Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Bursa Şubesi’nin ‘Podyum Davet’te düzenlediği ‘Aylık Buluşma Toplantısı’nda Ziraat Portföy Yönetimi AŞ. Genel Müdürü Hakan Eryılmaz ile Ekonomist Semra Demircioğlu’nu dinleme fırsatı yakaladım.

Gecenin sponsoru Podyum Davet’in genel müdürü Fazıl Ozan ile satış ve pazarlama müdiresi Gökçe Tunalıgil’in mükemmel organizasyonu ile yerlerimizi aldık. Aydınlık yüzüyle çevresine pozitif enerji veren TÜGİAD Bursa Şube Başkanı Onur Özkul’un ‘hoş geldiniz’ sözleriyle huzurumuz bir kat daha arttı…

Özkul açılış konuşmasında konukları tanıttıktan sonra şair, yazar, oyuncak müzesi kurucusu ve değerli insan Sunay Akın’ın Bursa’daki TÜGİAD toplantısında açıkladığı ‘mucit pilot Emrullah Ali Yıldız’ın adının Nilüfer’de bir okula verileceğini müjdeledi.

Emrullah Ali Yıldız’ı buradan birazcık tanıtmama izin verin lütfen. Yıldız, ‘Dünyada yelkenkanat benzeri ilk hava aracını yapan pilot… Otomatik paraşüt açma aparatını dünyada keşfeden ilk havacı… Türkiye planör rekortmeni… Dünyada selfie’nin esamesi okunmazken, görçek fotoğraf makinesinin mucidi… Ayrıca uçakların durmasında temel işlevlerden biri olan kanatlardaki açılır kapanır flapların da ilk uygulayıcılarından

Sevgili Sunay Akın anlatıncaya Yıldız’dan bihaberdik. Çünkü ne bir caddede ne bir sokakta ne de havacılık okullarında adına rastlamadık. Ders kitaplarında yer almamıştı. İşte şimdi bir okulda adı yaşatılacak. Bence akrabaları hemen bulunmalı ve anıları ölümsüz hale getirilmeli… Emrullah Ali Yıldız’ın ABD’ye götürüldüğünü de buradan hatırlatayım!

Özkul konuşmasında; ‘15 Temmuz Kalkışması’nı lanetledikten sonra ekonomideki gelişmelere dikkati çekti. Her şeye rağmen dolar ve petrolde büyük sıçramalar olmadığını, bütçenin açık vermediğini, Merkez Bankası’nın faiz indirmeye devam ettiğini, çek yasasının çıktığını, iflas ertelemede yeni bir dönemin başladığını, kredi kartlarında düzenlemelere gidildiğini ve yatırım hamlesi için teşviklerin gündeme geldiğini söyledi.

Daha sonra sahneye Ziraat Portföy Yönetimi AŞ. Genel Müdürü Hakan Eryılmaz ile Ekonomist Semra Demircioğlu çıktı. Demircioğlu; Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat Fakültesi mezunu ve Boğaziçi Üniversitesi’nde finans yüksek lisans öğrencisi… Konuşmasında dünya ve Türkiye açısından ekonomik gelişmelere değindi. İyi hazırlanmıştı ve tabloları yorumlarken Türkiye’ye etkileri olan ve olacak tüm konularda vizyoner bir konuşma yaptı. Dünyayı ikiye ayırdı; ABD, Çin, Japonya, Almanya, İngiltere ve Fransa için gelişmiş ülkeler, Hindistan, Brezilya, Rusya, Meksika, Endonezya ve Türkiye de gelişmekte olan ülkeler…

Türkiye, dünyadaki toplam üretimden yüzde 1’lik pay alan ülke konumunda ve ‘18’inci büyük ekonomi’ olarak gelişmesini sürdürüyor. Gelişmekte olan ülkelerin temel sorunu deflasyon ve gelişmekte olan ülkelerde ise enflasyonla mücadele devam ediyor. FED ve Japonya’nın faiz değiştirmemesinin küçük ekonomiler için ‘taze para girişi’ anlamına geldiğini kaydeden Demircioğlu, “Türkiye bu yılı yüzde 3.2’lik büyüme rakamı ile kapatacak. Artık kırılgan değil, esnek bir ekonomik yapımız var” dedi.

Riskler; küresel ekonomide yavaşlama ve jeopolitik gelişmeler (Suriye, Irak ve terör örgütleri…)

AB ihracatında toparlanma, Merkez Bankası para politikası, tüketici kredisi ve kredi kartlarında düzenleme ile Rusya ve diğer ülkelerle düzelen ilişkiler, Türkiye’yi olumlu etkileyecek unsurlar…

Bu arada ara ve sermaye malı ithalatı ile enerjide dışa bağımlılık, büyük riskler olarak halen gündemde… Bu arada devlet iç borçlanma senetlerinde yabancıların alımı 78 milyar doları bulmuş durumda. 179 milyar dolarlık toplam döviz hesaplarında yerli payı 150 milyar dolarmış. Yabancılar ise sadece 16 milyar dolarlarını Türkiye’deki bankalarda tutuyor…

Eryılmaz da portföy yönetimi hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulundu. Bursalı iş adamlarına da “şirketlerinizi halka açın” çağrısı yaptı.

Eryılmaz’ın katılım bankacılığı (proje bankacılığı) hakkındaki açıklamaları da ilgi çekti.

Sanırım önümüzdeki dönem ‘İslami bankacılık’ enstrümanları daha çok kullanılmaya başlanacak.

Faiz yok kar var…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir