Merkezi Bursa’da olan Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği’nin (GESİAD) önceki akşam gerçekleştirilen ‘Ocak Ayı Sinerji Toplantısı’nın konuk konuşmacısı Prof. Dr. Kerem Alkin’di. 39 yaşında profesör olan Alkin, Türkiye başta olmak üzere dünyadaki gelişmeleri tam 3 saat boyunca anlattı. 1860 yılına ait verilerden hareketle yola çıkan Alkin, 2030 ve 2060 yıllarına doğru gitti ve uyarılarda bulundu.

Almira Otel’de gerçekleşen toplantıya ilgi çok güzeldi. Kurucu Başkan Orhan Efe, mevcut başkan Emre Varlık, gelecek dönemin başkan adayı Uğur Şahin ile rakibi Ramazan Kaya, Skal Kulüp eski başkanı ve sanayici Vehbi Varlık, tanınmış avukatlardan Öztürk Yazıcı, HOSAB Başkanı Ömer Faruk Korun, NİLSİAD, BALKANTÜRKSİAD, Balkan Türk Eğitim Vakfı ile GESİAD üyelerinden oluşan seçkin topluluk, ekonominin geleceğine ilişkin oldukça dolu bilgiler edindiler…

Prof. Dr. Kerem Alkin, öncelikle batı ülkelerinin İran’la yaptıkları anlaşmaları eleştirdi. “Müttefiklerimiz, İran’a kucak açtı. Suudi Arabistan ve İsrail müttefiklerinden kazık yediler. İsrail’de Netanyahu ‘İran yerine IŞİD’le yatağa girerim’ sözüyle anlaşmaları lanetledi. Türkiye ise yakın ve orta vadede İran’a konfeksiyon, otomotiv, müteahhitlik, turizm ve enerji alanında satışlar yapabilir” dedi.

Alkin uyarmayı da eksik etmedi; “Eğer İran’ı kendi ellerimizle ayağa kaldırırsak yeni bir Frankeştayn yaratırız. Elimizdeki her şeyi alırlar. Fransızlar Renault’yu 5 dakikada İran’a taşırlar” dedi…

Alkin’in, “2016 yılında huninin en dar yerinden geçeceğiz. Türk halkını intihar edercesine borçlandırmaya devam ettirerek büyüme kabul edilebilir değil” sözleriyle tüm dikkati üzerinde yaşadığımız topraklara çekti.

Hükümetin ekonomiyi birinci madde haline getirmek zorunda olduğunu kaydeden Alkin, Merkez Bankası Başkan Erdem Başçı’nın inisiyatifi kaybettiğini, değişmesi gerektiğini de üzerine basa basa dile getirdi…

Gelişmekte olan ekonomilerde ortalama büyümenin yüzde 1,7’ye düştüğü bir ortamda 2016 yılında yüzde 4, 2017 yılında yüzde 4,5 ve 2018 yılında yüzde 5 büyüme hedefini, ‘kaptanın gemiyi kayalıklara son sürat çarpmaya götürmesi’ olarak nitelendiren Alkin, “2016 yüzde 3, 2017 yüzde 3,5, 2018 yüzde 4 büyüme hedeflenmeli. İhracat da büyümeye katkı sağlamalı” dedi.

Alkin, Rusya’nın içinde bulunduğu ekonomik durumu da bir tekerlemeyle anlattı; “İstanbul’da iki kabadayı karşılaşır ve biri diğerine dayanamaz kaçmaya başlar. Bir çıkmaz sokağa gelirler. Kovalayan kabadayı, ‘derini yüzecem/ davula gerecem/ davulu çalacam’ diye nara atar. Duvara yaslanan diğer korkak kabadayı da ‘deldiririm ama çaldırmam’ diye bağırır. İşte Putin de böyle. Rusya gidiyor beyler. Petrolün varil fiyatı 25 doların altına indiğinde Rusya ayakta kalamaz.

Türkiye’de dolar kurunun bugünlerde 2,23 seviyelerinde olması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Alkin, “Buna karşılık Türkiye’de 3,03 dolar kuruna şahit olduk. Bu 80 kuruşun 40 kuruşu FED’in politikalarından, 40 kuruşu ise Türkiye‘nin Gezi olayları, 17-25 Aralık süreci, siyasi ve ekonomik istikrarsızlık, arka arkaya yapılan seçimler yüzünden oluşan ekonomik ve siyasi kırılganlıklarından kaynaklandı. Türk Lirası’ndaki değer kaybı yüzde 38’e ulaştı. Bu aradaki farkın nedeni, Türkiye‘deki kırılganlıklar oldu. 1 Kasım seçimleri sonrasında oluşan TBMM, bizi yeni bir hükümetle tanıştırdı. Normalleşiriz artık. Aksi takdirde gökyüzüne giden dolar, hepimizi sıkıntıya sokar” uyarılarında bulundu.

Bu arada Rusya’da yatırımları olan işadamı Güney Elitok’un sık sık Alkin’e soru sorması ve yorumlarda bulunması da geceye damga vurdu.

Çin ve Hindistan konusunda ayrıntılı bilgiler veren Alkin’in bir tespiti çok ilginçti; “Çin’de serveti 1 milyon dolar ve üzerinde olan 180 milyon kişi var” sözü kulaklara küpe olmalı…

Prof. Dr. Alkin’in en ilginç teklifi ise “kıdem tazminatlarının bireysel emeklilik sistemine devredilmesi” oldu…

xxx

KOÇ ailesinde yas var

Kalp krizi geçirdiği için hastaneye kaldırılan Mustafa Koç (56), dün hayatını kaybetti. Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarını yöneten Koç’un cenazesi, 24 Ocak 2016 Pazar günü Teşvikiye Camii’nde kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu’da toprağa verilecek.

Türkiye büyük bir girişimciyi, iyi bir insanı kaybetti. Çok erkendi… Hepimizin başı sağolsun…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir