Bursa’daki üniversitelerde bir hareketlilik var. Attıkları adımları, kamuoyuna yansıyan bilgilerden izlemeye gayret ediyorum. Araştırmalarını, sanayicilerle işbirliklerini, öğrencilerinin katıldığı yarışmaları ve bilimsel yayınları dikkatimi çekiyor. Her gelişmenin Türkiye için olduğunu, ülke puanımızı yukarılara taşıdığını biliyorum. Kıvanıyorum…
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Alternatif Enerjili Araçlar Topluluğu öğrencilerinin çalışmaları dikkatimi çekti. ‘Yıldırım’, 100 kilometrelik mesafeyi 1 Lira gibi sembolik bir bedel ile kat edebiliyor olması çok güzel bir haber… Müjde demek daha doğru sanırım…
Hem çevreci hem de ekonomik bir araç…
Geliştirdikleri elektrikli araç ile TÜBİTAK’ın düzenlediği ‘Alternatif Enerjili Araç Yarışları’na da katılan ve 31 takım arasında 12’ci olan öğrenciler oldukça heyecanlı… BTÜ Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kemal Furkan Sökmen’in danışmanlığında ilerliyorlar. En önemlisi aracın her bir parçası yüzde 100 yerli… Bu çok önemli bir aşama… Hücre teknolojisini yakaladığımızı gösteriyor. Yani enerjinin korunmasını sağlamış durumdayız. İsteyince oluyormuş demek!
Elektrikli aracın batarya sistemlerini bilimsel projeleri ile bizzat geliştiren ve patentini alan Yrd. Doç. Dr. Sökmen’in şu sözleri geleceğimizi aydınlatıyor; “Öğrencilerimiz tarafından tasarlanan aracımızın mekanik, batarya ve tüm komponentleri yerli üretimdir. Alüminyum şase üzerine geliştirilen karbonfiber gövde ile sağlamlık ve hafifliği bir arada sağladık. Bunun neticesinde 100 kilometre mesafeyi 1 TL ile gidebilen oldukça düşük bir enerji tüketimi yakaladık. Tam dolu şarj ile 300 kilometre yol kat edebilen aracımızın kadranı saatte 100 kilometreye ayarlı… Geliştireceğimiz yeni projeler ve alternatif enerjili araçlar ile ülkemizin yerli otomobil sürecine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.”
İşte bir büyük gelişme, bir büyük başarı…
Sponsorlar; BTSO, BOSİAD, İğrek Makine, Sazcılar Otomotiv, Su Metal, Destek Otomasyon, Rubida Mühendislik, BİAS Mühendislik ve TDM Otomotiv…
Hepinizi yürekten kutluyorum…
Rektör Prof. Dr. Arif Karademir’e de bir çift sözüm var; “Madem hedeflerinizi yüksek tutuyorsunuz, o zaman yüksek karakterli bu gençlere de tam destek vermeye devam edin. Attığınız her adımdan haber verin ki; Kent dinamikleri harekete geçsinler. Onları ikna edin ve ilerleyin.”
Orada burada değil Bursa’da hayata geçecek ‘ilk tam yerli otomobil fabrikası’ için de lütfen sayın milletvekilleri ellerinden geleni yapsınlar. Sanayi bakanlığı, araştırma kuruluşları, makine mühendisleri, tasarımcılar, özellikle parasını yurt dışında fonlara yatıranlar artık ülke gerçekleriyle daha yakından ilgilensinler.
Yolunuz açık olsun gençler…
Xxx
Uludağ Üniversitesi de atak yaptı
Bu arada Uludağ Üniversitesi de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 15 araştırma üniversitesinden birisi seçildi.
Harika bir haber daha…
Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir İleri Teknoloji Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi, araştırma üniversiteleri oldular.
Çukurova Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi de aday üniversiteler olarak yerlerini aldılar.
UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, çok mutlu olmalı. Geliştirilecek projelerle Türkiye’nin önüne yenilikleri getirecekler. Araştırma projelerine ve faaliyetlerine çok daha fazla önem verilecek demektir.
Bu arada ‘Yaz Okulu’ uygulamasından asla vaz geçilmemeliydi… Görükle ve kampüsteki esnaf istedi diye tekrar gündeme almak doğru değil… Bu yıl başka kentlere giden öğrenciler çok zorluk çektiler… Zaman ve para kaybettiler…