İcat çıkarma zamanı (2)
Türkiye’nin kaynaklarını kullanarak harekete geçmek için var olan bilginin ve insan potansiyelinin organize edilmesi gerekiyor. ‘Yaşasın ben/biz de yaptık’ demek o zaman anlam kazanıyor…
1980’lerde başlayan, 1990’lı yıllarla birlikte yaygınlaşan küreselleşme olgusu, birçok alanda olduğu gibi Ar-Ge konusunda da ülkelerde yadsınamaz gelişmelere yol açtı. Küreselleşme süreciyle birlikte artan rekabet ortamına dayalı olarak, Ar‐Ge faaliyetleri sonucu yaratılan bilgi, teknolojik yenilik gibi değerler özellikle internetin de gelişmesiyle birlikte daha kolay yayılabilmektedir artık.
Ortaya çıkan buluşun, ürünün ve bilginin dağılımının hızlanması, Ar‐Ge yatırımlarının verimliliğini artırmakta, maliyetleri de oldukça düşürmektedir.
Bir ülkedeki Ar‐Ge harcamalarının düzeyini birçok faktör etkiler. Bunlar arasında; ülkelerin gelişmişlik düzeyleri, ekonomik ve endüstriyel yapı, ülkedeki büyük firmaların sayısı, teknik personelin yeterlilik düzeyi, ülkenin bilim ve teknoloji altyapısı, dış pazarlara açılma yeteneği, temel araştırmalara yapılan kamusal harcamalar, kamu ve özel sektör araştırma çalışmaları arasındaki bağlantı gibi faktörler, Ar-Ge’de çok etkili süreçleri beraberinde getirir.
Ülkelerin gelir düzeyleri ile Ar‐Ge’ye ayrılan kaynaklar arasında pozitif bir ilişki var olduğunu kolayca söyleyebiliriz. Ar-Ge harcamaları konusunun en önemli örneği olarak Çin gösterilebilir.
Bugün biraz da Ar-Ge konusunda atılan adımları irdeleyelim… Bunlardan en önemlisi ‘Tekno Girişim Sermayesi Desteği’…
Destek Üst Limiti: 100.000 TL… Destek Oranı ise yüzde 100.
Başvuru koşullarına gelirsek;
–Üniversitelerin örgün öğrenim veren, herhangi bir lisans programından bir yıl içinde mezun olabilecek durumda öğrenci, yüksek lisans veya doktora öğrencisi olmak,
-Lisans, yüksek lisans veya doktora derecelerinden birini ön başvuru tarihinden en çok 5 yıl önce almış gerçek kişi olmak…
Bu aşamada süre 12 ay. Destek için teminat istenmiyor ve hibe olarak alıyorsunuz…
Desteklenen Ar-Ge aşamaları da;
-Kavram geliştirme.
-Teknolojik/teknik ve ekonomik yapılabilirlik etüdü.
-Geliştirilen kavramdan tasarıma geçiş sürecinde yer alan laboratuvar ve benzeri çalışmalar…
-Tasarım, tasarım uygulama ve tasarım doğrulama çalışmaları.
-Prototip üretimi.
-Pilot tesisin kurulması
-Deneme üretimi ve tip testlerinin yapılması aşamalarından tamamını veya bir kısmını içeriyor…
Başvuruda da dikkat etmek gerek;
Tekno Girişim Sermayesi Desteğine başvurmak için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan standart iş planı dosyası eksiksiz bir şekilde doldurulmalı. Bununla birlikte iş planının bir CD’ye yüklenmesi isteniyor. Doldurulan iş planı CD ile birlikte Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına elden veya posta/kargo ile iletilmeli.
Değerlendirme süreci de çok önemli.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uzmanları ön başvuru dosyasını (iş planı) inceliyor. Eğer başvurunuz eksiksiz ise başvuru, değerlendirme komisyonuna havale ediliyor. Başvuruda eksiklikler varsa, tamamlanması için çağrı alıyorsunuz.
Girişimci tarafından hazırlanan iş planı, çoğunluğu iş planı ile ilgili olduğu üniversite, araştırma kurumları, sanayi kuruluşları ve benzeri kurum ya da kuruluş uzmanlarından oluşan en az 5 kişilik bir komisyon tarafından inceleniyor. Girişimci, iş fikrini anlatması için değerlendirme kurulu tarafından toplantıya çağrılıyor. Toplantıda, girişimciye iş fikri ile ilgili çeşitli sorular soruluyor.
100 üzerinden 60 ve üstü puan alan iş fikirleri, desteklenmeye değer bulunanlar arasında yerini alıyor. Sonuçlar ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının web sitesinde ilan ediliyor.
Daha pek çok destek var. Girişimciler cesur olsunlar ve bilgilerine güvensinler…
Gerisi zaten geliyor…