Bursa çok hızlı büyüdü
Gazeteniz Bursa Haber, ‘Gündem Buluşmaları’ adı altında son iki yıldan bu yana bir dizi toplantılar düzenliyor. 2016-2017 sezonunun ilk konuğu; Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe oldu. Kentin hemen her noktası ile ilgili sorunları masaya yatırdık. Biz sorduk ve başkan Altepe her soruya hiçbir yere bakmadan, not okumadan ve danışmanlarından sadece bir iki yerde destek alarak oldukça doyurucu yanıtlar verdi.
Nüfusu daha şimdiden 3 milyonu geçen Bursa’da yöneticilerin işi oldukça zor. Tarihi sokakları, tarihi yapıları, SİT alanları, sanayi tesisleri, işletmeleri, köyleri, mahalleleri, okulları, yolları, kavşakları, kent mobilyaları dediğimiz mekanları, spor tesisleri, müzeleri, ören yerleri, kentsel dönüşüm çalışmaları ve yöreye ait tüm düzenlemeleri haklı olarak yerel yöneticilerden bekler hale gelen Bursalılar, AK Parti ile CHP’li belediyelerin hizmet yarışını yakından izliyor.
Yapılan hizmetlerden memnun olanların yanı sıra yapıcı eleştirileri sosyal medya üzerinden paylaşan Bursalıların özellikle ulaşıma dikkati çektiklerini hatırlattığımızda Altepe; “Öyle hızlı bir nüfus artışı ve göç yaşıyoruz ki ne yapsak yetişmekte zorlanıyoruz. Yeni kavşakları ve bulvarları açmaya devam ediyoruz. Yakın gelecekte Yıldırım bölgesinde yerin 20 metre altından BursaRay çalışmaları başlatacağız. Binaları yıkarak yol açıyoruz. Bursalılar sabırlı olsunlar” diye yanıt verdi.
Çelebi Mehmet Bulvarında 500 bina yıkarak ilerlediklerini, 63 köprü ile rekor kırdıklarını, Atıcılar-Samanlı hattında 36 binaya balyoz vurduklarını, Mudanya Kavşağı’ndan Dikkaldırım Caddesi’ne doğru yeni bir yol yapılmakta olduğunu, Beşyol ve Panayır Kavşaklarının projelendirildiğini, Sıcaksu Bölgesi’nde yıkımların devam ettiğini anlatan Altepe, “Gökdere’den İncirli’ye oradan da Şevket Yılmaz Hastanesi’ne kadar raylı sistem döşenecek. Ancak burası için Ankara’dan destek bulmak gerekiyor. Elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
17 ilçe 1076 mahallede tüm beklentiler Büyükşehir’e yönelince projeler de patlamış olmalı. Her birine para gerekiyor. BUDO ayrı bir konu olarak gündemdeki yerini korurken; 2 kişilik uçak yapımının Bursa’ya taşınması çıtayı oldukça yukarıya taşıyan bir gayretin adı olmuş mesela. Yunuseli Havaalanı’nın küçük uçaklara açılması, burada pilot eğitim okulunun hayata geçirilmesi gibi daha onlarca alanda düşünmek ve harekete geçmek de cabası…
Mesela Bursa, 350 spor tesisi yaparak inanılmaz bir rekora da imza atmış durumda. 250 bin gence forma ve madalya dağıtılması, aşevleri, Tarım AŞ ile ihracata soyunmak, yeni çiftlik kurulması çalışmaları, hayvansal ürünlere yönelmek, ekmek yapmak, süt satmak, peynirde marka olmak öyle kolay işler değil. Yakın gelecekte 5 milyonluk bir kent olacağız ve belediyelere çok iş düşecek. Planlamayı şimdiden yapmak zorundalar. İyi bir planlama Bursa’yı uçurur…
Bu arada Atatürk Stadyumu’nun yeni festival alanı olarak düzenleneceğini de buradan söylemeliyim. Yeşil alan ve eski tribün olduğu gibi korunarak Bursalıların hizmetine açılacak.
Xxx
Bursagaz ile KalDer Bursa el ele
EWE Turkey Holding iştiraklerinden Bursagaz, sürdürülebilirlik yaklaşımı ile ilgili 2015 hedef ve rakamlarının yanı sıra 2016 için belirlenen hedefleri paylaştı. Bursagaz Genel Müdürü Dr. Markus Rapp, Crown Plaza Oteli’ndeki toplantıda yaptığı konuşmada; “Bursagaz 2015 G4 SDG haritası ile birlikte Sürdürülebilirlik raporunu ‘Yaşamın Özü’ konsepti çerçevesinde paydaşlarına açıklamaktan gurur duyuyor. Bu benzersiz özellik sayesinde, şirket olarak dünya enerji piyasasındaki ilk SGD servisi uygulanan rapora sahip olma başarısını elde etti” dedi. Dr. Rapp, bu yıl KalDer Bursa Şubesi’yle birlikte 1 Aralık 2016 Perşembe günü ‘ikinci Sürdürülebilir Yaşam Konferansı’na ev sahipliği yapacaklarını da sözlerine ekledi. KalDer Bursa Şubesi Başkanı Erdal Elbay da Bursagaz’la bu kadar verimli bir işbirliği yapmaktan gurur duyduklarını belirterek, konferanstan elde edilecek sonuçların ülke bütününde sürdürülebilirlik yaklaşımının geliştirilmesine ve uygulanmasına katkıda bulunacağına inandıklarını ifade etti.