Fetullah’a bulaşan şirketler satılacak
Ekonomik kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere devletin hemen her yerinde örgütlendikleri ortaya çıkan, himmet adı altında yardım para topladıkları tespit edilen, sanayicilerin ve iş adamı ve iş kadınlarının ‘gönüllü’ olarak hizmete katıldığı dev bir yapılanma olan Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma sürdürülüyor.
Aldığım bilgilere göre Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredilen şirket sayısı şimdilik 500’e yaklaştı. Söz konusu şirketlerin aktif büyüklüğü 30 milyar liraya, öz kaynakları 15 milyar liraya dayanırken, ciroları da 10 milyar lirayı aşıyor. Bu arada ‘Fon’a devredilen şirketlerde yaklaşık 30 bin kişinin istihdam edildiği bir başka gerçek olarak karşımızda duruyor.
Terör örgütü FETÖ’ye ‘himmet’ adı altında finansal destek sağladıkları iddiasıyla bazı iş adamı ve iş kadınlarının da aralarında bulunduğu şüphelilere yönelik yürütülen soruşturmalar devam ederken, sahipleri ya da yöneticileri gözaltına alınıp tutuklanan bazı şirketlerin, ilgili mahkemelerin kararı doğrultusunda geçtiğimiz eylül ayından itibaren TMSF’ye devredilmesine de başlandı.
Bursa’dan şimdilik 22 şirket mahkemelerin vereceği kararları beklerken; soruşturma kapsamında bugüne kadar Boydak, Koza İpek, Naksan, Dumankaya, Alfemo, Yavaşçalar, Kaynak Holding ve Kadıoğlu Grubu‘na bağlı Türkiye’nin dört bir yanında 500’e yakın şirket TMSF’ye devredildi bile… Fon’a devredilen şirketlerin büyük bir bölümünü KOBİ’ler oluşturuyor.
30 şirketiyle Fon’a devredilen Boydak Grubu, aktif büyüklük, ciro, öz kaynak ve çalışan sayısı bakımından ilk sırada yer alıyor. Boydak Grubu’nun 7,8 milyar lira aktif büyüklüğü, 3,8 milyar lira cirosu, 5,8 milyar lira öz kaynağı ve yaklaşık 13 bin çalışanı bulunuyor. Türkiye’nin en büyüklerinden… Naksan ise en fazla şirkete sahip grup olarak dikkati çekiyor. 6,8 milyar lira aktif büyüklüğü, 1,2 milyar lira cirosu, 1,3 milyar lira öz kaynağı ve yaklaşık 3 bin 800 çalışanı bulunan Naksan Grubu’nun 51 şirketi Fon’a devredildi. Naksan’ı aktif büyüklük, ciro ve öz kaynak büyüklüğünde Koza İpek ve Dumankaya takip ediyor.
15 Temmuz 2016’dan sonra devam eden soruşturmalar şirketlere uzanınca, çok sayıda iş kolunda faaliyet gösteren holdingleri ve farklı sektörlerde yer alan şirketleri yönetir hale gelen TMSF’nin yükü arttı. Bu nedenle faal olan şirketler gelecek yılın başından itibaren satışa çıkarılacak. Faaliyette olmayan ya da bilançosu kötü olan şirketler ise sanırım tasfiye edilecek.
Bu arada, Maliye Bakanlığına devredilen hastane, okul ve medya şirketi taşınmazlarının satışı da TMSF eliyle yapılacak. Verilen bilgilere göre; Satılan şirketlerden elde edilecek gelir, şirket sahibi ya da yöneticisi hakkında açılan dava sonuçlanıncaya kadar bir hesapta muhafaza edilecek.
Bursa’da da mahkemelerden çıkacak sonuçlara göre; Fon’a devredilecek ve satışı istenecek şirketler var… Şimdilik 22 şirket için titiz bir çalışma sürdürülüyor. Eğretli Gıda, Gülcemal Tekstil, Akropol İnşaat, Derhan Tekstil, Özüçel Tekstil, Ges İplik, Tuna Boya, Orçun Pres, Miraç Kimya, Ekiz Gıda ve Divan Denetim bunlardan bir kaçı…
Umarım aktif olarak çalışan bu şirketler FETÖ bağlantıları nedeniyle yapılan soruşturmalardan yara almadan sıyrılırlar. Bursa’da yapılanmanın güçlü başka ayakları da olmalı. Güvenlik birimleri ve değerli savcılarımız onları da birer birer ortaya çıkarırlar; Tüm kalbimle inanıyorum…
Artık tek isteğim huzur içinde bir TÜRKİYE…