Türkiye mesleksiz insanların ülkesidir diye söylenir durur. Oysa köylerde eken, biçen, sulama yapan, gübreyi tarlaya ya da bahçeye yayan, ilaçlamadan anlayan, süt sağan, sütü mayalayan, peynir ve tereyağı haline getiren, tavuklardan yumurta alan, budamanın ustası milyonlarca insanımızın ‘mesleksiz’ olduklarından bahsedemeyiz. İşin ehlidir onlar. Dünyanın en ağır işleridir saydıklarım. Gece yarısı küçükbaş hayvanlarını yayılmaya götürmek için uykusundan feragat ederek başlarlar güne… Kurttan, ayıdan korkmadan kilometrelerce yürürler. Ah benim güzel ülkemin güzel insanları… Bazılarının yanlış politikası nedeniyle ‘gezen tavuk yumurtası’ yer hale geldik… Peki nereden geliyor bu yumurtalar; Köyden! Hani şu mahalleye çevirdiğimiz köylerden. Kökten karşıyım köy-mahallelere!

Neyse…

Köylülerin sorunlarını bir kenara bırakarak konumuzun asıl muhatapları olan ‘mesleksiz kentli gençlere’ yönelik yapılanmalara dönelim yine. Nitelikli ara eleman kadroları için ülkemizde ‘meslek liseleri’ devreye girer. Özel kurslar, özel meslek liseleri ve belediyelerin kursları da işe yarar.

Meslek lisesi mezunlarına sağlanan hakları ve avantajları da inceledim. Düz liseye göre oldukça avantajlı yanları var;

* Ülkemizde Anadolu teknik lisesi, teknik lise, Anadolu meslek lisesi, endüstri meslek lisesi ve kız meslek lisesiyle çok programlı liselerin bölümlerinden mezun olanlar, 3795 sayılı yasaya göre teknisyen unvanıyla istihdam edilirler.

* Anadolu teknik lisesi ve Anadolu meslek lisesi mezunları, yabancı dille eğitim görmenin avantajlarına da sahipler…

* Yükseköğretime devam etmeyenlerin iş bulmaları ve mesleklerinde ilerlemeleri görece daha kolaydır

* Kamu kurum ve kuruluşlarında branşlarında görev alan mezunlar, genel lise mezunlarına göre bir üst dereceyle işe başlarlar. Bu emeklilikte çok işe yarayan bir durum.

* Anadolu teknik lisesi ve teknik lise mezunlarına 3308 sayılı yasaya göre, doğrudan “İşyeri açma belgesi” de veriliyor.

* Anadolu meslek lisesi ve meslek lisesi mezunları 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun değişik 30’uncu maddesi gereğince, işyeri açabilmek için şart olan “Ustalık” belgesine, ustalık sınavına girerek ulaşabiliyorlar. Burada da bir adım öndeler.

* Mesleki ve teknik öğretim yapan okullarda eğitim görenler okul ve işyerlerinde iş eğitimi almış olmaları nedeniyle mesleklere yatkın olurlar. Meslek değiştirmek istemeleri halinde yeni mesleğe çok kısa zamanda intibak edebilirler.

Meslek liselerinin avantajlarına gelince;

1-Sevdiği ve gelecekte yapmak istediği mesleği küçük yaşta benimser gençler. İsteyerek çalıştığı için de başarılı olur.

2-Okul bitiminde meslek sahibi olarak işyeri açabilir.

3-ÖSYS’de sınavla istediği yükseköğretim programında okuma hakkı ya da önlisans eğitimi görebilme şansına sahip oluyor.

4-Önlisans kazanan öğrenciler, dikey geçişle 4 yıllık lisans eğitimine de geçme hakkına sahip. Az buz şey değil.

Eğer öğrenci bir işletmede eğitim görüyorsa;

İşletmelerde meslek eğitimi süresince yaşlarına uygun asgari ücretin yüzde 30’undan az olmamak üzere ücret alır. İşletmenin sağladığı diğer sosyal olanaklardan da faydalanır. Hastalık, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta edilirler. Eğitimleri süresince muayene ve tedavi masrafları Sosyal Sigortalar Kurumu’nca karşılanır. Öğrenci okul atölyelerinde bulunmayan eğitim aracı, makine ve teçhizatı işletmelerde görüp kullanmak da artısı…

Bu yolu seçen öğrenciler ayrıca mesleki bilgi ve becerilerini işyerlerinde gerçek iş şartlarında geliştirirler. Aranan eleman olmanın başkaca bir yolu da yok zaten…

Ülkemizin ihtiyaç duyduğu yeni iş alanlarına uygun programlarla ileriyi gören gençler yetişecektir. Yetkililerin uzağı gören ve vizyon sahibi olması’ şimdilik yeterlidir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir