Sayın Mehmet Emin Şimşek’ten bir ileti aldım. Girişimci olmak isteyenlerin izlemesi gereken yolları, destekleri, yapılması gerekenleri özetlemiş. Oldukça değerli bilgiler hepsi.

50 bin TL hibe artı 100 bin TL kredi ile ilgili akla gelen sorulara yanıt bulacağınız yazıyı okuyarak önce yakınlarınız, sonra da internet üzerinde aylak aylak gezinen gençlerle paylaşmanız yeni bir iş kapısı açabilir…

SORU 1: Nasıl faydalanabilirim?

  1. Girişimcilik eğitimine katılıp sertifika almış olmanız şart. Bu madde olmazsa olmazlardan…
    2. Vergi dairesinden mükellefiyet başlatmanız gerekiyor. (Maliye açılışı yapılacak).
    3. Esnaf Odası veya Ticaret Odasına kayıt olmalısınız.
    4. KOSGEB veri tabanına kayıtlı olmanız menfaatiniz icabı.
    5. KOSGEB’e iş planı (Proje) sunulacak.                     6. KOSGEB mülakatına (Kurula-sunum yapılacak) katılmak gerek.
    7. KOSGEB ile taahhütname imzalanacak.
    8. Ödeme talebinde bulunacaksınız.

SORU 2: Yaş sınır var mı?

Yaş sınırı yok. Her yaştan kişiler başvuru yapabilir.

SORU 3: İşletmem var faydalanabilir miyim?

Faydalanamazsınız. Ayrıca 29 Eylül 2015 tarihi itibarıyla yapılan değişiklikle son faaliyetinizin üzerinden en az 1 yıl geçmiş olması lazım.

SORU 4: Sigortalı olarak çalışıyorum faydalanabilir miyim?

Faydalanamazsınız.

SORU 5: Parayı peşin veriyorlar mı?

Hayır. “Nasıl faydalanabilirim?” sorusundaki yanıtları bir kez daha okuyun.

SORU 6: Ben kurula girdim projem onaylandı. Ben de yeni tutarlardan (50 bin TL artı 100 bin TL) faydalanabilir miyim?

Hayır. 17 Aralık 2015 tarihinden önce kurul sonucu tebliğ edilmiş olanlar eski uygulamadan (30 bin TL artı 70 bin TL) faydalanacaklar.

SORU 7: Yeni yapılan değişikle tutarlar ne kadar ve dağılımı nasıl olacak?

  1. İşletme kuruluş gideri için hibe (geri ödemesiz) 2.000 TL oldu; (İşletmenin kuruluşu aşamasında kullanması için verilecek. Kurul kararından sonra hiçbir belge istenmeyecek.) 2. Makine teçhizat ofis donanım yazılım alımı için hibe (geri ödemesiz) 18.000 TL oldu; (İşletmenin kuruluş tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde alınmış olması gerek.)
    3. İşletmenin aylık kira ve personel maaş desteği için hibe (geri ödemesiz) 30.000 TL oldu; (Çalışan personelin net maaşı (Sigortası ve asgari geçim indirimi hariç ve iş yerine için ödenen net kira). Bu desteğin aylık üst limiti 2.500 TL’ye çıktı.
    4. Geri ödemeli faizsiz kredi desteği 100.000 TL. Geri ödemesiz süre 24 aydan 30 aya çıkartıldı. (Bu destek nakit kredi desteği değil. Makine alımı için verilir. Diğer bir şart talep edilen tutar kadar “banka teminat mektubu” verilmesidir.)

Yeni iş alanı açmak isteyenlerin biraz gayret göstermeleri yeterli gibi duruyor. Küçük ama hareketli alanlarda iş yapmak için biraz dişinizi sıkmanız önemli.

Gençler, kadınlar ve bir zanaat sahipleri bu kredilerle güzel bir döneme adım atabilirler…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir