Bursa Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (BEGD) ‘Ekonomik Gelişmeler Perspektifinde Bursa’nın Dünü, Bugünü ve Yarını’ başlıklı paneli, geleceğe olan güvenimi pekiştirdi.

Prof. Dr. Necmi Gürsakal’ın yönettiği panelin konuşmacıları BTSO eski genel sekreteri Ergun Kağıtçıbaşı, BUSİAD Başkanı Günal Baylan, MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Mustafa Gürses ve BUİKAD Başkanı İpek Yalçın, konuşmalarıyla konuklara Bursa’yı, Türkiye’yi ve geleceği anlattılar, önerilerde bulundular.

Bursa’nın sanayileşmesinde temel taşlarını birer birer döşeyen Ergun Kağıtçıbaşı, bilgi birikimi, yaşadıkları, görüşmeleri ve tecrübesiyle hepimizi geçmişe götürdü ve güzel bir yolculuk yaptırdı. Bursa’nın bugün geldiği noktayı önceden gören özel insanlardan biri olarak ilgiyi üzerinde toplayan Kağıtçıbaşı, Bursa’da ‘ordinaryüs’ olarak tanınıyor. 1970’li yıllardan itibaren hızla yükselen fabrikaların temelinde Kağıtçıbaşı’nın desteği ve emeği olduğunu biliyorduk ancak anılarda adı geçen başbakan, bakan ve milletvekilleri ile ilişkileri, konuşmaları müthişti. Türkiye’nin ilk OSB’si içindeydik ve kurulduğu yıllarda kent merkezine 12 kilometre mesafedeki bölgenin ‘Çok uzak. Kim gidecek oraya?’ diye konuşanların çocukları ve torunlarıyla bir aradaydık…

Yönettiği her kurum, Türkiye’de ilk 250 büyük kuruluş listesinde yer bulan Kağıtçıbaşı’nın ‘Bursa Gelişim Kongresi düzenleyelim’ önerisi mutlaka dikkate alınmalı.

BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk da Bursa’nın özel bir girişimci kimliği taşıdığına dikkati çekti… Oda’nın Bursa’ya değer katan girişimlerini sıralayan Topuk, “Çarşı ve hanlar bölgesini canlandırmak için projemiz sürüyor. Sektörel konsey yapılanmamızda küresel fuar acentemizle firmaları yurtdışına taşıyoruz. Ticari safariyle yabancı heyetleri ağırlıyoruz. Sektörlerin ihtiyacı olan yeni fuarları harekete geçiriyoruz. Daha çok otomobil tekstil ve tarımın konuşulduğu Bursa’da artık raylı sistemler, havacılık da konuşuluyor. TEKNOSAB ile Bursa’yı ileri teknoloji yatırım merkezi haline getireceğiz. Böyle bir projeye ve bölgeye ihtiyacımız var” dedi.

Teknolojik yatırımlara yönelmenin tam zamanı demek ki…

Paneli yöneten Prof. Dr. Necmi Gürsakal ise, “Koza Han Amerika’dan daha eski, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in burayı görmek istemesi boşuna değil. Ekonominin geçmişteki başarıları konusunda kaygımız yok, dünyanın en önemli kentiydi. Geleceğe bakmak gerek. Her şey artık internet üzerinden yapılır hale geldi. UBER internetten araç kiralama yoluyla 62 milyar dolar kazandı. Keşfetmek için geç kalan yanar” dedi…

BUSİAD Başkanı Günal Baylan, Bursa’nın doğal ve tarihi güzelliklerinin kent için önemli bir misyon olduğuna değinerek; “Ekonomiyi konuşurken kentin değerlerinden söz etmek lazım. Sanayinin önceliği var ama bir Dubai’yi ne kadar paranız olsa da Bursa kadar değerli yapamazsınız. Bursa’da her sektörün kendi getirileri var. Ortak akılla, ortak bir ruh yakalayıp hep birlikte çalışarak, şehirleri yönlendirmek konusunda eksiğimiz var. Bu konuda birliktelik yapılmalı, şehrin geleceği birlikte tayin edilmeli” dedi.

Baylan’ın “Sanayi Milli Takımı kuralım” teklifi de mutlaka gündeme taşınmalı. Daha iyi olanlar bir araya gelerek büyük bir güç oluşturmak mümkün hale gelecektir. Teklife sayın Kağıtçıbaşı da destek verdi buradan hatırlatayım.

MÜSİAD Başkanı Mustafa Gürses, “Tarihe hızlı bir göz atınca bu şehrin tarihi yönünü görüyoruz. Allah her şeyi vermiş, dağı, ovası, denizi var. Evliya Çelebi Bursa sudan ibaret demişti, şimdi taştan ibaret. Bunun vebali hepimizin. Bunlardan ders alırsak, bundan sonrasını daha güzel yaparız” diye konuştu.

BUKİAD Başkanı İpek Yalçın ise, “Sınırlarımızda yaşanan terör olaylarıyla tansiyon yükseldi. Ama iç talebin artmasıyla da yüzde 14 büyüme gerçekleştirdik. İhracatta 2’nci, ithalatta 4’üncü, çalışan sayısında 4’üncü, katma değerde 3’üncü sıradayız. Bursa kadınlarıyla da öne çıkan bir girişimci ordusuna sahip. Sayı daha da artırılmalı” dedi.

Panelin açılışında Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşı’nın icrası diğer ayrıntılar arasında yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir