Olmasın kimse köstek ‘zeytine tam destek’
Dünyaca tanınan ‘Gemlik Tipi Zeytin’ ile özel tadıyla öne çıkan ‘Trilye Zeytini’ için coğrafi işaret çok önemli. Sattığınız her kilo zeytinin üzerinde geldiği yeri gösteren bir nevi adı olan bu işaret konusunda herkesin duyarlı olması gerekiyor.
Ayrıca, ‘Gemlik Tipi Zeytin’ fidanlarını Anadolu’nun güneyine taşıyan üreticilerin aynı tadı yakalaması mümkün değil. Havadaki nem miktarı, kuzeyden esen rüzgar, topraktaki bileşimler ve sudaki minerallerin farklı olduğu yerlerde Gemlik Tipi Zeytin yetiştirmek mümkün değil…
Bu arada zeytin üretiminde yaşanan sorunlar da dikkat çekici. Zeytinin bol olduğu ve adına ‘Var Yılı’ denilen dönemlerde fiyatlar olabildiğince düşüyor. ‘Yok Yıl’da ise üretici biraz rahat nefes alıyor. Türkiye’de ürüne değil boş toprağa destek verildiğini iddia edenler bence haklı. Desteğin ürüne verilmesi çok daha doğru olur. Eğer Trakya’da ayçiçeği ve buğday yetiştiriliyorsa ona destek verilmeli. Adana’da pamuğa, Gemlik’te de zeytine destek verilmesi gerekiyor. Yoksa çiftçinin borçtan kurtulması mümkün değil.
Örneğin bu yıl havaların değişiklik göstermesiyle Gemlik’in 8 köyünde zeytin olmadı ve çiftçi zor durumda kaldı. Adliye, Güvenli, Katırlı, Muratoba, Yeniköy, Engürücük, Kurşunlu ve Gencali köylerinde hemen hemen hiç zeytin yok. Kar yağışının fazla olmasından dolayı dal kırılmaları yaşandı. Hatırlayın hava sıcaklığı da eksi 14’e kadar düştü. Dolayısıyla göz yanıkları oldu. Üretimin devam etmesi için bu köylere yardım yapılması şart. Oysa ‘Çiftçinin mal varlığının yüzde 40’ını kaybetmesi gerekir’ diyen yetkililer var bu ülkede.
Toprağın ve üretenin korunması, halkın göç etmesinin de önlenmesi anlamına geliyor. İşsizliğin bitirilmesi, ailelerin bir arada kalması az şey mi?
Gelelim başka bir konuya… İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu biliyorsunuz Orhangazi ve Gemlik üzerinden geçiyor. Burada halkın elinde olan bahçelerde son sayımlara göre 240 bin zeytin ağacı kesildi. Yapılmasın demiyoruz ama bu yol planlanırken tarıma en az zarar veren uygulamalar tercih edilmeliydi. Milyonlarca yılda oluşan tarım toprakları asfaltın altında çürütülmemeliydi… Yol için önce 80 metre dediklerini hatırlayalım. Daha sonra toprak kaymaları yaşandı ve yer yer yol genişliği 1.600 metreye kadar çıktı. Bu Gemlik’te tarıma vurulan en büyük darbe oldu.
Zeytindeki üretim azalması beraberinde zeytinyağını da etkiliyor. Dünyada stratejik öneme sahip olan zeytinyağı bu yıl daha az üretilecek gibi duruyor. Sofralık zeytinde de azalma olduğuna göre yağlık zeytine destek konusu hemen gündeme gelmeli. 10-16 lira arasında satılan zeytinyağı bu yıl 25 liraya kadar yükseldi. Zeytinyağında fiyatın 40 liraya kadar etiketleneceği konuşuluyor.
Bu arada fiyatların yükselmesinin bir nedeni de İtalya ve İspanya’nın Türkiye’den dökme tabir edilen yağ alması. İtalya ve İspanya yağımızı alıyor, markalıyor ve dünyaya pazarlıyor.
Marmarabirlik yöneticilerinin doğru pozisyon alması çok önemli. Markalarını dünya genelinde tanıtmak zorundalar. Kaliteli üretim ve doğru tanıtımla doğru pazarlar kendiliğinden gelecektir…