İşsizlik, hayat pahalılığı ve geçim derdi, Türk toplumunun  konuşarak çözebileceği konulardan değil. Her kente, her ilçeye üniversite, yüksekokul, enstitü açmak için atılan temellerin yerine, her ilçeye ara eleman yetiştiren okullar açılmalıydı… O yörede yetişen tarım ürünlerini tanıyan, o ürünlerden daha iyi verim almayı öğreten kurumlar sıralanmalıydı. Şeker pancarı yetişmeyen Erzurum’a o ürünün fabrikasını kuran zihniyetler olmazdı o zaman…

Sanayicinin nitelikli işgücü talebine yanıt verecek ‘sanat okulları’ devam etmeli… Açık olanların tam kapasiteli üretim alanları olması için ‘Alman Modeli’ uygulayan okullara ağırlık verilmeli… Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin (BUTGEM) başarısını, Türkiye’nin bütününe yayma düşüncesi yerleşmeli herkese.

Kıyılarda balıkçılıkla ilgili okullar olmalı. Denizlerimizi tanıyan, kofana ile lüferi ayırt edebilen, Norveç’ten somon alırken utanan bireylere ihtiyacımız var. Saman ithal ederken yüzü kızarmayan bir nesil nasıl yetişti anlamak mümkün değil. Bursa şeftalisinin sonuna doğru geldiğimizi görüyor ve kahroluyorum. Kestanesini başka ilden getiren Kafkas’ı anlıyor ve üzülüyorum. Bursa Siyahı olarak bilinen incirin korunmasında başarılı olabiliyor muyuz tam olarak bilemiyorum. Deveci Armudu için çanlar henüz çalmıyorsa eğer; bunda Gürsu Ovası’nın direnen köylülerini unutmamalıyız. Uludağ’ın kirazını da kömür ve mermer tozları yutmadan önce harekete geçmeliyiz…

Tarım ve sanayi arasındaki dengeyi iyi kurmalıyız. Verimli arazileri korumalı, sanayi tesislerini kıraç bölgelere kaydırmalıyız…

Buraya kadar geldiğinize göre sıra; tüm bunları neden yazdığıma geldi…

Önceki gün açılan ve bugün sona erecek olan Bursa insan Kaynakları ve İstihdam Buluşması (BİİB 2015)’i gezdim. Sevgili hocam Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Bölümü İstatistik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kalite Birliği Derneği (KALBİR) Başkan Vekili Prof. Dr. Erkan Işığıçok ve İŞKUR Bursa İl Müdürü Kasım Tilki ile karşılaştım ve ayaküstü sohbet ettik.

Bu buluşmada dikkatimi çeken binlerce genç oldu. 189 stantta oturacak yer kalmamıştı. Her masada, her kağıt koyulabilecek yerde gençler özgeçmişlerini yazıyordu. Orta yaşlı erkek ve kadınlar da az değildi. Sanki ayıp bir şey yazıyor gibi kağıtlarını saklayanlar, ne yazacağına karar veremeyenler, referans gösterecekleri isimleri düşünenler, birbirlerine ‘ne yazalım’ diye soranlar ‘bildiğiniz yabancı diller’ bölümüne ‘Urduca’ yazan bir arkadaş dikkatimi çekti…

Bursa’nın tanınmış ne kadar firması varsa oradaydı. Durmazlar, Uludağ İçecek, Nilüfer Turizm, Bursa Beton, Yazaki, İş Kapısı, Aroma, Migros, Köfteci Yusuf, Oyak Renault, TOFAŞ, Bosch, Bosch Rexroth, Hastavuk, Aktaş, Matlı, Furpa, CLK Uludağ, Özdilek, Coşkunöz, Borusan, Gastro Akademi, IKEA, Prysmian, Ermetal, Karsan, Yeşilova, Eker Süt, Burkay Tekstil, Yeşim Tekstil, Çilek, Yeşilova ve ÜÇGE stantları önünde gençler sıra bekliyordu. Hemen herkes Golf Dondurma’nın eşantiyonlarından aldı ve bir güzel yedi… Dondurma kalmadı…

İş arayanlar, dostlar; Büyükşehir Belediyesi, Valilik, Bursa Kent Konseyi, İş-Kur Bursa ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) ortaklığında hazırlanan BİİB’2015’e gidin ve umutlarınızı tazeleyin. Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Fuar Alanı’ndaki her stant size ekmek kapısı olabilir.

Haydi geç kalmayın…

NOT: Bu arada önceki gün, Kişisel Gelişim Uzmanı Ahmet Şerif İzgören’in ‘Bir hikayeniz olacak mı?’ başlıklı sunumu için saat 13.50’de Osmangazi Salonuna gittim. 1.750 koltuktan sadece 5-6 koltuk boştu ve ilgi inanılmazdı. En öne kadar yürüdüm çünkü gösteriye 5 dakika kalmıştı ve protokol bölümünde 14 sandalye boştu. Baştaki iki beyefendiye baktım Bursa protokolü ile ilgileri yoktu. Ben de yanlarına oturdum. 1 dakika sonra boynunda görevli kartı olan bir kişi geldi ve ‘sizi başka bir yere alabilir miyiz’ dedi. Gazeteci olduğumu, sunumu izlemek için yer göstermelerini istedim. Hemen sağ tarafta 10 kişilik bölümün ortasında tek kalmış yere oturtuldum. Bu arada diğer beylere de söylediler ama onlar kıpırdamadılar. Gazeteciler protokol sayılmayabilirler ancak haber amaçlı gelenler için mutlaka yer ayrılmalı. Sayın Hasan Çepni bu konuda gereken titizliği gösterecektir.

Umuyor ve bekliyorum…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir