Türk çiftçilerine Çelik’ten destek (2)
Gazetenizin 2 Şubat 2016 tarihli nüshasında yayınlanan yazımda; çiftçiye dönük destekler olduğunu hem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’ten hem de Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ali Recep Nazlı’dan dinleme fırsatı yakaladığımı aktarmıştım. Yazımda öncelikle Bursa raporunu gündeme getirmeye çalıştım.
Bugün biraz daha derine kazmaya çalışacağım…
Bursa’nın doğal koşulları itibarıyla uygun bir fiziksel konumda bulunması, tarım ürünlerinin miktar ve çeşitlilik yönünden zenginlik göstermesine olanak sağlar. Temelleri 1960’lı yıllarda atılmış olan tarımsal sanayi yatırımları her geçen gün artmaktadır. Kent adeta tarımsal sanayi yatırımlarının merkezi haline gelmiş durumdadır.
Türkiye’de domates salçası üretiminin yüzde 55’i, meyve-sebze konservesi üretiminin yüzde 60’ı, turşu üretiminin yüzde 50’si, meyve suyu üretiminin yüzde 24’ü, dondurulmuş sebze üretiminin yüzde 54’ü, sofralık zeytin üretiminin yüzde 60’ı Bursa’da gerçekleştirilmektedir.
Bursa’da toplam bin 77 adet tarıma dayalı sanayi kuruluşu bulunmaktadır. Bunlardan 487 adedi ekmek ve diğer unlu mamuller imal tesisi, 227 adedi meyve-sebze işleme tesisi, 114 adedi süt ve sütlü mamuller tesisi, 47 adedi şekerli mamuller imal tesisi, 17 adedi et işleme tesisi, 9 adedi bitkisel yağ tesisi, 6 adedi alkolsüz içecek tesisi, 170 adedi de diğer tarımsal sanayi tesisleridir.
Bursa genelinde kapasiteleri 10 ile 12 bin ton arasında değişen toplam 79 soğuk hava deposu mevcut. Bu depoların 51 tanesi meyve-sebze depolamakta, diğerleri süt mamulleri, et mamulleri ve balık depolamaktadır. İl genelinde 29 konserve ve salça, 6 ayçiçeği yağı, 2 gazoz fabrikası, 17 turşu ve 17 şekerleme helva imalathanesi de önemli yatırımlardan.
Görüldüğü gibi, tarım ve sanayi entegrasyonu bir sinerji ortaya çıkarmakta, entegrasyonun başarılı bir biçimde gerçekleştiği yörelerde, ekonomik ve sosyal gelişmişlik düzeyi yükselmektedir.
İşte şimdi yeni yatırımlar için karşılıksız kredi (IPARD) zamanı. IPARD, Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Avrupa Birliği’ne (AB) katılım öncesi mali işletmelerin ilgili topluluk standartlarına yükseltilmesi amacı ile TKDK Kamu Tüzel Kişiliği ve Avrupa Birliği Komisyonunca gerçekleştirilen karşılıksız bir kredidir.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından gerçekleştirilen IPARD-1 yatırımlarının toplu açılış töreni ile IPARD-2’nin açıklandığı törende konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Bursa’nın üretim açısından bakıldığında tarımsal üretim değerinin 4.6 milyar liraya ulaştığını görüyoruz. Bitkisel üretimde ve hayvansal üretimde ölçeği büyütmemiz gerekiyor. Çünkü verim esaslı destekler dönemine girdiğimizi belirtmek istiyorum” diye konuştu.
Verilen bilgilere göre Bursa’ya son 10 yılda 37.5 milyon liralık hibe destek sağlandı ve 224 projenin 208’i tamamlandı. IPARD 1’de toplam 1 milyar Euro (3.5 milyar TL) destek olarak üreticiye aktarılmış. 50 bin istihdam sağlanmış. Şimdi IPARD-2’de 6 milyar liralık destekleme yapılacak ve 100 bin kişi iş bulacak.
Atadan dededen kalma tarım uygulamaları yerini makineleşmeye ve zihinsel dönüşüme bırakıyor. Nitelikli üretim için köye dönüş gerekiyor. Askerden dönen gençlere yeni fırsatlar doğuyor. Karşılıksız krediler için elinizi çabuk tutun ve projelerinizi TKDK’ya ulaştırın.
Yeni IPARD-2 Programında da ilkinde olduğu gibi kadın girişimcilere, gençlere ve dağlık alanlarda yatırım yapacaklara öncelik tanınacak.