Suriye içinde Türkler de var
Hatay’a 50 kilometre kadar uzaklıkta yaşayan Türkler onlar. Fransa ile Türkiye arasında 1939 yılında imzalanan Ankara Antlaşması gereği Suriye içinde kalmışlar…
Yıllarca adlarını duymadığımız, tanışmadığımız insanlarımızı, “ünlü MİT TIR’ları” haberlerinde manşetlerde gördük. İddiaya göre silahlar onlara gidiyordu ve Türkmen Dağı’nda yaşayan Bayır-Bucak Türkmenleri hedef haline geldi… Varil bombalar atıldı üstlerine, ormanlık arazide yaşamak zorunda bırakıldılar ve gün be gün eridiler… Rusya özel kuvvetlerinin desteklediği Suriye Ordusu başlarına bela oldu. El-Nusra, IŞİD ve Mihraç Ural’ın liderliğini yaptığı gruplarla çatıştılar. Zaten ekonomik olarak hazır değillerdi ve şimdi de savaşın tam ortasında kaldılar, kalmaya devam ediyorlar…
Koskoca Türkiye Cumhuriyeti vardı arkalarında. Güvendiler… Dayandılar, yaralandılar, öldüler, sakat kaldılar. Yüzyıllarca orada yaşamışlardı, terk etmeyi hiç düşünmediler topraklarını. Silahlar onlara mı gitti bilemem. Uçaklarla, tanklarla, havanlarla, doçkalarla, kalaşnikoflarla ve lojistik destek alarak gelen gruplarla dişe diş bir mücadele verdiklerini dinledim geçen hafta. Dedelerinin mezarları oradaydı, bırakamazlardı… Bırakmadılar…
İnsani yardım istiyorlar. Yiyecek, içecek, giyecek ve kışlık botlara ihtiyaçları var. Battaniye, kaban, sıcak tutacak ne varsa ihtiyaç dahilinde olmalı. Un, yağ, şeker, makarna, pirinç, nohut, soğan, salça, içme suyu çok değerli. Enerji kaynakları, yünlü kumaşlar, uyku tulumu, çocuk bezi, pamuk, yara bandı, serum fizyolojik, sargı bezi… Sobalar, güneş panelleri, gazyağı, hazır yiyecekler, paketli hemen her şey… Çocuklara giyecekler, palto ve kazak makbule geçer. Kışlık çadırlar çok ama çok önemli… Türkçe kitaplar, masallar, şarkı ve marş kasetleri de olmalı. Çikolata olursa moralleri artar.
Para gerekir mi… Bence evet gerekir. Çünkü savaş ortamlarında her şeyin fiyatı artar. Ya yaralı gelenler… Kadınlar, çocuklar… Ne yerler, ne içerler, nerede kalırlar?… Ev kiralarının, elektrik, su, doğalgaz ve eğitim giderlerinin karşılanması gerekir. Üniversite öğrencileri var Türkiye’de. Onlara kol kanat gerilmesi insanlık görevi.
Bir dernekleri var. O bölgeye en yakın yerlerden biri olan Mersin’de kurulmuş. Bayır Bucak Türkmen Dağı Kültür, Eğitim ve Yardımlaşma Derneği (TÜRKMEN-DER). Başkanı Mehmet Ali Öztürk (0532 749 14 29). Bursa, İstanbul, Kocaeli, Kayseri’de temsilcilikler açmışlar. Bursa Temsilcisi İdris Doğrul. Çalışkan, duyarlı ve aktif bir girişimci…
Dünyaya seslerini duyurmanın çabası içindeler. 900’ün üzerinde yardım TIR’ı organize edilmiş ve bölgeye ulaştırılmış. Irak’ta ve Kerkük’te de faaliyet gösteriyorlar. Türkiye’nin yardımsever insanlarının tüm sorularına açıklar. Çekilen videolarla yardımın nereye ve kimlere gittiğini denetleme şansınız da var. Türkiye Cumhuriyeti’nin kontrolü altındalar. www.facebook.com/turkmendernegi/ adresinden hemen her bilgiye ulaşmak mümkün.
@Turkmen_dernegi/Türkmen-Der/twitter adresi ile
Instagram turmender.com.tr adresleri aktif.
Son dönemde Hizbullah ve Esad güçlerinin de hedefi haline gelen Bayır-Bucak Türkmenleri’ne yardımlar, gelecek yıllarda ticaretini geliştirmek isteyen Türkiye için stratejik bir girişim olarak düşünülmeli. Bu çok önemli bir adım…
Hatay’ın güneyindeki Türkmen varlığına son verilmemeli…