Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO), ocak ayı Meclis toplantısı, önceki akşam gerçekleşti. Rahatsızlığım nedeniyle katılamadığım toplantı sonrasında edindiğim bilgilere göre; BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, oldukça vizyoner bir konuşma yapmış… 2015 yılında ortaya konulan çabanın Türkiye’de karşılık bulduğundan tutun da bu yıla ait tüm planlamalar öne çıkmış…

Bursa büyürse Türkiye büyür” sloganı eşliğinde hareket eden BTSO’nun özellikle yatırımlar konusunda titiz davranması gerektiğini söylemeliyim. Daha çok fabrika yerine daha az ama daha etkili markalar çıkaracak sanayici ve işadamlarından yana tavır alınması, doğaya uygun üretimin de önünü açacaktır. Kirlendiği kadar kirlenen Bursa Ovası’nda artık nefes alacak alanlar da kalmalı ve önümüzdeki 20 yıl içinde nüfusu 5-6 milyon kişiye çıkması muhtemel bir kentte yaşamanın getireceği yükler iyi hesaplanmalı…

Meclis toplantısına katılmak yerine, ‘imza attıktan sonra BTSO Hizmet Binası’nı terk eden sanayici ve işadamlarının Bursa’nın geleceği ile ilgili bir kaygıları var mı?’ merak ediyorum. Oysa açıklamalardan sonra akıllarına takılan bir maddede söz almaları, eleştiri yapmaları, yapıcı davranış sergilemeleri, hepimizin ortak kaygılarını gidermeleri gerekir. Toplam 4-5 saniye süren ‘kabul edenler… kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir’ diye özetlenebilecek oylamaların şaşkınlığını üzerinizden atmanın zamanı geldi… Her şey yolunda gidiyor da olabilir ancak sizlerin söz alarak kürsüye çıkmanız gerekir… İki kelam etmenizin kime ne zararı olabilir ki… Sizlere; kente karşı sorumluluğunuzun yerine getirilmesinden başkaca bir anlam da yüklemiyorum…

Ortak fayda sağlamaya devam ettiğiniz BTSO meclislerinde her konuyu enine boyuna anlatan sayın Burkay’ın Bursa için projelerin en iyisini istediğinden zerre-i miktar kadar kuşkum yok. Orada her koltuğun dolu olması, dikkatle dinleyenler bulunması, not alanların göze batması gerekir. Meclis toplantıları öncesinde size gönderilen maddelere ilgili olarak çalışma yapmış olarak oraya gelmelisiniz. “Bir an önce bitse de gitsek’ havası inanın doğru değil…

Önümüzdeki 50 yıl planlanıyor” ise orada birilerinin sözü de geçerli olmalı. Kentin geleceğinde söz sahibi olacak kişi ve kuruluşların başında BTSO geldiğine göre; her meclis üyesi en az başkan Burkay kadar bilgili olmalı. Hatta atılacak adımlar konusunda daha da fazla ayrıntıya vakıf olmanız beklenir sizden… Aklınıza takılan her konuda konuşma yapabilmelisiniz. Kamuoyu olarak beklentilerimizin çok fazla olduğunu bilmeniz gerekir. Kaldırdığınız her el için fikirlerinizin olduğunu hissetmemiz en doğal hakkımız.

Ayrıntılarda, satır aralarında kalan konularda kararlı adımları görmek isteyen binlerce Bursalıya aktarım yaparken beynimizin berrak olması inanın size bağlı…

Bu yıl özellikle mükemmeliyet ve eğitim merkezlerinin açılış programlarına tanık olacağız. Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme (Ur-Ge) projelerine tek tek imza atıldığını izleyeceğiz.

Türkiye’de en fazla Ur-Ge projesi yürüten oda olan BTSO, hedefi olan 10 Ur-Ge projesi için olanca gücüyle çalışıyor. Komiteler toplanıyor, yurtdışı geziler planlanıyor, TÜYAP Bursa ile dev organizasyonlara imza atılıyor, heyetlerin biri geliyor biri gidiyor… Ekonomi Bakanlığı tarafından onaylanan her proje için 4,5 milyon dolarlık kaynak alınıyor ve yıl içinde 45 milyon dolarlık kaynağın şirketlere aktarılması için gün sayılıyor…

Bursa ekonomisinin geleceğine yön verecek olan Teknoloji OSB (TEKNOSAB) Projesi de önümüzdeki mart ya da nisan ayı gibi ulusal ve uluslararası paydaşları için arenaya çıkacak.

İşte tüm bu anlatılanlarda sadece el kaldırarak katkı koyduğunuzu sanmıyorum ama lütfen daha aktif olun ve Türkiye’nin darboğazda olduğu anlarda “biz de buradayız” demeyi unutmayın…

Her meclis üyesi, Bursa için daha çok çalışmanın, üretmenin ve fikirlerini anlatmanın peşinde olmalı.

Artık zaman; ortak akıl zamanı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir