Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO), her ayın son salı günü gerçekleştirdiği Meclis toplantılarının sonuncusu önceki akşam saatlerinde gerçekleştirildi… İlginç konuşmalar yapıldı… Kentin geleceğine ilişkin ipuçları da dikkatimi çekti…

Öncelikle Meclis toplantısına katılımda sayının giderek azalması gündeme geldi. Saydım, 128 üyeli mecliste 69 sanayici, işadamı ve iş kadını vardı. Oysa imza atanların sayısı 105’di… Demek ki imza atarak Oda’dan ayrılanların çok daha önemli işleri olmalı…
Geçen dönemde BTSO Meclis Başkanlığı da yapan İlhan Parseker’in, “arkadaşlarımız neden gelmiyor. Burada sıkıntı mı var? Araştırılmalı” sözleri yönetime mesaj niteliğindeydi… Anladığım kadarıyla İlhan Parseker, Mümin Ceyhan ve birkaç kişi daha bu dönemde yapıcı eleştirileriyle Oda’da kendilerinden söz ettirecekler…
Toplantının başında yurtdışındaki fuarlarda stant açan, ziyaretçi olarak bulunan ve iş görüşmeleri yapan komitelerin sunumları uzunca bir süre aldı. Konuşmacılardan öneriler de geldi. Daha ucuz bilet ve katılım ücreti konusunda yapılacaklar olup olmadığı sorgulandı. Bir başka meclis üyesi,arsalarının sadece yüzde 25’ine idari bina yapılabildiğini, bunun sıkışık alanlarda iş yapmayı beraberinde getirdiğini söyledi. Konuşmacı, bu konuda adım atılmasını istedi.
Meclis üyeliği yeni olan Mümin Ceyhan’ın konuşmasında da uyarılar vardı. Islah OSB’lere seçilen mütevelli heyetlerde sadece yönetim kurulu üyelerinin olmasının doğru olmadığını dile getirdi. Mesleğinde uzman olan meclis ya da komite üyelerinden yararlanılmasını istedi.
Son konuşma doğal olarak BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ındı. Tüm eleştirilere yanıt verdi ve ikna edici bilgiler sıraladı. Burkay’ın en can alıcı yanıtı ise Ali Bocan ve İlhan Parseker’in sataşmaları sırasında geldi…
Kamuoyunda Batı OSB olarak anılan Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi’nin (TEKNOSAB) yüksek teknolojili üretim ve ihracat yapan uluslararası nitelikteki dev firmalara ev sahipliği yapacağını belirten Burkay bombayı patlattı; “Bursa’ya 3 önemli firma gelecek” deyiverdi. Gazeteciler olarak önce şaşırdık sonra kulaklarımızı biraz daha açtık.
Yeni nesil OSB’nin çorak bir arazi üzerine kurulacağını, orada 50 yıldır tarım yapılmadığını tespit ettiklerini anlatan Burkay, bölgede kullanılacak enerjinin de yüzde 60 oranında yenilenebilir kaynaklardan sağlanacağını söyleyince “bu iş tamam herhalde” diye düşünmeye başladım. Oysa yer tespiti bile yapılmamış diye lanse ediliyordu…
1960’lı yıllarda ilk OSB’yi kuranlara teşekkür eden Burkay, “bizlerde önümüzdeki 50-60 yılı planlamak zorundayız. Yerimizde sayan ülke konumundan hızla uzaklaşmalıyız. Yeni nesil üretim yapacak, 100 bin, 200 bin metrekarelik fabrikalar gelmeli artık. TEKNOSAB bu alanda Türkiye’de yapılacak olan yatırımların merkezi olacak. Firmalar hazır. Bursa’ya gelecek 3 önemli yatırım var. Her biri Oyak Renault ve TOFAŞ’ın neredeyse iki katı kadar ihracat yapacak. Bursa, 2023 hedefi olan 75 milyar dolar hedefini yakalayacak” sözleri alkışlandı.
Demek ki; yeni 3 fabrikanın yıllık ihracatları 50-60 milyar doları bulacak…
Bu arada Ali Bocan, “uydu kentte olacak mı orada?” diye sordu, oturduğu yerden. Burkay “olacak” dedi. Birazcık araştırdım. Altından çok isim çıktı… Nüfus planlaması ise 500 bin…
Hadi kolay gelsin…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir