Taze bir fikri ticari olarak ulusal ve uluslararası pazara sunmak isteyen, ‘araştırmalarımdan çok verim alıyorum ama finansa erişemiyorum’ diye dertlenen, yüksek katma değerli ürün tasarlayan, turizm alanında denenmemişi denemek isteyen, bulunduğu sektörde yenilik yapmaya aday kurum ve kuruluşların bu yazıyı okur okumaz hemen harekete geçmesi gerekiyor.

Çünkü tam da bu konulara destek olmak için çırpınan bir bakanlık var; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı…

Projenin adı; ‘Rekabetçi Sektörler Programı.’ Dün, Hilton Otel’de gerçekleştirilen sunumları izledim. Bursa başta olmak üzere Balıkesir, Kütahya, Bilecik ve Yalova’dan sanayici, işadamı, araştırmacı, üniversite öğretim üyesi ve az sayıda gazetecinin (Bursa Haber’den ben, Bursa Hakimiyet’ten Onur Fidansoy, Dünya’dan Esra Özarfat ve AS TV’nin acar muhabiri Rabia Deniz) izlediği toplantıda önemli açıklamalar yapıldı.

Rekabetçi Sektörler Programının yeni döneminde imalat sanayinde dönüşüm, hizmetler ve yaratıcı endüstriler, Ar-Ge ve yenilikçilik, teknoloji transferi ve ticarileşme ekseninde geliştirilecek projeler için kaynak oluşturulmuş. İş, doğru projelerle başvuruyu zamanında yapmaya kalıyor. Yaşaması gereken kurumlara bakılıyor, fikrin inceliğine değer veriliyor.

Avrupa Birliği (AB) Mali Programları Daire Başkanı Murat Altun konuşmasında, Ar-Ge ve yenilikçilik hedefi doğrultusunda Bursa’dan yüksek katma değer yaratacak, ‘Sanayi 4.0’a katkı sağlayacak projeler beklediklerini söyledi. Demek ki bu alanda adımız çıkmış bile. Ziyadesiyle sevindim…

Programın ilk ayağında Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz bölgelerindeki projelere 565 milyon avro ayırmışlar. Güzel sonuçlar aldıklarını öğrendim. Şimdi de Türkiye’nin batısına 405 milyon avro destek verilecek. Her projenin üst limiti 30 milyon avroya kadar olacak. Özel durumlarda bu limit göz ardı edilebilecek… Bu arada bu ikinci program 81 ilin tamamı için geçerli. Yani siz yenilikçi fikirlerinizi başka iller için de kullanabileceksiniz. Mesela 6. Bölgeye yatırım hedefinizi bu desteklerle hayata geçirebileceksiniz.

Projeleri bağımsız bir kurul değerlendirecek. Sonrasında bütçeler de göz önüne alınarak proje seçimi gerçekleşecek. AB ölçütlerine göre hazırlanacak projeler burada bir adım öne geçecek. O nedenle uzmanlarla çalışmanız menfaatiniz icabı…

Yeni dönemde geliştirilecek projeleri AB Mali Programları Dairesi Programlama Bölümü’nden Pınar İrdem ve Semih Vardar anlattılar. Verilen bilgilere göre; Projelerin, ihracatın ve katma değerin artırılmasına; üniversite-sanayi işbirliğine; yaratıcı endüstriler ile imalat sanayi arasında ilişkilerin güçlendirilmesine, yaratıcılığın rekabetçiliğe evrilmesine ve yenilikçi ürünlerin ticarileşmesine katkı sağlayacak nitelikte olması gerekiyor.

İnce eleyip sık dokunacak bir dönem…

Programlama dönemi 2014-2020 yıllarını kapsayan ikinci dönemin uygulaması, 2026 yılı sonuna kadar devam edecek.

Kimler başvurabilir?

Desteklere valilikler, belediyeler, il özel idareleri, kalkınma ajansları, üniversiteler, TOBB ve bağlı oda ve borsalar, sanayi ve teknoloji ile ilgili dernek ve vakıflar, ihracatçı birlikleri genel sekreterlikleri, organize sanayi bölgeleri ve teknoloji geliştirme bölgeleri yönetimleri gibi kuruluşlar başvurabilecek.

Girişimciler, KOBİ’ler, ticari işletmeler, kar amacı güden kurum ve kuruluşlar doğrudan başvuramayacaklar, fakat KOBİ’lerin ortak yararına hizmet eden projeler aracılığıyla program desteğine dolaylı olarak ulaşabilecekler.

Bu arada proje bütçelerinden, makine/ekipman alımı ve uzun süreli eğitim, danışmanlık, tanıtım, doküman oluşturma gibi işleri içeren teknik destek faaliyetleri ve inşaat harcamaları karşılanabilecek.

Projelerde kurulacak tesis/yapıların elektrik, su, doğalgaz, sarf malzemeleri gibi masraflarıyla bu tesisin işletilmesi için ihtiyaç duyduğu insan kaynakları masrafları (beyaz ve mavi yakalı personel) karşılanmayacak.

Gelecek yıl herkese mutluluklar getirsin…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir