Mihalıç’ta bir başkan
Karacabey’in 1.98’lik belediye başkanı Ali Özkan’ı dinledim dün. İleri vitese geçirdiği ilçede yaptıkları, yapacakları ve düzenlemeye aldıkları hemen tüm projelerin insan odaklı olmasına sevindim. Sabah namazı sonrasında dert dinleyerek başladığı günlük maraton, öyle herkesin altından kalkacağı bir iş değil. Siyasette uzun soluklu bir gelecek planı olmalı…
Eski adı Mihaliç olan Karacabey, Bursa merkeze 70 kilometre uzaklıkta şirin bir ilçe. Nüfus bakımından, İnegöl, Mustafakemalpaşa, Gemlik ve Orhangazi’den sonra Bursa’nın beşinci büyük ilçesi. Başkan Özkan’ın da belirttiği gibi ilçe tarım ve hayvancılıkla anılıyor(du)… Oysa şimdilerde 3T formülüyle özetlenebilecek Tarım, Turizm ve Teknoloji alanlarındaki ataklarla imaj değişikliği yapmak için tüm birimler harekete geçmiş durumda…
Toprakları yüksek verimli ovasında en çok buğday, domates, arpa, mısır, fasulye, bezelye, şekerpancarı, pamuk, ayçiçeği ve tütün yetiştiriliyor. Ayrıca sebzecilik ve meyvecilik gelişmiş durumda. Hayvancılık ileri düzeyde… Manda sütü bile var. Koyun, keçi, inek ve at bakımından tartışılmaz üstünlükleri, yatırımcıları bu alanda markalaşmaya teşvik ediyor. Sütaş ve Eker ilçe sınırları içinde. Karacabey Harası da at yarışı müdavimlerinin yakından tanıdığı bir at çiftliği.
Karacabey, antik dönemde Miletopolis, Roma Döneminde Mihaliç adı ile bilinmekteydi. Ünlü Mihaliç, halk ağzında Mağlıç peyniri bu yöremize özgü. Tarihte sırayla Bitinyalılar, Lidyalılar ve Pers Krallığı egemen olmuş. Kentin belli başlı tarihi eserleri Sultan I. Murat’ın yaptırdığı Ulu Camii, 1457 yılında Karaca Bey tarafından yaptırılan Karacabey Cami (İmaret Cami) ile Karacabey-Bursa yolu üzerinde ve Uluabat kıyısındaki Osmanlı dönemi yapısı Issız Han. Yakın zamanda Longoz Ormanı da dünyaca meşhur oldu…
Karacabey’in Marmara Denizi sahilinde bulunan Bayramdere ve Uluabat Gölü’nün güneyinde bulunan Ayvaini Mağarası turistik yerleri. Ayrıca Karacabey’de 5 ayrı festival yapılıyor. Bunlar Leylek Festivali, Uçurtma Festivali, Mısır Festivali, Ihlamur Festivali ve Bisiklet Festivali…
Karacabey panayırı da binlerce kişiye ev sahipliği yapıyor.
İlçenin sahip olduğu eşsiz değerlerin, ülkemiz ve dünya gündemine taşınması hedefiyle, bugüne dek birçok başarılı çalışmayı hayata geçiren Karacabey Belediyesi’nin halkla birlikte hareket eden yapılanmasında muhtarlar çok önemli bir işleve sahip. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da muhtarlara ayrıcalıklı davranması sanırım bu konudaki ileri adımlara işaret ediyor. Belediyede ‘Muhtarlar Müdürlüğü’ bile var. Zaman zaman bir araya gelerek eksik ve gedikler konuşuluyor, önlemler alınıyor ve çözüm konusunda adımlar atılıyor. Mahallede kim fakir, kim ne istiyor hemen tespit ediliyor. Yerinde bir yönetim uygulaması…
Bu arada başkan Özkan’ın tıpkı Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey gibi ‘Mobil Başkan’ olarak tanındığını da belirtmeliyim. Hiç durmadan köylerde, mahallelerde, sokakta, okullarda, törenlerde, düğünlerde, cenazelerde ve sorunların çözümü aşamasında Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yanında. Nerede olursa olsun sürekli dinleme ve öneri verme konusunda uzman bir başkan buldum karşımda. İletişimi çok güçlü; Vücut dili eğitimi almış olmalı. Ses tonunu hiç değiştirmiyor. Sanırım oldukça kontrollü bir kişilik geliştirmiş. Gözlerinin içi gülüyor. Gazeteci arkadaşlarımızın sorularına içtenlikle yanıt vermesi de dikkatimi çekti. Eğmeden, bükmeden anlattı her şeyi.
“Lafta değil, icraatta örnek alınan belediyecilik” sloganını beğendim.
‘Akılcı Bütçe Yönetimi’ni anlattı başkan Özkan; “Atıl durumdaki kiralanabilir alanlarımızı uygun hale getirerek kiraya verdik. Hastanemizin yanındaki eczane alanları ile 4 milyon TL’ye yakın gelir elde ettik. DSİ’nin bin 700 dönüm arazisini özel bir protokol ile kiraya vererek önemli miktarda gelir elde ettik. Makine parkımıza 17 yeni araç aldık” dedi.
Karacabey Belediye Başkanı Özkan, TEKNOSAB’dan yana. Eleştirilere, “BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın beyanını esas alıyoruz. Burada doğru işler yapılıyor. Rant konusuna asla fırsat verilmeyecek” diye yanıt verdi. Ben de bu bölgenin Türkiye’nin gelişmesinde sıçrama tahtası olacağına inanıyorum. Doğru şirketler, doğru teknolojik yatırımlar ve doğru hedeflerle Bursa, ‘Altın Halka’nın en önemli kenti olacaktır.
İlçeye 4 yıldızlı otel geleceğini öğrendik. Malkara ve Yeniköy’de de butik oteller gündemde. Beni en çok şaşırtan çöplerin Hamitler’e taşınması oldu.
Yolları açık olsun…