55 saniyede 1 otomobil
Otomotiv fabrikaları içinde ‘Türkiye’de kurulan ilk tesis’ olarak Türkiye ekonomi tarihine geçen ve geçtiğimiz yıl üretim rekoru kıran Türk Otomobil Fabrikaları AŞ’nin (TOFAŞ) misafiri olduk önceki gün. Bursa’da ‘Ekonomi Gazeteciliği’ alanında uzmanlaşan arkadaşlarımızla birlikte saat 09.30’da sosyal tesislerde buluştuk. 10-15 dakikalık dinlenmenin ardından 8 bin kişiden sorumlu Üretim Direktörü Recep Temizesen ve Endüstriyel Operasyonlar Direktörü Akın Aydemir’le tanıştık. Sayın Temizesen 24, sayın Aydemir ise 12 yıldır TOFAŞ’ta çalışıyorlar ve birlikte geleceğe hızla yol alıyorlar…
Benim ‘Hacı Murat’ olarak 1974 yılında tanıştığım Murat 124’ten, bugün 80 ülkeye ihraç edilen ve ABD piyasasında aranan markalar içine giren Egea’ya kadar geçen süreci yakından tanıma fırsatını değerlendirdiğimi belirtmeliyim. Türkiye’de daha yeni yeni konuşulmaya başlanan Endüstri 4.0 uygulamalarının epey zamandır üretimde kullanılıyor olması da çok güzel duygular oluşturdu hepimizde. TOFAŞ’ın kendisiyle yarışan bir grup mühendis, IT uzmanı ve AR-GE bölümündeki uzmanlarıyla gideceği daha çok yolu olduğuna inanıyorum.
Endüstriyel Operasyonlar Direktörü Akın Aydemir’in üretim, fabrikanın dünyadaki yeri, ihracat, işçi sayıları, alınan kararların etkisi ve gelecekle ilgili operasyonlar hakkında verdiği bilgilerin ardından fabrika gezisine katıldık. Gezi, yaklaşık 2 saat kadar devam etti. Kalıp, montaj, araç üretim hatları ve diğer bazı bölümlerde ayrıntılı bilgiler edindim. Daracık bir alanda çalışan robotların programlanmasını başaran bilgisayar uzmanlarını buradan tebrik ediyorum.
Her 55 saniyede bir otomobil üretmeyi başarmışlar. Erkek ve kadın işçiler yan yana büyük bir uyum içinde çalışıyorlar. Yerler, askılar, programlı gezen insansız araçlar, robotlar, ustalar, formenler, eğitimli çalışanlar ve sürekli her anı gözlemleyen bilgisayar altyapısı dikkatimi çekti… 1972 yılında sadece 20 bin otomobil üreten TOFAŞ, bugün yılda 450.000 üretim kapasitesine ulaşmış durumda.
Fabrika alanı 1.000.000, kapalı alan 350.000 metrekare. 10 bin çalışan her gün geliyor ve gidiyor. Üretim hatlarını kendileri yapıyor, kalıplar yine kendi içlerindeki atölyede imal ediliyor. İstek geldiğinde kalıp üretip satıyorlar.
2010 yılında 300.000 araç üreterek rekor kırmışlar ancak yeniliklerle birlikte üretim 2016 yılında 385.000’e çıkmış. Bu sayı Türkiye rekoru olarak tescillenmiş. Günde 1.500 araç…
7 ayrı markaya 951 farklı gövde imalatı… İnanılmaz… 200 değişik renkte üretim mümkün. İngiliz ve Danimarka posta araçları da buradan gidiyor. Umarım başka ülkelerden de istekler gelir… 80 ülkeye ihracat yapıldığına göre pazarlarda araştırma yapılmış, reklamlar verilmiş ve satış ağları kurulmuş olmalı. Tutunmak zor iş… Servislerin dahi planlı olarak açılması gerekir. Üretirsin ancak satış başka bir özellik istiyor. TOFAŞ, işte tüm bunları başaran bir yapı…
Finalde, ‘informal konuşmayı sevdiğini dile getiren’ TOFAŞ’ın CEO’su Cengiz Eroldu ile bir araya geldik. Son derece kendine güvenen, doğaçlama konuşan ve alçak gönüllü bir yönetici…
Sayın Eroldu’dan, Chrysler ile olan işbirliğini, 400 yeni işçi alacaklarını, son 10 yılda Türk otomotiv sanayiine 6 milyar liralık yatırım yapıldığını, bunun yarısının TOFAŞ tarafından gerçekleştirildiğini, üretim ve performanslarıyla ‘Altın Fabrika’ ödülü aldıklarını, Türkiye’nin en büyük 5. sanayi kuruluşu olduklarını, 170 Fiat-Chrysler fabrikası arasında ilk 5’e girdiklerini ve Türkiye otomobil ihracatının yüzde 25’ini tek başlarına realize ettiklerini dinledim.
Eroldu’nun açıklamaları içinde Bursa’yı ilgilendiren bölümlerden biri de ‘Yenişehir Otomotiv Test Merkezi’ oldu. Bittiğinde sadece ‘Fren testleri’ yapılmasının dahi önemli olduğunu hatırlatan Eroldu ‘rüzgar tüneli’ de önerdi…
8 bin 500’ü mavi, bin 500’ü beyaz yakalı olmak üzere toplam 10 bin insanın çalıştığı TOFAŞ, dünya ile rekabet edebilen bu yapısıyla daha çok uzun yıllar Türkiye’yi sırtlayacak fabrikalar içinde hep ön sıralarda olacaktır.
Bu arada 16 plakalı araçlarla çekilen yeni reklam filminiz için de ayrıca takdiri hak ettiniz…
Yolunuz açık olsun…