Taşıt vergisi ‘motor’ taktı!
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) konusunda atılan adım, hemen herkesin dilinde. Aracı olanlar ‘Çok fazla arttı. Olmaz böyle şey’ diye eleştiriyor kararı. Bana göre de yüzde 40 oranındaki zam, çok acımasız. 1300 cc’lik araçla 4000 cc’lik araçtan aynı oranda vergi alınması pek de adil durmuyor.
Bu arada Batmanlı Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dün Fox TV’de ‘İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat’ programına katıldı. MTV zammıyla ilgili açıklamaları ilginçti… İlk sözleri yüreklere su serpti ancak 20 dakika sonra her yer kapkaranlıktı…
Demek ki kafalar biraz karışık…
Şimşek programın ilk bölümünde şöyle konuştu; “MTV konusunda yanlış bilinen bir şey var. MTV, tamamen 2018’in başından itibaren satılan sıfır araçlardan alınacak. Şu an aracı olanlar, normal şartlardaki artışlarla vergisini ödeyecek. Bu artıştan ticari taşıtlar etkilenmeyecek. 1 Ocak 2018’den itibaren alınacak. İkinci araçlarda da MTV zammı söz konusu değil. Mevcut 21 milyon araç yüzde 40 vergiden etkilenmeyecek.”
Buraya kadar her şey yolunda göründü…
Bu sözler hemen etkisini gösterdi ve sosyal medyada en çok konuşulan konu oldu. Ancak programın ikinci bölümünde sayın Şimşek, açıklamalarını düzeltmek zorunda kaldı… Yasayı yanlış hatırladığını belirterek; “Giden yasa benim söylediğimden farklı, onu da düzelteyim. 2018’den itibaren alınan araçlarda bir de değerine göre artış olacak. Yüzde 40’lık artış mevcut araçları da kapsıyor” dedi.
Hadi bakalım yine başa döndük… Zam oranı Bakanlar Kurulu’nda da ‘ödenebilir makul bir orana’ çekilmediği taktirde araç sahiplerinin cebinden bundan sonra daha fazla para çıkacak…
Savunma giderlerindeki artıştan kaynaklanan açık için bazı düzenlemeler yapıldığını da belirtmem gerek. Ancak; tasarruf edilecek çok konu var. Zamlardan önce buraya el atılmalı. Lüks tüketimden, rant gelirlerinden vergi almanın yolu açılmalı.
Darbe girişimi nedeniyle turizm gelirleri bile 30 milyardan 18-19 milyar dolara kadar düştü. Bir yerlerden sıkıntı pompalanıyor. Bir merkezde ‘Türkiye’yi kaosa sürükleme senaryoları’ yapılıyor. 18 milyonu öğrenci olan 80 milyonluk ülkede huzura kavuşmak istiyorsak eğer; Birlik ve beraberlik içinde hareket etmemiz gerekiyor.
Tüketim toplumundan üretim odaklı topluma geçmeliyiz.
İş bilen kadrolara ihtiyacımız var. Liyakat esaslı görevlendirmeler hemen yapılmalı, tarım sektöründeki aşırı kan kaybına müdahale edilmeli, toplu taşımaya ağırlık verilmeli ve ‘gerçek metro’ hatlarına geçilmelidir…
Aynı yöne giden kişilerin özel araçlarında arkadaşlarına mutlaka yer vardır… Herkes kendi aracını kullansın ama aynı işyerine gidenler birbirlerini ağırlasınlar artık! Hava atmayı bırakın arkadaşlar. Sırayla “buyurun bugün benim aracımla gidelim” demeyi öğrenin be ya… Tek kişinin kullandığı binlerce araç görüyorum… Hem böylece trafikteki otomobil sayısı da göreceli şekilde azalacaktır…
Hak ettiğimizin çok üzerinde bir lüks var bu ülkede.
Bu arada Hazine garantili altın sertifikaları alma zamanı geldi. Ziraat Bankası’na götürdüğünüz altınlarınız size yılda yüzde 4 oranında gelir de getirecek. Hem altının gram fiyat artışından yararlanacaksınız hem de yüzde 4 oranında vergisiz gelir… İnanılmaz bir fırsat, yerinde bir karar…