Kalite virüsü bir gün herkesin içine girecek
Kanunname-i İhtisab-ı Bursa… Üretilen her ürün için ayrı ayrı ölçüler koyan dünyanın ilk kalite ile ilgili yazılı metinleri. Tarih 1502 ve imparatorluğun başında 2. Bayezid var. Ekmeğe katılacak tuzu bile düşünmüşler o zaman. Kumaşla ilgili bölümler var. İpekle, Uludağ buzu ile ilgili normlar konulmuş ve uygulanmış. Ahilik teşkilatında belli ölçütlere uyan esnafın ayakta kalabildiğine şahit oluyoruz. Az tartamaz, kalitesiz ürün veremezsin. Diktiğin elbise öyle hemencecik yırtılmaz, sökülmez. Çarıkların kalitesi derisi ve işçiliği ile öne çıkmak zorundadır. Çalıştırılacak işçi sayısı bile bellidir. Peştamal törenindeki sözlerin önemi öylesine ağırdır ki; bir kere verirsen artık dönemezsin…
Sonra yıllar geçer; özellikle 1700 yılındaki Fransız Devrimi sonrasında Avrupa’da aydınlanma çağıyla birlikte mal ve hizmet sektörlerinde insanı koruyan, çevreye duyarlı ve gelecek kaygısı taşıyan standartlar devreye girmeye başlar. Sanayi devrimi ile birlikte ürünlerin ve verilen hizmetlerin önemi bir kez daha anlaşılır. Aradan 500 yıl geçer ve yeni mesleklerin arasına ‘Kalite’ ile ilgili olan uzmanlıklar eklenir. Her ne hikmetse bu uzmanlıkların alınması için batılı kaynaklar ve okullar ile seminerler öne çıkar. Çünkü standartları onlar belirlemeye başlamıştır. Anadolu’da 1502 yılındaki ölçüler unutulmuş.
Çünkü, ‘Teknolojiyi üreten kuralları da belirler’ ilkesi; tartışılmaz bir şekilde hayatın her alanında karşımıza çıkar.
Önceki gün Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörlük B Salonu’nda bu konuya duyarlı kesimleri bir araya getiren önemli bir toplantı gerçekleşti.
‘2016 Kalite Yılı‘ adlı proje ortakları; üniversite ile birlikte Kalite Birliği, TSE, Bursa Ekonomi Gazetecileri Derneği (BEGD), Bursa Platformu, Bursa Ticaret Borsası, Rumelisiad, Veteriner Hekimler Odası, Dünya Helal Birliği, TÜİK, ULUTEK, UÜ İİBF, UÜ UKAM, İŞKUR, TOSYÖV, Yeşilay, ENVERDER Bursa Şubesi, Hayvan Hakları Derneği, Bursa Tüketicileri Koruma Derneği, TÜDEF, ULUTÜKODER, Çevrem, PERYÖN, Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ve Ekonometri Topluluğu başkan ya da yönetim kurulu üyeleri, 1 yıla yayılan programı paylaştılar.
Kurum ve kuruluşların 54 farklı etkinlikle Bursa halkına kaliteyi anlatacak olması takdire şayan.
İlk konuşmayı yapan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, kalite kavramı ve bu konuda atılan adımları özetledi öncelikle. Türkiye algısının dünya ölçeğinde daha yukarıya taşınması adına, her alanda kalite ve markaya yatırım yapılması ve buna göre stratejiler üretilmesi gerektiğini vurgulayan Ulcay, Yükseköğretimde kalite standardının yükseltilmesi adına YÖK bünyesinde kurulan ‘Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun yüksek öğretime erişim ve okullaşma oranının artırılması noktasında önemli bir işleve sahip olduğunu, 3. Nesil Üniversite vizyonu ve “Bilgiden Üretime, Üretimden Ekonomiye” anlayışı ile hareket eder hale gelmek için yoğun çaba gösterdiklerini söyledi.
Türkiye’nin modern kalite sistemini oturtamayan ülke konumunda olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ulcay’ın, “Bizi birbirimize yaklaştıracak eserlere, kişilere, olaylara velhasıl toplumsal dayanışmaya ihtiyacımız var. Farklılıklarımızı koruyalım. Farklılıklarımızı korurken sen ile ben, biz ile onlar arasındaki saygı mesafesini koruyalım. Sanayi devriminden buyana dünya ‘bir şey değişir her şey değişir’ frekansında yaşıyor. Tüketerek görünür olanların, üreterek yaşayanları görünmez kıldığı bir çağdayız” sözleri çok şey anlattı anlayanlara…
Kalite Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Erkan Işığıçok da 54 etkinliği anlattı. Birlikte yola çıktıkları Mustafa Karaman’ın da hazır bulunduğu toplantıda tüm Bursalıları etkinliklere destek olmaya davet eden Işığıçok, telefonla ve 500 liraya kalite belgesi satıldığını söylerken sanayici ve işadamlarına da “TSE’ye gelin ve gerçekten kaliteyi yakalayın” diye seslendi.
Kalite virüsü bir gün size de gerekecek. Ne kadar çabuk alırsanız o kadar iyi…