Bursa’yı öne çıkaran sektörlerin başında gelen tarım ve hayvancılık için buluşma noktası olan BURTARIM 2015, Bursa 13. Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı ile Bursa 8. Uluslararası Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı, hedef olan 300 bin ziyaretçiye yaklaşan 286 bin 916 gibi yüksek sayıda konuk ağırladı.

40’a yakın ülkeden alım heyetleri geldi. Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonu ile Afganistan, Almanya, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Cezayir, Fas, Filistin, Gürcistan, Irak, İran, İsrail, İtalya, Kamerun, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Kosova, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Mısır, Özbekistan, Romanya, Rusya, Sırbistan, Sudan, Tacikistan, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna, Ürdün ve Yunanistan’dan misafirlerimiz vardı.

Zengin ve güçlü ülkelerin özellikle tarım ve hayvancılığı daima desteklediklerini biliyor ve izliyoruz. Amerika’nın dev çiftliklerini, Hollanda’nın denizden kazandığı toprakları, İsrail’in Anadolu topraklarını satın aldığını, Fransa ve İtalya’nın özel yasalar çıkardıklarını, Çin, Malezya ve Endonezya’nın attıkları adımları yakından izliyoruz. Daha birkaç yıl önce Norveç’in dünya üzerindeki yerel tohumları kuzey kutbunda özel kaplar içinde sakladıklarını hatırlıyorum. Büyük bir felaketten sonra insanlığın yeniden tarım yapması gerektiğini hatırlayan ender ülkelerden biri oldukları için kendilerini kutluyorum.

Ülkemizin en kapsamlı tarım ve hayvancılık fuarlarında sergilenen ürünler, makineler ve ekipmanlar ilgiyle izlendi. Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) tarafından 14 Ekim Çarşamba günü “Kurumsallaşma ve Devlet Destekleri; 15 Ekim Perşembe günü de “Yeni IPARD Destekleri ve Devlet Destekleri” başlıklı seminerler fuar alanında ilgiyle izlendi. Konuşmacılara seminer sonrası sorulan sorular da üreticileri doğru bilgilendirme adına çok güzeldi.

Fuarlar, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Bursa Ticaret Borsası, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ziraat Odaları, Bursa İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Büyükşehir Belediyesi’nin desteklerini aldı.

Bu kadar çok ve değerli oluşumu bir araya getirmek marifet ister. Emeği geçen herkesi kutlamak gerek. Tüyap Bursa Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü ve gecesine gündüzüne katan ekibini alkışlamak istiyorum. Eğer Bursa fuarlar kenti olduysa ve bu alanda büyük adımlar atacak ise Tüyap için ayrı bir parantez açılması gerekiyor.

Ersözlü bakın neler söylüyor; “Tarım ve hayvancılık bakımından dünyada önemli bir yere sahip Türkiye, coğrafi ve iklimsel şartlar yönünden elverişli bir tarım ülkesidir. Tarım üretimi giderek artan ülkemizin tarımsal kaynakları, bereketli toprakları, yüksek üretim gücü ile önemli şehirlerinden olan Bursa’da 13 yıldır hazırlanan Bursa Tarım ve Hayvancılık Fuarları, 24 ülkeden 459 firma ve firma temsilciliğinin katılımında, 7 ayrı salondan oluşan 40 bin metrekare kapalı alan ve 30 bin metrekare iki açık sergileme alanı olmak üzere toplam 70 bin metrekarelik alanda hazırlandı.

Her standında onlarca yenilik olan fuarlar gelecek yıl, 12-16 Ekim 2016 tarihleri arasında bu kez çok daha büyük bir katılımla gerçekleşecektir, eminim…

Bir ayrıntıyı da unutmamalıyız. Türk kadın çiftçiler ve kadın girişimciler 16 Ekim Cuma günü fuarda boy gösterdiler ve herkese umut aşıladılar. Türkiye’yi sırtlayan kadınlarımıza çok teşekkür ediyorum.

Türkiye’yi kadınlar kurtaracak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir