Tarım fuarına bir, iki…
Türkiye’nin ürün çeşitliliğinde öne geçen kenti Bursa, bir büyük buluşmaya daha ev sahipliği yapıyor. TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından organize edilen, Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) işbirliği ile hazırlanan BURTARIM 2016, Bursa 14. Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı ile Bursa 9. Uluslararası Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı, 16 Ekim 2016 tarihine kadar açık kalacak.
Fuarlara destek verenler de dikkati çekiyor…
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Bursa Ticaret Borsası, Bursa Ziraat Odaları, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Bursa İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, KOSGEB Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ve Büyükşehir Belediyesi’nin çeşitli katkıları, fuarların her yıl daha da gelişmesini beraberinde getirmiş…
İlk olarak 2003 yılında sadece iki salonda, 4 bin metrekare alanda açılan fuarların geçen 14 yılın sonunda 7 salon ve 75 bin metrekareye kadar büyümesinin ardında büyük bir çaba ve kararlılık olduğu kesin.
Bu yıl 22 ülkeden 451 firma ve firma temsilciliğinin katılımı söz konusu. Açık alanları da kullanan fuar katılımcılarının yüzleri gülüyor, ziyaretçiler makineleri yakından inceliyor, ekipmanlara dokunuyor, tohumların verimlilikleri soruluyor ve birbirlerinden etkilenenler olduğu da apaçık ortada.
Fuarların en büyük gazetesi de ‘fısıltı gazetesi’ olsa gerek. “Şurada şu var gördün mü?”, “Şu stantta şunlara dikkat et”, “Ben şundan kullandım verim arttı”, “Bu tohumlar yerli mi yabancı mı?”, “Bu traktörler taksi taksi”, “Senin aldığın ekipmandan ben de alayım bari” yollu konuşmalar dikkatimi çekti.
Geçtiğimiz yıl; 46 ülkeden 286 bin 916 ziyaretçiye ev sahipliği yaparak traktör ve tarımsal mekanizasyon satışlarına büyük katkı sağlayan fuarlara bu yıl 300 bin kişinin gelmesi hedefleniyor. Çeşitli illerden 2 bin otobüsle fuara gelecek olanlar daha şimdiden tüm otel rezervasyonlarını yapmışlar. Bursa’da otellerde oda kalmamış…
Bu yıl; Almanya, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Beyaz Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Bulgaristan, Cezayir, Hollanda, Fas, Fransa, Filistin, Gürcistan, Irak, İran, İsrail, İtalya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kosova, Kuveyt, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Mısır, Özbekistan, Pakistan, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovenya, Sudan, Suudi Arabistan, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna, Umman, Ürdün ve Yunanistan’dan alım heyetlerinin geleceğini öğrendiğimde çiftçiler adına çok sevindim. Yeni iş bağlantıları kurmak herkese iyi gelecek…
Rusya’nın yaş sebze ve meyve ürünleri konusunda kapıları yeniden açması da bu döneme denk düşünce daha da keyiflendiğimi belirtmeliyim.
Bu arada Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü organizasyonu ile çeşitli kentlerden gelen kadın çiftçiler, 14 Ekim Cuma günü (yarın) fuarları ziyaret edecekler. Aralarında kadın girişimcilerin de olduğu kadınlarımıza çok şey borçluyuz. Köyümde sabahın erken saatlerinde; 04.00-05.00 sularında bağına bahçesine giden kadınları gördüğümde hep şaşırırdım. Ne zaman yattınız, ne zaman kalktınız be arkadaş… Bu arada çocukların kahvaltısı da hazırlanmış olurdu… Karı-koca atlara biner 3-4 kilometre ilerdeki bahçelere gidilirdi. Sulama yapılır, ağaç dipleri dövülür, ilaçlama pompaları çalışırdı… Hey gidi günler hey… Evlerimizin direği kadınlarımızı şimdilerde tarıma dayalı sanayii içinde görmek müthiş… Yolları açık olsun…
… Ve hasılı kelam, fuarlara gidin, Türkiye’nin gücünü bir kez daha görün.
Sonra da Bursa Ovası’na acımadan kıyanları düşünün!