Gazeteniz Bursa Haber’in ‘Gündem Toplantıları’ tüm hızıyla devam ediyor. Bu haftaki konuğumuz, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bursa Milletvekili ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Kadir Koçdemir’di.

Öncelikle kendisini tanıyalım;

1964 yılında Orhaneli ilçesinde doğdu. Çanakkale-Gökçeada Atatürk Öğretmen Lisesi‘ni (1981) ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi‘ni (1985) bitirdi. Lisan öğrenmek ve kamu yönetimi stajı için Almanya’da (1987/88) bulundu. Jean-Monnet bursu ile Hamburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde (1991/92) Avrupa Birliği ve idare hukuku konularında lisansüstü; İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde (1994/96) yüksek lisans öğrenimini tamamladı.

Kamu Diplomasisi Kursu (1998) ve Milli Güvenlik Akademisi‘ni (1999) bitirdi. Azerbaycan Vektör Uluslararası İlim Merkezi tarafından Azerbaycan-Türkiye arasındaki kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesindeki çalışmaları sonucunda fahri doktora unvanı (2004) verildi. Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlke ve İnkılapları Enstitüsü’nde Modern Milli Devlet ve Küreselleşme konulu teziyle doktora programını (2004) tamamladı. Çeşitli üniversitelerde ders ve konferanslar verdi, tebliğler sundu.

Mülki idare amirliği mesleğine Ağrı Kaymakam Adayı olarak (1986) başladı. Eskipazar (1989/92), Kulp (1992/94), Afşin (1994/96) kaymakamlıkları, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı (1996/98), Genel Müdür Yardımcılığı (1998/2000) ile Burdur valiliği (2000/2003), merkez valiliği ve Eskişehir vali vekilliği (2003) ve Elazığ Valiliği (2003-2006) görevlerinde bulundu. 2011 yılında Eskişehir valisi olarak atandı. 2013 yılı Mayıs ayında Merkez’e alındı. Daha sonra da MHP’den milletvekili oldu…

İyi düzeyde Almanca ve orta düzeyde İngilizce bilen Koçdemir, evli ve 4 çocuk babası…

Yazdığı kitaplarda; milli devleti, küreselleşmenin anlamını, değişen sınırların ülkeye etkilerini inceledi. Ekonomik kalkınma ile gelir dağılımındaki adaleti, güvenlik kaygılarının sonuçlarını, aidiyet, entegrasyon, müşterek bir biz duygusu ve motivasyonun tesisi ile ilgili görüşlerini paylaştı.

Buluşmamızın verimli geçtiğini söyleyebilirim. Konuştuğu sürece daha çok devleti ve bugün içinde olduğumuz açmazların çözümüne ilişkin görüşlerini paylaşan sayın Koçdemir, irade oluşturma, karar alma ve icra süreçlerine demokratik katılımın sağlanması ile ilgili sözleriyle beni etkiledi. Karşımda bir devlet adamı gördüm. 52 yaşına kadar hep incelemiş, hep okumuş, hep sorun çözmüş bir kişilik sergiledi.

Millet olma bilincinin asırlarca önce oluştuğunu ve bugünlere geldiğimizi dile getiren Koçdemir’in; “Milliyetçiliğimiz, bir annenin çocuğunu sevmesi gibidir. Karşılıksızdır. Irk ve DNA milliyetçiliği yapmıyoruz. Millet olma sosyolojiktir, biyolojik değildir” sözleri çok olumlu bir bakış açısı olarak beyinlere yerleşmeli…

1990’lardan itibaren şartların ortaçağa benzemeye başladığını; Milli devletin gücünün (egemenlik) aşındığını, sınırların anlamının değiştiğini, yeni sınırların inşa edildiğini söylerken haklıydı.

Gelir dağılımının hızla bozulduğunu, oysa Türkiye’de her aileye ayda 1000 TL verilebileceğini anlatan Koçdemir, “Güvensizlik ve belirsizlik hakim oldu son dönemde. Kimlik parçalanması ve toplumsal çözülme yayıldı. Demokratik meşruiyet sorgulanır, parlamentolar belli merkezlerde yazılan senaryoları oynayan tiyatrolar olarak görülür oldu… Meclis dışında oluşan bir irade var ve milletvekilleri sadece el kaldırmak için orada bulunuyorlar sanki. Bunun sonucunda Meclis işlevsiz hale geliyor” dedi.

Bursa ekonomisi hakkındaki soruma da akılcı yanıt aldım. Hizmet ve yüksek katma değerli sektörlerden yana olduğunu söyleyen Koçdemir, “Tasarım ve dizayn odaklı bir süreç başlamalı” diye konuştu.

MHP Milletvekili Dr. Kadir Koçdemir’in deneyimlerinden yararlanmak gerek; Tüm olumsuz tanımlamalardan arınarak…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir