Türkiye’nin otomotiv merkezi olan Bursa, girişimcilerinin yarattığı farkla üzerine düşenin en iyisini üretme gayreti içinde. Ne Çin ne Hindistan ne de İran elimize su dökemez… Ancak Romanya’daki atak biraz düşündürücü… Renault, orada dev bir fabrika kurdu. Kuşkularımın arttığını söylemeliyim. İran da keza Renault’un gelişme gösterdiği coğrafyalardan biri. Rusya’da da üretim artmaya başladı. Bir takım gelişmeler ise ülkemizin geleceğinde ‘yeni teknolojik yatırımlar’ olacağını göstermesi açısından dikkatimi çekiyor. Seviniyorum…

12 bin parçayı kusursuz üreterek ana sanayiye büyük destek veren yan sanayicilerimizin yakın gelecekte işbirliklerine giderek yerli otomobil konusunda adım atmaları gerekiyor. Uçak üreten, raylı sistemlerde vagonları olan, silah sanayinde yeni teknolojilere geçen, İsviçre’deki ‘Cern’e üretim yapan, ABD’nin Jüpiter için geliştirdiği ‘Juno’da destekleyici motorlara imza atan Bursa, neden otomobil konusuna çekinerek bakıyor anlamakta zorlanıyorum. Aklım almıyor…

Güney Kore yaptığına göre bizdeki takozların kimler ya da hangi mekanizmalar olduğunu bilmek hakkımız. “Neden halen adım atılmıyor?” sorusunun yanıtlarını öğrenmek istiyorum. Aklıma başka şeyler geliyor. Mesela ‘bir değişimin ardından’ topluma güven vermek isteyenler olabilir mi takozlar? Ya da büyük rüşvetler mi dönüyor? Ya da bilim insanlarımızın gözü mü korkutuluyor? Girişimcilerimizin önü mü kesiliyor?

Babayiğit bulunsa bile cesareti kim verecek belli değil…

Hybrid elektrikli otomobil üreterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı (o zamanlar başbakandı) direksiyona oturtan da bir Bursalı oysa… Dişiyle tırnağıyla çalıştığını biliyorum.

Şimdi ‘Eski para yeni teknoloji’ zamanı…

Sorunlara rağmen otomotivde ileri adımlara bir kerte kaldığına inanıyorum. Geçenlerde Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB), sektörde başarılı projeleri hayata geçirmek amacıyla işbirliği yaptığı ‘İTÜ Arı Teknokent’in girişimcilik yarışması “İTÜ Çekirdek BigBang” finalinde 5 projeye 250 bin Lira ödül verdiğini okudum.

Gençlerimizin kafa kafaya vererek geliştirdikleri uygulamaların ciddiyetle ele alınması, ülke menfaatleri açısından çok önemli. Gelişmeye açık insanlarımız asla unutulmamalı.

Otomotivde geleceğin sanayicilerine ödüllerini veren OİB Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu’nun, “Son 100 yılda nüfus ve sermaye 6 kat arttı ama dolaşım bin kat arttı ve 1,5 trilyon dolarlık yeni bir pazar oluştu. Biz de bu pazardan akıllı ulaşım sistemlerine getirilen yeni projelerle pay almak istiyoruz. Ödüllendirdiğimiz projelerin takipçisi olacağız” sözlerini alkışlıyorum. Demek ki aklı öne alan bir grup insan ülkesi için çalışıyor ve buluşlara imza atıyor. Kıvanıyorum.

OİB’in her yıl düzenlediği Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması’nda dereceye giren ve İTÜ Çekirdek’te ön kuluçka ve hızlandırıcı süreçlerindeki eğitimlerini tamamlayan projeler, İTÜ Çekirdek Big Bang finalinde ödüllendirildiğine göre; gelecek güzel olacak demektir…

Üretim yolunda ilk adımı atan beş projeden Metrobi 70, Formulate 60, Progin-Bilişim-Transafe 50, Nanografen 35 ve  Parkkolay da 35 bin TL ödüle layık görülmüş.

Projelerden Metrobi, bulut tabanlı altyapı ile yapay zeka ve veri bilimini kullanarak toplu ulaşım yöneticileriyle yolcularına ihtiyaç duyduğu araç ve bilgileri sağlıyor.

Formulate projesi, parça başına üretimi 5 dakikanın altına indiren yeni nesil reçine formülasyonu sunuyor.

Progin-Bilişim-Transafe, araçlara sonradan monte edilebilen radar temelli çarpışma ve takip mesafesi uyarı sistemi.

Nanografen projesi ise yeni nesil araçlar için grafen ile güçlendirilen hafif, dayanıklı ve maliyeti düşük kompozit iç tirim parçası üretilebiliyor.

Parkkolay da mobil uygulaması ile bir dakikada otopark bulunması ve rezervasyon yapılmasını sağlıyor.

Gençlere güvenin ve destekleyin…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir