Geçtiğimiz hafta Bursa’da, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi rüzgarı esti. Sayın bakanı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki (BTSO) toplantıda dinleme şansı yakaladım.

Meclis salonundaki tüm koltuklar doluydu. Basın mensupları için ayrılan yerlere bile sanayici ve işadamları geldi. Toplantı saati 18:30’du ancak köşe yazarı arkadaşımız Ferudun Eyüboğlu’nun canlı yayınlanan programı nedeniyle bakan Tüfenkçi ve beraberindeki heyet, salona 19:40 gibi gelebildiler.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, yönetim kurulu üyeleri, DOSAB Başkanı Feridun Kahraman, AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun, Bursaspor Başkanı Ali Ay, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, Karacabey Ticaret Borsası Başkanı Murad Bertan ve gümrük müşavirleri yerlerini aldı. Vali Münir Karaloğlu, toplantıya 10-15 dakika geç katılabildi ve salonun sağındaki ilk sıraya oturdu…

İlk olarak Bursa’nın gücünü ortaya koyan bir tanıtım filmi izlendi. Sanayisi, tarımı, işgücü ve tarihi yerlerle bezenen filmde, “Bursa büyürse Türkiye büyür” sloganı vurgulandı.

Sözü BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay aldı. Oldukça kapsamlı bir konuşma yaptı. Birlik ve beraberlik mesajlarıyla başladığı konuşmasının en vurucu yönü; Odalara, organize ticaret bölgeleri kurulma yetkisinin verilmesini istemesi oldu.

Burkay, Bursa’nın Türkiye’nin zenginliğini üreten bölge olması özelliğiyle birlikte BTSO öncülüğünde ülkenin 2023 hedeflerine de liderlik ettiğini, dünyada artık kentlerin rekabet eder hale geldiklerini, Bursa’da kamu ve özel sektör işbirliği ile güzel işlere imza atmaya devam ettiklerini dile getirdi.

Bursa’nın merkezinde olduğu birinci bölgenin (Güney Marmara) Türkiye ihracatına büyük katkı sağladığına dikkati çeken Burkay, BTSO öncülüğünde kurulması planlanan TEKNOSAB Projesine ilişkin bilgiler verdi. Burkay, “Eskiden ‘devlet gölge etmesin başka bir şey istemeyiz’ derdik; ancak şimdi devletin de destekleri çok önemli hale geldi. Bursa’nın göstergeleri Türkiye’nin göstergeleri ile başa baş gider. O nedenle Bursa’daki atılımlar, Türkiye’nin geleceğini de belirleyecektir. Devlet ile birlikte büyük işlere imza atacağız” dedi ve sık sık da hazırlanan rapora atıfta bulundu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın iş dünyası temsilcilerine yönelik önemli çalışmalara imza attığını kaydeden Burkay’ın, “Özellikle bürokratik işlemleri asgariye indirerek, ticaretin hızlı ve güvenli bir şekilde ilerlemesi adına yaptığınız çalışmaları takdirle takip ediyoruz. Siz de bizler gibi iş dünyasından geliyorsunuz. Sanayicilerimizi yüksek emlak vergi yükünden kurtaracak çalışmalarınızı yakından izliyoruz” sözlerine, bakan Tüfenkçi’den destek geldi…

Burkay’ın istekleri içinde kümelenme modelleri, perakende yasasında odalara kamulaştırma ve kuruluş yetkilerinin verilmesi de yer aldı. Ticaret ve sanayi odalarının yurt dışındaki fuarlara milli katılım organizasyonları düzenleyebilme yetkisine sahip olması gerektiği de sanırım raporda önemli bir başlık…

Gökmen projesinin temelini atacaklarını kaydeden Burkay’ın, Türkiye’nin ilk astronotunu da burada yetiştireceklerini söylemesi, salonda mutlu bir hava yarattı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi de Türkiye’nin iş dünyasının önündeki engellerin kaldırılması için hazır olduğunu ifade ederek; “Her sektörden gelen talepler çalışmalara yön verecek. O nedenle sizden raporlar bekliyorum” sözleri, işadamlarını hareketlendirdi.

Bu arada BTSO’nun raporunu istediğim BTSO başkan danışmanı Osman Tüysüz’ün “sen bakan mısın?” sözünü bir kenara not ettiğimi de hemen belirtmeliyim. Okullardan adab-ı muaşeret dersleri kaldırılmamalıydı…

Ben de sayın başkan İbrahim Burkay’dan rica ettim… “Arkadaşlar hemen temin etsinler” dedi… Arada büyük fark var…

Bekliyorum!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir