetin kontrolüne girdiğine göre; kazanan bugünden belli. Robotlar ve yapay zeka çalışacak; Teknolojiye hükmeden toplumlar diğerlerini kullanıcı olarak görecek…
Bitcoin şimdilik denemeyi geçti, sıra diğerlerine geldi…