Bursa’nın doğusuna ‘Uludağ OSB’ ışığı
Kentin doğusundaki tesislerinde üretim yapan onlarca sektör temsilcisi, artık daha düzenli ve verimli olabilmek adına harekete geçtiler. Bundan sonra Gürsu ve Kestel 2. Organize Sanayi Bölgelerini tek çatı altında toplayarak ‘Uludağ OSB’ yapısı altında yatırımlarına hız verecekler…
Geçtiğimiz hafta gazeteci arkadaşımız Mutlu Çınar’ın davetiyle Gönlüferah Oteli’ndeki Uludağ OSB’nin toplantısına katıldım. Oldukça etkili bir sunum yapan Uludağ OSB Başkanı Yunus Aydın, Bursa’nın doğusunun tekrar ticaret ve sanayide gereken önemi kazanacağını, bölge halkının da istihdam edileceğini söyledi. Aydın’ın verdiği bilgiye göre; Gürsu ve Kestel 2. Organize Sanayi Bölgeleri birleşerek, ortaya Uludağ Organize Sanayi Bölgesi çıkmış. Gürsu ve Kestel’de bulunan sanayicinin ihtiyaçlarını giderecek çalışmalarla bölge ekonomisine ciddi katkıları olacağı aşikar. Örneğin doğalgazda ve su konusunda ilk etapta yüzde 20’lik kar sağlayacak yatırımları yerine getirecekler.
Bakın daha neler neler gelecek gündeme…
Gürsu ve Kestel’in ortasında kalan tarıma elverişsiz alan bakanlık eliyle Uludağ OSB’ye hizmet bölgesi olarak açılacak. Bu bölgeye idari yapı, kreş, anaokulu, mesleki eğitim kompleksi ve ibadet yeri inşa edilecek.
Gürsu OSB ilk açıldığında yanındaki Yenidoğan Mahallesi‘nin nüfusu bin-bin 500’lerde iken, şu an nüfus 10 bini geçmiş durumda. Plansız yerleşimden kaynaklı olarak yüzde 95’lik kısmı ruhsatsız… Alt katında işyeri, üst katında ev olan bu yapılar şimdi kentsel dönüşümle daha yaşanabilir hale gelecek. Gürsu ve Kestel sanayi alanlarında kalan bu yapıların sahipleriyle birebir görüşmelerden aldıkları sonuçlar sevindirici…
Uludağ OSB Başkanı Aydın, irticalen yaptığı konuşmada bebe giyimi konusunda dünyaca tanınan Vişne Caddesi’ne de değindi. Aydın; “Vişne Caddesi’nde 3-5 kişiyle işe başlayan arkadaşlarımız, artık birer fabrika sahibi haline geldiler. Burada bulunan büyük şirketleri bünyemize katmak istiyoruz. Caddede olması gereken değişimin içinde yer alacağız. Vişne caddesine bir çarşı ve müşteriler için sosyal yaşam merkezi yapılmasından yanayız. Oradaki sanayicilerimizin bir kısmı fabrikalarına geldiler. Gelmeye devam etmelerini arzu ediyoruz” dedi.
Vişne caddesinin büyük değişimi çok yakında başlayacak demek ki…
Uludağ OSB Başkanı Yunus Aydın, kömürden enerji edilmesini istemiyor. Su ve rüzgardan yana tavır aldıklarını öğreniyorum. Bunun için de ülkenin çeşitli yerlerinde santraller kuracaklar.
Bu aşamada tebriklerimi göndermem gerek…
Bölgede 2015 yılında çalışan sayısı 11 bin iken bu yıl 20 bin kişiye ulaşmışlar. Sayı giderek artacak gibi duruyor. OSB metrekare olarak çok büyümüş durumda. Bursa’nın 3’üncü büyük OSB’si ortaya çıkmış durumda.
Tarım konusunda oldukça titiz davranarak her işletmeyi arıtmaya bağlıyorlar. Bu konuda taviz vermeyeceklerini duyduğumda memnun oldum.
Önlerindeki en önemli sorun yukarıda da değindiğim gibi Yenidoğan Mahallesi… 55 dönüm alan içinde ticari ve konut alanları var. Konut alanlarında planlı yapılaşma yok. Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık’la birlikte ortak çalışmalara imza atacaklar. Kentsel dönüşüm bölgeye hayat verecek. OSB ile konut alanları birbirinden ayrılacak. Koruma bandı 400-500 metreye kadar çıkacak… Evler modern hale gelecek ve çocuklar için özel alanlar inşa edilecek. Yollar güzelleşecek. Otoparklar ve rekreasyon alanları yer alacak. Okullaşma oranı artacak. Sağlık tesisleri yapılacak…
Birleşen sanayi bölgelerinin toplam alanı 185 hektar. 286 parselde şimdilik 205 firma faaliyet gösteriyor. 81 adet de boş parsel var.
Kente hayat verecek ve düzen getirecek Uludağ OSB’nin daha da yaşanabilir bir Yıldırım için önemi çok büyük. Önlerine çıkacak mevzuat hazretlerini yeneceklerine inanıyorum.
Yolları açık olsun…