Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) bünyesinde hayata geçen ‘Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’ için çok önemli bir seçim gerçekleştirildi; ‘Divan Kurulu’ oluşturuldu.

Daha çok işverenler arasında yaşanan hukuki sorunların iş mahkemelerine taşınmadan çok daha kısa süre içinde ortadan kaldırılması amacıyla hayata geçirilen ‘Merkez’ Türkiye’de bir ilk.

Geçtiğimiz günlerde ‘Divan Kurulu’ için gerçekleştirilen toplantıya katılan; BTSO Başkanvekili İsmail Kuş, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Emin Akça, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Hukuk Çalışma Kurulu Başkanı Irmak Aslan, Baro Tahkim Komisyonu Başkanı Avukat Bennar Balkaya, Arabuluculuk Derneği Başkanı Avukat Dr. Gülgün Ildır ve Hukuk Danışmanı Avukat Gökhan Gökhan, süreci masaya yatırdılar. Divan Kurulu Başkanlığı’na değerli büyüğüm rahmetli Yüksel Aslan’ın oğlu Irmak Aslan, Tahkim’den Sorumlu Başkan Yardımcılığı’na Av. Bennar Balkaya, Arabuluculuk’tan Sorumlu Başkan Yardımcılığı’na da Av. Dr. Gülgün Ildır getirildi. Av. Gökhan Gökhan da Divan Katibi olarak görev aldı.

Şimdiden hepsine kolay gelsin…

Süreçle ilgili olarak konuşan, Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi Divan Kurulu Başkanı Irmak Aslan, Bursa iş dünyasının hukuki uyuşmazlıklarında yaşadıkları sorunların ortadan kaldırılmasını hedeflediklerini söyledi. Aslan, “Arabulucular, tarafları dinleyerek, müzakereye teşvik ediyor. Bu sayede iş dünyası, dava yoluna gitmeden yetkili mahkeme ilamı ile sorunlarını çözebiliyor. Projenin hayata geçmesinde bizlere liderlik eden BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İbrahim Burkay’a ve Yönetim Kurulumuza teşekkür ediyorum” dedi.

Bu arada Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı’nın verilerine göre uygulamanın başladığı 2013 yılının Kasım ayından 2015 yılının Ağustos ayına kadar Tahkim ve Arabuluculuk yöntemiyle 719 uyuşmazlık dosyası sonuca bağlandı. 704 dosya uzlaşmayla sonuçlandırılırken, başarı oranı da yüzde 98,2 olarak açıklandı.

Bir işadamı hatırlıyorum örneğin, elindeki sıralı çekleri tahsil edemediği için borçlusu ile görüşebilmek adına aracı olan kişiye 5 bin dolar ödemişti. Bir başkası da 10 yıl boyunca tahsil edemediği alacaklarını özel bir yapılanmaya havale etmiş, alacağının 3’te birini de kaptırmıştı…

Şimdi tüm bu olumsuzluklar sona erecek sanırım. Sorunlu alanlarda ‘Arabulucu’ devreye girecek ve tarafları anlaşmaya davet edecek. Her şeyin gizli tutulacağına olan güvenim tam. Tarafların imza altına alacağı ödeme takvimleri, teminatlar, rehinler gündeme gelecektir. Divan Kurulu işte bu ortamda işlev üstlenecek ve asık suratlar merkezden gülerek ayrılacaktır…

XXX

CHP’den Gürsu’da bayrak dağıtımı

Gürsu CHP İlçe Başkanı Cavit Kaya ve ilçe yönetim kurulu üyeleri ile partililer yarın ilçede bayrak dağıtımı gerçekleştirecek. Saat 16.00’da başlayacak etkinlik için Mudanya Belediye Bandosu da Gürsu’da olacak. Saat: 16.00

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir