Gazeteci olarak ‘Bursa’da bir ilk’ yaşandığını önceki gün öğrendim. Hayatın içinde anne ya da babasının yanında gördüğümüz, bir süreliğine öylece baktığımız hatta içimizden “Ne olmuş acaba?” diye geçirdiğimiz çocuklar ya da gençlerden söz ediyorum.

İşte onlardan biri, sosyal yaşamın tam da orta yerinde yer alan Almira Otel’de servis elemanı olarak çalışmaya başlamış. Eğitim almış, annesi Sabahat hanım (soyadını vermiyorum) otele gelmiş, diğer otel çalışanlarına anlatmış her şeyi. Oğlunun rahatsızlığına göğüs germiş bir anne olarak nasıl bir süreç yaşadığını, oğlunun yeteneklerini, eksik yönlerini, hangi hareketi nasıl yaptığını, nelere dikkat ettiğini dilinin döndüğünce aktarmış.

Bu arada, Yağmur Çocuklar Derneği Başkanı Saadet Türkmen ile Renk Otizm Derneği Başkanı Ferhan Özvatan hep yanlarında yer almış.

Öncelikle ‘Otizm nedir?’ bir bakalım…

Otizm; üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlık.

İnsanlığın şimdilik çözemediği bir engellilik hali…

İşte otistik bir gencimiz için harekete geçenler önceki gün biraraya geldiler. ‘Otizmde Yetişkin İstihdam Projesi ve Uygulama Terapisi Eğitimi ve Süreç Programı’ kapsamında Almira Otel’de istihdam edilen otizmli bir gencin hayatının nasıl değiştiğine tanık olduk.

Geçen yıl ‘2 Nisan Otizm Farkındalık Günü’nde istihdam edilen gencin sosyal hayatında yeni bir dönem başlamıştı. Yapılan istihdamın faydaları ve diğer STK’lara da örnek olması için otelde düzenlenen basın toplantısında proje hakkında bilgiler verildi. Olumsuz bir etkilenme yaşamaması için de toplantıya getirilmeyen gencin annesi oradaydı…

Basın toplantısında konuşan Almira Otel Genel Müdürü Ersin Yazıcı, proje ile otizmli çocukların yalnızca bir gün hatırlanmayıp, sosyal hayata katılmasını amaçladıklarını söyledi. Proje kapsamında 2015 Mayıs ve Haziran aylarında temel eğitimler ve yoğun eğitimler aldıklarını anlatan Yazıcı, bir yılı aşkın süredir de otizmli bir genci istihdam ettiklerini gururla ifade etti.

Verilen bilgilere göre; 1985 yılında her 2 bin 500 çocuktan birine konan otizm tanısı 2000’li yılların başında 150, 2013 yılında ise her 88 çocuktan birinde görülüyor artık. Bir başka anlatımla doğan her 68 çocuktan biri otizm riskiyle karşı karşıya…

Toplantının başkanlığını yapan Vali Yardımcısı Ergun Öztürk de otizmin yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıktığını belirterek, “Otizmde en iyi tedavi erken ve yoğun bir eğitimdir. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı 2 okulda 149 şubede 482 otizmli çocuk eğitim alıyor. Ayrıca okulların alt özel sınıfları ve özel rehabilitasyon merkezlerinde de bin 40 otistik çocuk eğitim görüyor. 4 dernek ve bir federasyon da bu anlamda çalışıyor” diye konuştu.
İş-Kur il müdürü Kasım Tilki’nin verdiği bilgilere göre de Bursa’da 7 bin engelli çalışan var. Kuruma kayıtlı engelli sayısı ise 3 bin 900. Toplantıya ayrıca İl Milli Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Hacıoğlu, Aile ve Sosyal Politika İl Müdürü Şevket Barça ile özel eğitim öğretmeni İsmail Türkoğlu da katıldı. Almira Otel Kurumsal İletişim Müdürü Şeyda Bilgin’in çabaları da takdire şayandı.

Kurum ve kuruluşların el atması halinde otizmli gençlere iş bulmak kolaylaşacaktır. Hem onlar bizlerden daha zeki oluyormuş

Tebrikler Almira Otel’e, tebrikler emeği geçenlere…

Xxx

Almanlar’dan yatırım

Dünya devi Alman PD Grubu, Balıkesir OSB’de 300 milyon Euro değerinde yatırım yapma kararı aldı. Almanlar Balıkesir’de havacılık ve otomotiv sektörüne yönelik kompozit, fiberglas ve polyester üretim vadisi oluşturmayı düşünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir