Geçen hafta seçimlere giren partilerden bana ulaşan beyannameleri irdelemeye başlamıştım. İktidar partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) halkı doğrudan etkileyecek olan vaatlerini okudunuz.

Bugünde hemen her seçimde anahtar parti olan Milliyetçi Hareket Partisi’nin seçim beyannamelerinden süzülen maddelere değineceğim.

MHP‘nin seçim beyannamesine göre, 2016-2019 yıllarını kapsayacak birinci iktidar döneminde, yıllık ortalama yüzde 5,2 büyüme ve 2 milyon 800 bin yeni istihdam sağlanacak.

Dönemin sonunda GSYH 1 trilyon dolara, kişi başına milli gelir 13 bin dolara, ihracat 230 milyar dolara erişecek. İstihdam yaklaşık 29,1 milyon kişiye ulaşacak.

2020-2023 yıllarını kapsayan orta vadeli hedefte de yıllık ortalama yüzde 6,6 büyüme ve toplam 4 milyon 100 bin yeni istihdamın sağlanacak ve bu dönemin sonunda, GSYH 1,7 trilyon dolara çıkacak. Kişi başına gelir 20 bin dolara, ihracat 400 milyar dolara yükselecek.

Her aileden en az bir kişiye iş sağlanacak, iş imkanı sağlanıncaya kadar 700 lira destek evin hanımına verilecek.

Evi olmayan ailelere 250 lira kira yardımı yapılacak. Kamu arazileri yoksul vatandaşlara tahsis edilecek.

Emeklilere yıllık 2800 lira destek ödemesi yapılacak. 65 yaş aylığını 300 liraya yükseltilecek.

Tarımda rekabet gücünü ve çiftçilerin gelirini artırmak için mazot, gübre, yem, elektrik gibi tarımsal girdilerden vergi alınmayacak. Mazot 1 lira 75 kuruştan verilecek.

Asgari ücret net bin 400 liraya çıkarılacak. Asgari ücretlilere, büyük şehirlerde aylık 100 lira ulaşım desteği verilecek. Asgari ücretin tamamı vergi dışı bırakılacak.

Şoför esnafın alacağı ticari araçtan vergi alınmayacak, yük ve yolcu taşımacılığı yapan esnafa vergisiz akaryakıt imkanı sunulacak.

2016 yılında, okullardaki öğretmen açığını gidermek için 40 bini şubat ayında olmak üzere 120 bin öğretmen atanacak.

Kırsal kalkınma projesi kapsamında, kamuya 30 bin ziraat, orman ve maden mühendisi ile turizmci ve veteriner hekim alınacak. Sağlık hizmetlerindeki etkinliği artırmak için 25 bin sağlık personelinin atamasını yapılacak.

İşsiz gençlere çıkarılan genel sağlık sigortası prim borçları silinecek, aileleri sağlık sigortasından yararlandırılacak.

Evlenecek gençlere 10 bin lira tutarında, faizsiz kredi sağlanacak.

Askerlik hizmetini yerine getiren gençlere, iş kurabilmeleri amacıyla, yarısı hibe olmak üzere 50 bin liraya kadar girişimcilik kredisi verilecek.

Aylık 200 kilovatsaatin altında elektrik tüketen ailelere yüzde 75 indirim uygulanacak.

Şeref aylığı 1400 liraya yükseltilecek ve geliri olsun olmasın muharip gazilerin hepsine aynı tutarda ödenecek.

Kamuda çalışan taşeron işçiler, 4/C’liler, vekil, sözleşmeli ve geçici statüde çalışanlar kadroya alınacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir