Şiir için Nilüfer’e
Bir insan duygularını, tanık olduğu olayları, bir yeri, bir olguyu, bir tabloyu, doğayı, bir nesneyi ya da bir ideolojiyi satırlara dökmeye başladığında kelimeler kendiliğinden arka arkaya geliyorsa, kalbimize doğan güneşe ‘ilham’ adını yakıştırır, soranlara da “Bir anda geldi yazdım” deriz…
Şiir, bakarken görmektir; İçine, daha derine bakmaktır yaşamın. Bir uzun yazı yerine anlatıvermektir bir çırpıda her şeyi. Kelimelerle oynamak, her harfe anlam yüklemek, her adımda biraz daha anlaşılmayı istemektir. Akılla, zekayla ve derin hislerle yoğurmak gerekir şiiri.
“Bir insan şiir gibi yaşayabilir” dedi Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey. Var olan her şeyi değerlendirmek ve yüzyıllardan süzülerek gelen bilgiyi sunmaktır şiir. İnsana özgüdür, insanı anlatır. Durur ve düşünürsün ‘İlyada’da neler söylendiğini.
Masallardan gelir gücü. İnançlara kadar uzanır… Her çağın şairleri vardır. Her ülke kendi şairini yüceltir… Halkına söylemek istediğini kelimelere döken onlarca devlet adamı tanırsınız, yeri gelir ağlatır, yeri gelir coşkun bir sel yaratır, yeri gelir hüznün adı olur…
Yazının tarihinden de eskidir şiir.
İşte bir büyük festival daha geliyor Bursa’ya. Nilüfer Belediyesi yine bir ilke imza atarak ‘Uluslararası Nilüfer Şiir Festivali’ düzenleme kararı aldı.
Tarih 02-06 Kasım 2016…
5 günde 10 ayrı mekanda 6 farklı ülkeden tam 17 şairle tanışma fırsatı… 17 özel insan, 17 ayrı tonda ses… 17 ayrı yürek… İnsanın gözünü, gönlünü açacak bir etkinlik dizini…
Beş günde bazen bir düşünceye, bazen aşka, bazen karamsarlığa, bazen de neşeye yelken açacaksınız… Şiirini beğendiğiniz, internet ortamında paylaştığınız şiirlerin yazarlarıyla buluşacak, sorularınızla açılacak sohbetlerde şairleri yakından tanıma fırsatı yakalayacaksınız…
Nazım Hikmet Kültürevi’ndeki toplantıda konuşan Bozbey, Türk şiirinin önemli ismi Behçet Necatigil’in doğumunun 100. yılında gerçekleşen Uluslararası Nilüfer Şiir Festivali’nin Türkiye’nin en kapsamlı ve en uzun süreli şiir festivali olduğuna dikkat çekti. 5 günlük süre çok önemli demek ki…
Festivalde şiire ve şaire dair her şey bir araya geleceğine göre, bize düşen izlemek olmalı. Nilüfer Belediyesi, zaten Türkiye’nin tek ‘Şiir Kütüphanesi’nin de sahibi olunca etkinlik daha da anlam kazanıyor. Şairlerin destekleriyle her gün daha da zenginleşen kütüphaneyi gezmek ve havada uçuşan kelimeleri yakalamanın her insana iyi geleceğine inanıyorum.
Festival Danışma Kurulu’nda; Enver Ercan, Gonca Özmen, Mustafa Köz, Gülce Başer, Gökçenur Ç’ ve Genel Koordinatör Güney Özkılınç görev almışlar. Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç da yaptığı konuşmada festivalin 02 Kasım’da BAOB’ta kokteyl ve sergi açılışıyla başlayacağını hatırlattı.
Festivalde; Hans Thill, Ryan Van Winkle, Marc Delouze, Tara Skurtu, Darjia Zilic, Zoe Skoulding, Zafer Şenocak, Ahmet Telli, Hüseyin Yurttaş, Orhan Alkaya, Deniz Durukan, Küçük İskender, Karin Karakaşlı, Hilmi Haşal, Ülkü Tamer, Emel İrtem ve Birhan Keskin’le buluşacaksınız. Şairlerin kendi seslerinden şiir okumalarına ve söyleşilere tanık olmak herkese iyi gelecek.
Türk şiirinin önde gelen isimleri arasında yer alan Behçet Necatigil’in doğumunun 100. yılında gerçekleşen festivalde büyük usta da anılacak. Festivalde şiirden yola çıkılarak çekilen ‘Kelebeğin Rüyası’ isimli film, Behçet Necatigil’in anısına kızı Ayşe Sarısayan’ın da katılımıyla gösterime sunulacak.
BAOB, Konak Kültürevi, Şahinkaya Koleji, Beşevler Mahallesi, 23 Nisan Mahallesi, Mübadele Evi, Nâzım Hikmet Kültürevi – Şiir Kütüphanesi ve Gölyazı – Faik Bey Konağı etkinliklerin gerçekleşeceği noktalar…
Podyum Park’taki Sahaflar Çarşısı da şair buluşmalarına ev sahipliği yapacak. Sevgili arkadaşımız Nahit Kayabaşı tarafından hazırlanan Cumhuriyet’ten Yarına Bursa Şiirleri Antolojisi de katılımcılara armağan edilecek.