Uludağ’ın suyu ve Erikli
İsviçreli Nestle’nin Türkiye’de yaptığı en iyi ve en karlı yatırımın Bursa’da olduğunu söyleyerek başlamak istiyorum bugün. Uludağ’dan gelen 25 ayrı kaynak… Saatte 72 bin damacana ve pet şişe doldurma kapasitesi… Dünyanın en entegre su dolum mekanizasyonu… 450 kişilik istihdam… Günde 3 vardiyada hiç durmaksızın çalışan bir tesis ve Bursa’da her yıl BTSO tarafından açıklanan sıralamada ilk 10’da yer alma çabası…
Erikli & Nestle Waters Türkiye’nin Kestel sınırları içindeki tesisini gezdik dün. 33 ülkede 93 dolum tesisi sahibi bir üretim devi Nestle. Dünya ambalajlı su sektörünü domine ettiklerini öğreniyorum. 51’i su, 4’ü soğuk çay olmak üzere 55 markaları var. Erikli, Nestle Pure Life, Alaçam, S. Pellegrino, San Pellegrino Meyveli içecekler, Acqua Panna, Perrier ve Nestea markalarıyla tanınıyorlar.
Nestle 100 yıl önce girmiş Türkiye’ye. Nestle Waters 2001 yılında Sanko ortaklığıyla aldığı Sansu ile su pazarına adım atmış. 2006 yılında da Erikli, güçlerine güç katmış. Dolum tesisi 19 futbol sahası büyüklüğünde. Verilen bilgiye göre; Türkiye’de her gün 23 milyon bardak Nestle Waters ambalajlı su ürünü tüketiliyor. Bu tüketimin 16 milyonu Erikli markası… İnanılmaz bir büyüklük.
Son 5 yılda üretim kapasitesi 4 kat büyümüş… Erikli & Nestlé Waters Türkiye, son 10 yılda yaptığı 815 milyon TL’lik yatırımını 2020 yılına kadar 1 milyar TL’ye çıkarmayı da hedefliyor. Bu iyi bir haber… En beğenilen şirket olduklarını da unutmamak gerek. Demek ki iletişim ve halkın şirkete ulaşmasında sorun yaşanmıyor. Uygulamalara eğilmek gerek…
Erikli & Nestle Waters Türkiye Teknik Direktörü Sami Bulut’un verdiği bilgilere göre; Nestlé Waters, Bursa’dan kazandığını yine Bursa’ya yatırıyor. Çeşitli sponsorlukları var örneğin; Dünya Su Günü, Su Elçileri, İstanbul Maratonu, İstanbul Yarı Maratonu ve Runatolia bunlardan bir kaçı. Roland Garros tenis turnuvasının da resmi sponsoru olarak tanınıyorlar. Bu arada Bursaspor’un ana sponsorları arasında da yer alıyorlar.
Erikli & Nestlé Waters Türkiye, dolum tesislerinde hem ambalajlı su hem de damacana üretim hatları inanılmaz bir hızda çalışıyor. Gözlerle takip etmekte zorlandım. Dünyada bu kadar hızlı çalışan bir başka tesis yokmuş. İsviçre, İtalya, İspanya ve Almanya gibi sanayi ülkelerinin makinelerini kullanıyorlar. Türkiye bu derece hızlı çalışan makine üretemiyormuş… Dünyanın en hızlı dolum hattı… Günde 8 milyondan fazla şişelenmiş su yüklemesi yapılabiliyor… Tüm hatların başlangıçtan son aşamaya kadar otomasyon sistemine sahip olduğu üretim tesislerinde, ‘Toplam Performans Yönetimi’ sistemiyle çalışan hatlar da kullanılıyor. ‘Toplam Performans Yönetimi’ sayesinde verimliliğin artırılması hedefleniyor.
Su ve enerji tasarrufu için iyileştirme projeleri de hayata geçiriliyormuş. Bu projeler sayesinde, 2009 yılına oranla 1 milyon 300 bin metreküp suyun yeniden doğaya kazandırılması sağlanmış. Ayrıca, son 5 yılda toplam elektrik tüketiminde yüzde 50 azalma sağlanarak 100 bin kişilik bir kentin yıllık elektrik ihtiyacı kadar enerji tasarrufu da yapılmış…
Şirketin mottosu ‘İyilik Kaynağı’ olduğuna göre Erikli & Nestle Waters Türkiye, kamu ve sivil toplum örgütleriyle işbirliklerini artırmanın, eğitimin kalitesini yükseltmenin ve doğayı koruyucu etkinliklere katılmanın daha çeşitli yollarını aramalı. Sponsorlukların bir bölümü ‘Türk beyin takımı’ için olmalı. İcat çıkaran çocuk ve gençlere destek olunmalı. Bursa’nın dağlarında daha çok ağaç dikilmesini istemeli. Su kaynaklarının korunmasında azami dikkat gösterilmeli ve halkın yeşillikler içinde nefes alacağı alanlarda ‘İsviçre evleri’ ve piknik alanları oluşturulmalı. ‘İsviçre saat teknolojisinin Türkiye’ye getirilmesi’ çalışmalarına destek, çok işe yarayacaktır. İsviçre çakısı ve peynir üretim tekniklerinin Türk köylüsüne öğretilmesi de bir başka beklentim…
‘Ömrümüz su gibi berrak geçsin’ diye çok çabaladık. Sizin katkılarınızla daha yüzyıllar boyu birlikte olabiliriz.
Nice yıllara…