Her işi yaparım dönemi sona erdi
Evinizde, işyerinizde ya da başka herhangi bir yerde tamirat, boya, arıza gibi işiniz varsa usta ya da çıraktan belge isteyeceksiniz / istemelisiniz…
Bursa’da yerleşen Bulgaristan’dan gelen soydaşlarımızda rastlamıştım ilk kez. Banyo tamiratı yapan ustayla hoşbeş ederken “çok dikkatli ve titiz çalışıyorsunuz, tebrik ederim” demiştim. Usta da “biz bu işin okuluna gittik. 2 yıl eğitim aldım” demişti. Bana o tarihlerde biraz da tuhaf gelen eğitim konusunda artık Bursa’da da adımlar atılıyor.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) bünyesinde faaliyet gösteren ‘Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi (MESYEB)’, nitelikli iş gücünü ve iş güvenliğini uluslararası standartlara taşımak için büyük adımlar atıyor. Son olarak Bursalı iskele üretim ve kurulum firmaları, tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde, mesleki yeterlilik belgesinin yasal zorunluluğu, sınav ve belgelendirme sisteminin işleyişi ve MESYEB’in hizmetleri konusunda bilgi aldı.
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Umutkan, MESYEB Genel Müdürü Ramazan Karakök, Merkez eğitmenleri ve firma yetkilerinin katıldığı toplantıda, MESYEB Teknik Alt Yapı ve İdari İşler Yöneticisi Muhammed Karaman bilgiler verdi.
MESYEB’in Bursa iş dünyasına rekabet gücü kazandırılması açısından büyük önem taşıdığını belirten BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Umutkan, “Bursa iş dünyasının MESYEB gibi merkezlere ihtiyacı vardı. Bizler de iş dünyasının çatı kuruluşu olarak hem çalışanlarımızın niteliğini geliştirmek, hem de iş sağlığı ve güvenliği konusunda sağlam zeminler oluşturma hedefi ile Bursa’ya böylesine önemli bir merkez kazandırdık. BTSO olarak Bursa’da ilk defa hayata geçirdiğimiz Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi, Türkiye’ye de örnek oluyor. Firmalarımız MESYEB’in çalışmalarından mutlaka yararlanmalı” diye konuştu.
Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen ve Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun (MYK) yetki verdiği MESYEB, sadece Bursa’da değil, Güney Marmara Bölgesi’nde de hizmet veren tek kuruluş. MESYEB’de farklı sektör ve mesleklerde sınav yapmak için altyapı çalışmaları da büyük oranda tamamlanmış durumda. ‘İskele Kurulum Elemanı’ mesleğini de kapsayan 61 meslek grubunda sınav yapma yetkisi almak için müracaat eden MESYEB yetkilileri bu ay içinde demo sınavları gerçekleştirecekler. Ekim veya en geç kasımın ilk haftası içinde de TÜRKAK akreditasyon denetimi var…
Özellikle ‘tehlikeli ve çok tehlikeli’ sınıfa giren işlerde çalışanlara öncelikle belge verilmesi planlanıyor. 25 Mayıs 2015 tarihinde yayımlanan tebliğe göre enerji, metal, inşaat ve otomotiv sektörlerindeki 40 ayrı meslekte, mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu hale geldiğini buradan hatırlatmam gerekiyor. Bu alanlarda çalışanların bir yıl (12 ay) içinde mesleki yeterlilik belgesi alması menfaatleri icabı! Bu tarihten sonra mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayanlar kesinlikle istihdam edilemeyecek. Belgesi olmayanlar şantiyeye bile giremeyecek.
BTSO Akademi üzerinden mesleki ve bilinçlendirme eğitimleri hızla devam ediyor. Anladığım kadarıyla işverenlerin hemen harekete geçmesi gerek. Çalışanlarına eğitim ve belge şartı için zaman çok dar.
Sevgili Mustafa Karaman’ın dediği gibi “Bursa kalite kenti.” Atılan adımların takip edilmesi yeterli…