Aktaş’tan bir ilk
Temeli merhum Sait Aktaş tarafından, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikal ettiği yıl olan 1938’de atılan Aktaş Holding, yıllar içindeki farklı ve kaliteli üretimiyle dünyaca aranan markaların sahibi oldu. Kauçuk alanında oluşturulan uzmanlığın da katkısıyla bugün Aktaş Holding, 6 kıtada faaliyet gösteren, 100’den fazla ülkede ürünleri satılan ve alanında dünyanın en büyük firmaları arasında yer alan bir konuma ulaştı. Körük üretiminde dünya liderliği için tüm birimlere gösterilen hedef tarih; Cumhuriyetin 100. yılı…
Ar-Ge’ye bütçeden pay ayırmaya başladıktan sonra attığı her adımda bilimselliği yakalayan holding, 1970’li yıllardan sonra gelişmesine hız verdi. Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şahap Aktaş’ın çalışanlara yol göstermedeki ustalığı, mühendis ve işçisinin yetkinliği, Aktaş Holdingi bugün dünyada kendi sektöründe yüzde 20’ye ulaşan pazar payına kadar taşıdı.
Ulaştırma, Yeşil Enerji, Konut ve Fabrika ile Savunma Sanayine özel üretimler yapan grup şirketleri, artık stratejik hamlelerle kalıcı ve rekabetçi hale gelmişler bile… Yenilikçi ve değerlere önem veren anlayışın devamlılığını dün bir kez de Aktaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı (CEO) Sami Erol’dan dinleme fırsatı yakaladım.
Baştan söyleyeyim; küresel düzeyde markalaşma vizyonu doğrultusunda ‘Endüstri 4.0’a odaklanan ve geleceğe yönelik yatırım hamlelerini sürdüren Aktaş Holding’in yeni ürettiği endüstriyel hortum, inanılmaz… Bahçe hortumlarından farklı…
Dayanıklı, uzun ömürlü ve çevre dostu hortum üretilmesi için 10 milyon dolarlık yatırım yapılmış. Bursa’nın ilk organize sanayi bölgesi olarak Türkiye ekonomi tarihine geçen Bursa OSB içindeki tesiste özel bölüm ayrılmış… Markanın adı Powertech…
Sayın Erol’un verdiği bilgiye göre; endüstriyel hortum Türkiye’de üretilmiyormuş… Önce çok şaşırdım doğal olarak… Tıraş için jilet dahi üretemediğimiz yıllar aklıma geldi. Demek ki sanayiciler için spesifik alanlar halen var…
Aktaş Holding CEO’su Erol, toplantıda konuyla ilgili epeyce ayrıntı verdi. Üretim için ayrılan bölüm 7 bin 500 metrekare. Bu iş için 50 kişilik yeni istihdam sağlamayı da planlıyorlar. Hortumlar; Su, hava, buhar-sıcak su, kum-beton, gıda-kimyasal ve akaryakıt hortumu alanında kullanılabilecek. İç ve dış çapları, yüksek çalışma basıncı, kıvrılma yarıçapı, patlama basıncı, yüksek veya düşük çalışma ısısı, kullanıldığı alana özel olarak havaya, ozona, aşınmaya, ısıya ve yağa üstün dayanıklılık gibi özellikleri ile hortumlar daha şimdiden Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç edilmiş bile… Çok sevindirici bir haber…
Erol, “Hortumlar, ABD ve Alman şirketlerinin ürettikleriyle boy ölçüşebilecek düzeyde. Hatta bizimkiler çok daha iyi ve rekabetçi… Powertech ürünlerimizle ilgili 2017 yılı ciro hedefimiz 5 milyon dolar, 2023 hedefimiz ise 40 milyon dolar düzeyinde… Eğer marka yaratamazsak fasoncu ve taşeron oluruz. Bizler ülkemize döviz kazandırmak amacıyla gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Ekibimizle birlikte daha iyisini üretmek ve katma değer sağlamak için bu yıl Ar-Ge birimimizi geliştireceğiz. Bu konuda sürekli iyileştirmeler var” dedi. Direk ve dolaylı olarak şimdilik 20 Ar-Ge elemanı bulunuyor.
Aktaş markasının, küresel düzeyde sahip olduğu ‘güvenilir’ algısına yeni bir ürün daha eklenmesi, Bursa’nın adını da gururla duyurmak demek. Bundan ayrıca memnun oldum…
Toplantının ardından, ekonomi gazetecileri ve köşe yazarlarıyla birlikte fabrika gezisi de yaptık. Erol’un verdiği bilgiye göre Powertech endüstriyel hortum hatları, 65 metre ile bir rekorun da sahibi… Dünyada genel olarak 45 metrelik hatlar varmış. Bu özelliğiyle hatlarda 65 metrelik hortum üretmek mümkün olacak. Ekli hortumların işe yaramadığını bile biri olarak bu uzunluk dikkatimizi çekti.
Türkiye’de ilk yerli endüstriyel hortum üretimi yapılmasına sevindim. Türkiye, böylesi özel ürünlerle 1.7 dolar olan ihracat kilogram fiyatını 4 dolara kadar çıkarabilir.
Aktaş Holding, melek yatırımcı olarak girişimcilere yeni ürünler konusunda da yardımcı oluyor. Bir fikri olanları dinliyor, ‘ne yapacağım diye soranları’ yönlendiriyor…
Körük, membran ve şimdi de endüstriyel hortum.
Yolunuz açık olsun…