‘Kır Çiçekleri’ artık kuşların kanatlarında
Ulu Önder, Büyük Devlet Adamı ve Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün deyişlerinden hareketle; dönemin siyasal iktidarlarınca uygulanan laik eğitimi tehlikeye atan politikalardan kaygı duyan ve geleceğe dair endişe taşıyan Bursalı yirmi üç aydın insanın 12 Temmuz 1995 yılında fitilini ateşlediği Çağdaş Eğitim Kooperatifi (ÇEK), umut olmaya devam ediyor.
Kurucuları arasında; Ali Şık (emekli öğretmen), Atıf Sözügeçer (Mali Müşavir), Bora Özkula (Tiyatro Sanatçısı), Buket Uygur (Eczacı), Çetin Tor (Çocuk Doktoru), Fevzi Topçuoğlu (Emekli Öğretmen), Gülsever Gönenç (Sigortacı), Halil Ergün (Sinema Sanatçısı), Halil Yazıcı (Emekli Öğretmen), Hasan Kurar (Sanayici), Korhan Durusoy (Mimar), Memiş Yılmam (Teknik Öğretmen-Sanayici), Mesut Toraman (Maden Mühendisi), Metin Eşmen (Elektrik Mühendisi), Murat Kaçar (Çocuk Doktoru), Mümin Ceyhan (Elektrik Mühendisi), Nejat Vardar (Eczacı), Rüştü Dilmen (Turizmci), Selim Öktem (Makine Mühendisi), Prof. Dr. Ulviye Özer (Emekli Öğretim Üyesi), Üstün Tunalıgil (İş Adamı), Vehbi Varlık (Sanayici) ve Zerrin Soysal’ın (Eczacı) bulunduğu ÇEK, geleceğe yönelik çalışmalarıyla göz dolduruyor. (Kurucular arasında olan ancak yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet diliyorum.)
İyi ki harekete geçtiler iyi ki kooperatifin temellerini güçlü inşa ettiler…
Toplantılarda bir araya gelen bu gözü pek ve aydın insanlar, Türk toplumunun “İmece” geleneğine, yardımlaşma ve dayanışmaya uygun, demokratik işleyişin, özdenetimin her an yapılabilmesi ve alınacak tüm kararlarda her üyenin bir oy hakkının eşit olması nedeniyle o tarihte “Kooperatif” modelini seçtiler. Kooperatiflerin temel özelliği; kar amacı gütmeden demokrasi, eşitlik, bağımsızlık, gönüllülük, dürüstlük, toplumsal sorumluluk, şeffaflık, başkalarını düşünme ve gözetme ilkelerine göre faaliyette bulunmaları olarak özetlenebilir.
Hiçbir devlet desteği olmayan Çağdaş Eğitim Kooperatifinin gelirleri; bağışlardan, üye giriş aidatlarından ve okullarından (3 Mart Beşevler Anaokulu, 3 Mart İlk ve Ortaokulu, Görükle Yükseköğrenim Karma Öğrenci Yurdu, Kültür Merkezi ve Çelenk Hizmeti) elde ediliyor.
ÇEK’in en büyük gururu; ‘Kır çiçekleri…’
Dağ başlarından, dere kıyılarından, Anadolu’nun çorak topraklarından ve yoksunlukların içinden gelen, her birinin ayrı öyküleri olan ‘Kır Çiçekleri’, sıkıntı ve güçlüklerin üstesinden gelerek Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) büyük bir başarıya imza attılar.
ÖSYM 2016 LYS tercih sonuçlarına göre, tıptan eczacılık fakültesine, mühendislikten hukuk fakültesine, iktisattan, uluslararası ilişkilere ve eğitim fakültelerine kadar iyi bölümleri kazanan kızlarımızla öğünmeliyiz.
Bursalı 23 insanın yaktığı meşalenin, ülkemizi aydınlığa götürecek bireyler yetiştirmesi mükemmel bir örnek. “Kır Çiçekleri Okusun Diye” yola çıkan herkesin beynine, emeğine, çalışmalarına yakından bakma ve destek verme zamanı geldi de geçiyor bile…
Bugün ülkemizde isteyip de okuyamayan ve sadece hayalleriyle yetinen yarım milyonu aşkın kız çocuğu, ekonomik ve sosyal nedenlerle eğitim olanağından yoksun. “Okuyup da ne olacak?” yaklaşımıyla erken yaşta evlendirilerek hayalleri ellerinden alınan ve yarınları çalınan kızlarımız için ÇEK büyük bir umut kapısı.
Henüz tanışma fırsatı yakalayamadığım ÇEK Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, başarılarından dolayı tüm “Kır Çiçekleri”ni kutlarken bakın neler söylüyor; “Yaşamınızda Çağdaş Eğitim Kooperatifi olarak çaktığımız kıvılcımı, üniversiteyi kazanarak aleve dönüştürmeyi başardınız. Başarılarınız için sizleri kutlarız. Alacağınız üniversite eğitimi ile birlikte bu alevin güçlü bir ışık olarak çevrenizi ve ülkenizi aydınlatacağına inanıyoruz.”
Biliyorum ki ÇEK her zaman onların yanında yer alacak ve meyve vermeye başlayan tüm ‘Kır Çiçekleri’ de bulundukları yerlerde solmakta olan kızlarımıza kol kanat gerecekler.
Emeği geçen herkesi kutluyorum. Yolunuz açık olsun…