Bursa’da bir ilk
Tüyap Bursa Fuarcılık AŞ tarafından, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Maden – Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD) işbirliğiyle bugün açılacak olan Bursa Blok Mermer Fuarı 2015, dünyada bir ilk olarak fuarcılık tarihine geçecek.
Tüyap Bursa Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü’nün verdiği bilgiye göre; Bursa, ülkemizde blok mermer ve iş makinelerinin kapalı sergi salonlarında sergilendiği ilk kent olarak anılacak artık.
Fuar, 7 ayrı salondan oluşan 40 bin metrekarelik 2 kapalı alanda 12 ülkeden 148 firma ve firma temsilciliğinin katılımı ile bugün izleyicisiyle buluşuyor. Fuar ziyaretçileri, 870 blok mermeri ve 600’ün üzerinde renk ve deseni bir arada görme fırsatı da yakalayacak.
Yapılan planlamaya göre fuarda yurt dışından gelen profesyonel ekiplerle yeni işbirlikleri gerçekleşecek ve 1 milyar dolarlık yeni iş hacmi de oluşacak.
Biliyorsunuz Türkiye artan blok mermer ihracat rakamlarıyla dünyada ilk sırada yer alıyor. İhracat rakamı şimdilik 2.5 milyar dolar ve Bursa’nın bu rakamdaki payı 1 milyar dolar. Hedef ise 4-5 milyar dolar.
Marmara Bölgesi de doğal taş yatakları ile zaten tarih boyunca mermer yataklarıyla ünlü bir coğrafya… Uludağ, Balıkesir, Afyon, Çanakkale, Bandırma, Marmara Adası, Kütahya ve Bilecik mermerleri dünyaca ünlü… Yeraltı doğal zenginliklerimiz çerçevesinde faaliyet gösteren 2 bin 100 ocağımız, bin 500 fabrikamız ve 7 bin 500 atölyemizle çok gözdeyiz…
Fuara, Çin ve Hindistan başta olmak üzere Almanya, Arjantin, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Cezayir, Filistin, Fransa, Kazakistan, Irak, İran, İspanya, İtalya, Libya, Lübnan, Katar, Makedonya, Mısır, Suriye, Suudi Arabistan, Rusya, Yunanistan, Tunus ve Ukrayna’dan alım heyetlerinin gelmesi planlanıyor. Yurt içi ve yurt dışından önemli sektör temsilcilerini bir araya getirecek olan fuarın hem ülke ekonomisine ve imalat sektörüne hem de ihracata katma değer yaratması, yeni iş alanlarının açılmasını da beraberinde getirecektir.
“Neden işlemeden satıyoruz?” sorusunun yanıtını bulmak olmalı görevimiz.
Sorunun yanıtı Türkiye’nin marka değeriyle ilgili… İtalya’nın mermer ve doğal taş alanında dünyaya tanıttığı markaları gibi markalarımız yok henüz. Teknolojik yatırımlarımız yeterli değil ve Bursa Çevre Düzeni Planı nedeniyle mermer fabrikası kurmak oldukça zor…
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran’ın verdiği bilgiye göre dünya doğal taş rezervinin yüzde 40’ı Türkiye’de. Sektörde 300 bin kişi çalışıyor ve Bursa mermer üretiminde Afyon’u geçmek üzere…
Bu arada MADSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Karan, Hayrettin Durmaz ile Günhan Yavuz’dan aldığım bilgiye göre Orhaneli’de kurulması planlanan Maden OSB ile mermeri ve diğer doğal taşları işlemek daha da kolaylaşacak; Çünkü teknolojik yatırımlar oraya yapılacak…
Bu arada fuarda Türkiye’nin diğer doğal taşlarını da göreceksiniz, kaçırmayın…
Xxx
Yeşil Çevre arıtır
Bursa’nın doğusundaki sanayi ve evsel atıkları arıtmak için 1998 yılında kurulan Yeşil Çevre, 14 milyon dolarlık yeni yatırımla kapasitesini dün itibarıyla üçe katladı. Tesis, teknolojisiyle Türkiye’de bir ilk olma özelliği de taşıyor.
Yeşil Çevre Genel Müdürü Mehmet Aydın ve ekibi büyük iş başarmışlar. Artık bir çamur kurutma tesisi de var. Kestel ve Gürsu sanayi bölgelerindeki 350 sanayi kuruluşu ile 127 bin nüfusun evsel atığı arıtılarak derelere verilecek…
Bursa’ya hayırlı olsun…