Bursa’ya yeni fuar merkezi
Dün sabah, 2015 yılı içinde gerçekleşen fuarlarla ilgili geniş açıklamayı dinlemek ve aklıma takılan yerlerde soru sormak için davetli olarak Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) Altıparmak Hizmet Binasına gittim.
Toplantıya olan ilgi müthişti… U şeklinde düzenlenmiş masada hemen hemen hiç yer yoktu… Arka masalar bile dolmuştu… Bursa Ekonomi Gazetecileri Derneği (BEGD) Kurucu Başkanı Orhan Çelik ile gastenabiz.com, belediyebursa.com ve geccebursa.com sitelerinin sahibi Faruk Bayezit yanlarında yer ayırmış olmasalardı eğer; inanın oturacak sandalye bulmakta zorlanacaktım…
Yaygın basından arkadaşlar, yerel ve ulusal televizyon kanalları, dergi çıkaranlar, haftalık ya da aylık gazete sahipleri, haber sitesi çalışanları, BTSO basın ve halkla ilişkiler departmanı çalışanları, Büyükşehir basın ve halkla ilişkiler müdürlüğü mensupları, TÜYAP Bursa çalışanları, koruma polisleri ve BTSO’nun hizmet aldığı diğer firmalardan gelenlerle inanılmaz bir atmosfer yakalanmıştı…
Günün konuşmacıları olan; Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ev sahibi BTSO Başkanı İbrahim Burkay ve TÜYAP Bursa AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü’yü can kulağıyla dinledim…
Bu arada; Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, BTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Fahrettin Gülener, İlker Duran ve Emin Akça ile Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas da masanın diğer konukları olarak yerlerini almışlardı…
Bursa’yı İstanbul’un ardından bir ‘Fuar Merkezi’ yapmak için atılan adımların sıralandığı toplantıda; sürpriz açıklamayı önce BTSO Başkanı İbrahim Burkay yaptı.
Burkay; “Önümüzdeki dönemde Yalova Yolu BUTTİM yanındaki fuar merkezi Bursa’ya yetmeyecek. Bu nedenle yeni bir fuar alanı için Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Recep Altepe ile görüşüyoruz. Kendisi geniş açıklamayı yapacaktır” dedi.
Patlamaya hazır bomba haber; artık Altepe’nin kucağındaydı… Konuşma sırası kendisine geldiğinde Bursa’da atılan adımları, marka kent olma konusunda aldıkları mesafeyi, müzeleri, altyapı çalışmalarını ve yakalanan sinerjiyi tüm yönleriyle anlatan Altepe, bir türlü beklediğimiz yeni fuar alanının yerini söylemedi. Sadece, “Bursa’ya yeni bir fuar alanı gerekiyor. Bu konuda epeyce mesafe de aldık” demekle yetindi. Soru-yanıt bölümünde ısrarlı sorulara da önce hayır anlamına gelen kaşını kaldırarak yanıt veren sayın Altepe, hepimizi merak içinde bıraktı…
Ama yeni fuar alanı gündeme oturmuştu bir kere… Gazeteci arkadaşlarla yer tahminleri yaptık… Sonunda ‘Yüksek Teknoloji OSB yakınları’ ile İzmir Yolu’nun batısında kalan Apolyont Gölü manzaralı geniş arazide karar kıldık! Ürünlü Mahallesi yakınları çok hoşumuza gitti…
Gelelim 2015 yılı fuar verilerine…
Anlatımlara göre; Türkiye ekonomisinin lokomotif kenti Bursa, fuarcılık alanındaki çalışmalarla Anadolu’ya nispet yapar hale gelmiş bile. BTSO ile TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ’nin işbirliğiyle geçen yıl ulusal ve uluslararası nitelikte 16 fuar organizasyonu düzenlenmiş ve bu fuarları 70 ülkeden 953 bin 84 kişi ziyaret etmiş… Firma sayısı ise 32 ülkeden tam 2 bin 18…
2014 yılına göre ziyaretçi sayısı yüzde 7 artmış durumda. Yurtdışından gelen profesyonel alım heyetlerinde 3 bin kişi yer almış. Bursa dışından gelenlerin sayısı ise 448 bin… 2002 ile 2015 yılları arasında toplam ziyaretçi sayısı 8 milyon 663 bin 523.
Fuarlar Bursa’daki güvenlik, temizlik, matbaacılık, reklamcılık, hostes, lojistik, ulaşım, elektrik, tesisat, konaklama, catering, organizasyon, stant firmaları, mimarlık, dekorasyon, tasarım ve yazılım firmalarına yeni iş anlamına da geliyor.
İkili görüşmelerle Bursalı firmalar lehine oluşan ticaret hacmi 1 milyar doları buluyor. Her fuarda ortalama çalışan sayısı 2 bin civarında ve geçici işler de cabası…
Bu yıl planlanan fuar sayısı 15. Ancak 2-3 alanda daha çalışmalar devam ediyor. Yine bu yıl ilk kez ‘Junioshow ile IRES Bursa Gayrimenkul Fuarı’ düzenlenecek. Hedef 50 ülkeden 2 bin 500 firma ve 75 ülkeden 1 milyon 200 bin ziyaretçi…
‘Bursa büyürse Türkiye büyür’ sloganı yerini buluyor…