Fet’ÖCÜ’lerin toplumda yarattığı tahribatın önüne geçmek, bozulan moralleri yerine getirmek, iş dünyasını yeniden heyecanlandırmak ve yatırım iklimini düzeltmek için harekete geçen mevcut hükümet, teşvik dolabının kapılarını sonuna kadar açtı. Yetmedi ‘Varlık Barışı’ adı altında nereden kazanıldığı ya da nasıl elde edildiği belli olan ya da olmayan tüm varlıkları Türkiye’ye çağırdı…

Hükümetin yakın tarihte çıkaracağı yasaya göre; Yatırıma başlama tarihinden itibaren kurumun diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle belirlenen yatırıma katkı tutarı, yüzde 80’den yüzde 100’e çıkarıldı. Mevzuata yeni giren proje bazlı yatırımlar da bu yatırıma katkı oranından yararlanabilecek.

Bir başka güzellik daha geldi; Tasarının 30’uncu maddesi ile teşvikli yatırımlara inşaat işleriyle ilgili uygulanan katma değer vergisi indiriminde, ‘stratejik yatırım’ şartı kaldırıldı. Bu hükümden yararlanmak için geçerli olan 500 milyon liralık asgari yatırım şartı da 50 milyon liraya indirildi.

Belli başlı yeniliklere gelince;

  • Yatırıma 49 yıl süreli ücretsiz arsa-arazi
  • Süresi içinde tamamlanan ve 5 yıl istihdam garantisi sağlayan yatırımda arsa/arazi bedelsiz
  • Proje için devlet özel altyapı yapabilecek.
  • Üretilen ürünlere kamu alım garantisi
  • Altyapı izin, ruhsat, tahsis, lisans, tescil için istisna getirilebilecek.
  • Sabit yatırım için kullanılan kredinin faizi karşılığı hibe desteği
  • Yatırıma gümrük vergisi muafiyeti tanınabilecek.
  • Devlet, nitelikli personele 5 yıl süreyle brüt asgari ücretin 20 katına kadar ücret desteği
  • Devlet yatırımın yüzde 49’una, halka arz koşuluyla ortak
  • Yatırımlar, yüzde 100’e kadar kurumlar vergisi indirimi alabilecek.
  • Yatırım katkı oranı yüzde 200’e kadar çıkarılabilecek.
  • Ücretlerden alınan gelir vergisi stopajında indirim sağlanacak.

Projesi hazır olan girişimcileri gerçekten destekleyecek mekanizmaların kurulduğu ortada. Yapılması gerekenleri bilen, işinde uzman, geleceğin büyük sanayicileri arasında yer almayı isteyen, kalbi Türkiye için çarpan, buluşları olan, icat çıkaran, yeni bir ürünü dünya pazarlarına sunmak için can atan, belli bir disiplinden mezun arkadaşlarıyla birlikte hareket eden hemen herkesin yararlanacağı teşvikler işe yarayacak gibi duruyor. Bölgesel ajanslara da burada çok iş düşüyor. Doğru projelere destek vermeleri memleketin geleceği için çok önemli…

Bir başka kolaylık daha dikkati çekiyor. Tasarının 46’ncı maddesiyle ticari yolcu ve yük taşımacılığı yapan kişilere sahip oldukları araçla aynı cinsten olmak üzere, 30 Haziran 2017’ye kadar yeni araç almaları halinde ÖTV muafiyeti sağlandı. Bu kapsamda taksi, dolmuş otobüs yanı sıra kamyon, kamyonet ve TIR’lar bulunuyor.

Turizm tesisi yapmak üzere adına kamu arazisi tahsis edilen turizm belgeli yatırımcılar ve işletmecilerden tahsil edilmesi gereken kira, kesin izin, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izin bedelleri ile hasılat payları da 1 yıl ertelendi. Aynı şekilde izinsiz kullanım kaynaklı tahsil edilmesi gereken ecrimisiller için de erteleme kararı çıktı.

Torba yasa tasarısının 35’inci maddesi ile özel bütçeli idarelerin ticari amaçlı kuruluşlardaki hisseleri ile varlıklarının özelleştirilmesinin önü açıldı. Örneğin BUSKİ’nin özelleştirilmesi söz konusu olabilecek.

Radyo televizyonların brüt iletişim gelirleri üzerinden RTÜK’e ödedikleri payları yüzde 3’ten yüzde 1,5’a indirildi. Ayrıca vakıflara radyo televizyon kurma hakkı da verildi.

2B kapsamında hak sahiplerine yapılan satışlarda ödeme güçlüğüne düşenlere yeni bir hak tanındı. Torba yasa tasarısında, yeni bir başvuru hakkı tanındı.

Toplumsal uzlaşma adımları devam etmeli.

Bu arada DOSAB Termik Santralı için ikinci kez ÇED izni verildi. Bu izin doğru değil, derhal iptal edilmeli

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir