Bursa’nın ilk toplu konut alanı olarak planlandığı yıllarda büyük beğeni toplayan ve daha çok bir meslek sahibi olan kişilerin tercihi olan 1050 Konutlar (Akpınar Mahallesi), şimdilerde kentsel dönüşümün gözdesi haline geldi…

Mudanya Caddesi’ne paralel uzanan mahallede 2 bin 330 konut bulunuyor. Jandarma lojmanları da mahallede önemli bir yerleşim birimi olarak karşımıza çıkıyor.

Korupark Alışveriş Merkezi ve 18 katlı binalarının hayata geçmesiyle birlikte tüm dikkatler bu bölgeye yöneldi. Evler deprem yönetmeliklerine göre riskli olduğu için Bakanlar Kurulu’nun dahi gündemine gelen mahallede şimdilerde ‘Kentsel Dönüşüm’ çalışmaları başlamış durumda.

7 Şubat 2016 Pazar günü Akpınar Kültür Merkezi’ndeki ‘bilgilendirme toplantısı’nı izledim. Zira mahallede 5 yıldan bu yana oturuyorum. Ulaşım kolaylığı, komşuluk ilişkileri ve sakinliğiyle mutlu olduğum bir yer.

Oturanların büyük çoğunluğu anneanne, babaanne yaşında ve asansör yok. Kireçli sular nedeniyle su borularının değişme zamanı gelmiş durumda. Pis su giderleri defalarca elden geçmiş ve konutların ısınması gün geçtikçe zorlaşıyor. Kalorifer petekleri yer yer çürümüş. Ben taşındığımda dış cephe berbat durumdaydı. Ortaklar toplantısında bastırdım ve dış cepheyi siding ile kapladık. Bir anlamda sadece makyaj yaptık diyebilirim. Asıl sorun her sesin bir alt ya da üst kattan içerideymiş gibi duyulması. Kalorifer böcekleriyle mücadelede onlarca öldürücü gaz kullandım. Bilmediğim türden böcekler de var. Balkonlar küçük yapılmış mesela. Mutfak ve tuvaletler de küçük. Ebeveyn banyoları yok. Ses izolasyonu yok… Birinci katlarda her türden böcekle karşılaşmanız işten bile değil. Altyapının sağlıklı olmadığı da evlerin içindeki kokudan belli…

Değişimin nasıl olacağı, nasıl yapılacağı, ne kadar zamanda taşınılacağı gibi sorulara yanıt aradım toplantıda.

Daha önce 5-6 inşaat şirketi ile görüşmüş dernek başkan ve üyeleri. Çukurova Kentsel Dönüşüm İnşaat ve Dış Ticaret Anonim Şirketi ile prensipte anlaşan Akpınar Mahallesi Kentsel Dönüşüm Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Ertan Tunçer ve yönetim kurulu üyeleri, hınca hınç dolu olan salonda var güçleriyle uygulanması düşünülen ön sözleşmeyi anlattılar.

Mimar Şenol Şimşek mahallede büyümüş bir insan ve devrede. Ensa Gayrimenkul Şirketi devrede. Çukurova Kentsel Dönüşüm İnşaat ve Dış Ticaret Anonim Şirketi de evleri 5 yılda teslim etmeyi taahhüt ediyor. Aldığım bilgilere göre bölgenin yüzde 67’si kamuya ait. Yani Milli Emlak’ın.

Şu anda bölgede 261 blok bulunuyor. Bu sayı dönüşümün ardından 37’ye inecek. Daha çok yeşil alan elde edilecek. 12, 14 ve 16 katlı binalarda çift asansör yer alacak. Kimsenin cebinden bir kuruş dahi çıkmayacak. Aidatların karşılanması için de her apartmanın altındaki bir dükkan o binaya tahsis edilecek. Tapu devirleri ya da bir başka harcama hep müteahhit firma tarafından yapılacak. Her daire sahibi için evlerin altında otopark yeri ayrılacak. Apartmanlar fore kazık ya da enjeksiyon beton üzerinde yükselecek. Merkezi pay ölçerli ısıtma, mutfaklarda elektrikli ocaklar, çift tuvalet, ebeveyn banyosu, çift balkon, büyük mutfak ve banyolar standart olacak. Bu arada 5 ayrı daire tipi yapılacak. Çünkü bölgede 5 ayrı büyüklükte daireler varmış… Her bloktaki komşular için ayrı kuralar çekilecek ve komşuluklar devam ettirilecek. Sığınaklar olacak örneğin. Oda yükseklikleri en az 3 metre olacak. Kameralar kurulacak, kapılarda şifre olacak.

Mesela 150 Evler’deki daireler büyük olduğu için yeni onlara apartmanlardan 165 metrekarelik daireler verilecek. Akademik odalardan görüş alınarak inşaatlar başlayacak. Toplam 2 bin 416 daire yapılacak. 2 bin 330 konut hak sahiplerine gerisi ise jandarmaya verilecek.

Bu arada evlerde oturanlar inşaat süresince dairelerinde oturacaklar. Eğer kiraya çıkarlarsa 18 ay boyunca devletten 690 TL alabilecekler. Eğer evleri bitmediyse kalan süreyi müteahhit ödeyecek. Bana göre anlaşma oldukça güzel hazırlanmış. Şu andaki yaşam biçimlerine göre çok daha modern bir bölge geliyor.

5 yıldızlı Rixos Otel’de bölgeye geliyor…

Hak sahipleri şimdi derneklerine üye olmalı ve asıl anlaşma öncesi akıllarına takılan sorulara yanıt bulmalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir