Prof. Dr. Lale Karabıyık, 1965 yılında Bilecik’te doğdu. Uludağ Üniversitesi İ.İ.B.F İşletme Bölümünden 1986 yılında mezun oldu. 1989 yılında yüksek lisans eğitimini, 1993 yılında doktora eğitimini tamamladı. 1994 yılında Finansman Anabilim Dalında Yardımcı Doçent ve 1999 yılında Doçent unvanı aldı. 2005 yılında Uludağ Üniversitesi İşletme Bölümü Finans anabilim dalına profesör olarak atandı.

6 ders ve araştırma kitabı, 29 ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış makalesi, 7 ulusal ve uluslararası sempozyumlarda sunulmuş tebliği ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası tarafından verilmiş araştırma ödülü bulunuyor.

Çeşitli ders ve araştırma yayınlarının yanı sıra ‘Küresel Krizde Risk Yönetimi’, ‘Üniversite Sanayi-İşbirliği Projeleri’, ‘Organize Sanayi Bölgeleri ve Kentsel Rekabet Endeksleri’, ‘Yenilenebilir Enerji Yatırımları Stratejisi ve Dış Ticaret Açığı’, ‘Kadın Girişimciler ve Mikro Finans’, ‘TL’de Yaşanan Aşırı Değerlenmenin Ölçüm Raporu’ da son dönemde yaptığı çalışmalardan bazıları.

Prof. Dr. Lale Karabıyık, 27 yıllık öğretim üyeliği sırasında, akademik görevlerinin yanı sıra çeşitli idari görevlerde de bulundu.

2000-2003 yıllarında Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcılığı, 2003-2004’te İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölüm Başkanlığı, 2000-2004 yıllarında Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Denetim Komisyonu Başkanlığı, 2009-2011’de Uludağ Üniversitesi Kiralık İşletmeler Kira Tespit Komisyonu Başkanlığı, 2010-2011 İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcılığı (Mart 2011’de milletvekilliği adaylığı nedeniyle istifa etti), 2011-2015’te Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü, yine 2012-2015 yılları arasında üniversitenin çeşitli vakıf üniversiteleriyle (Bahçeşehir, Bilgi, Okan, İstanbul Ticaret ve Işık Üniversitesi) ortak protokol olarak yürüttüğü yüksek lisans programları koordinatörlüğü görevini başarıyla yerine getirdi.

Burada sayamayacağım daha pek çok görevi de layıkıyla yerine getiren Karabıyık, şimdi TBMM’de Cumhuriyet Halk Partisi Bursa milletvekili olarak Türkiye’nin geleceğinde rol alıyor. Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi olarak, ekonomik kararların şekillendiği metinler için çıkıyor ve gerçekleri anlatıyor. İktidarın uygulamalarına karşı çıkıyor, diğer komisyonlardan gelen yasa önerilerini inceliyor, partisine sürekli bilgi aktarıyor ve Bursa’daki yatırımlara bilim kadını gözlüğüyle bakıyor.

Sevgili hocamızla gazeteniz Bursa Haber’in ‘Gündem Buluşmaları’ altında organize ettiği toplantıda sohbet etme fırsatı yakaladım. Öncelikle buluşmaları hazırlayan sevgili arkadaşım İlhami Yıldız başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Milletvekili Lale Karabıyık, 40 kişilik Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 9 CHP’li üyesinden biri olarak ağır bir yükün altında. Gece yarılarına kadar çalışıyorlarmış.

Verdiği bilgiye göre en büyük sorun ‘Torba Yasalar’. İçindeki her madde uzun uzun tartışılmıyormuş… Çünkü 25 kişilik AK Parti kadrosu, komisyonda ve ne isterlerse geçiyor…  Karabıyık buna “oldu bittiye getiriliyor’ sözleriyle eleştiri getiriyor.

Muhalefet etmek gittikçe zorlaşıyor demek ki

Son dönemde enflasyon, kişi başı gelir ve milli gelir konusunda sıkıntılar olduğunu hissediyorduk ancak Karabıyık açıkça dile getirdi; “Türkiye bir geri gidişin içinde. Açıklanan verilerin gerçekleri yansıtmadığı ortada. Hem milli gelir, hem kişi başı gelir ve enflasyon oranlarında sıkıntı var. Gelirler düşüyor, enflasyon ise yükseliyor” dedi… Örneğin ‘Kaynağı belli olmayan para’ konusunda hiç kimseden net bir yanıt alamamış… Seçimlerden önce giren para seçimlerin ardından çıkıyormuş… Milyar dolarlardan söz ediyoruz…

 

AK Parti’nin ‘Yeni Anayasa ve özellikle başkanlık’ konusunda aşırı istekli olmasını da eleştiren Karabıyık, parlamenter yönetim biçiminden yana tavır alıyor. Telefonu 7 gün 24 saat açık olan Karabıyık, Bursa milletvekilleri olarak sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun arkasında durduklarını da söyledi.

Sayın Karabıyık, teklemiyor, akıcı ve akılcı konuşuyor, bilimsel verilerle hareket ediyor. Bir Atatürk kadını olarak üzerine düşen görevleri tam olarak yerine getiriyor.

Yolu açık olsun…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir