Vikipedi’de yer alan bilgiye göre; Trabzonlu Tekel tütün eksperi Hakkı Bey’in oğludur. Babasının görevli olduğu İzmit’te 2 Eylül 1934 tarihinde doğdu. Annesi Mebuse Hanım’dır. Dört kardeşin üçüncüsüdür.

İlkokula Bandırma 2. İlkokulu’nda başladı, babasının Gönen, Balıkesir’e tayini ile Ömer Seyfettin İlkokulu’nda öğrenimine devam etti. Babasını kaybettikten sonra ailesi Kadıköy, İstanbul’a yerleşti. Kadıköy Yeldeğirmeni Okulu’nda ilk ve orta öğrenimini tamamladı. Lise öğrenimine, Haydarpaşa Lisesi’nde başlayıp Kuleli Askeri Lisesi’ne devam ederek 1953 yılında bitirdi. 1955 yılında Kara Harp Okulu’nu bitirip asteğmen olarak ordu saflarına katıldı.

Küçük yaşlardan beri havacılığa olan merakı sonucu hava sınıfına ayrıldı. Pilotaj eğitimi için Kanada’ya gönderildi. Kanada’daki eğitimini başarıyla tamamlayarak 1957 yılında yurda dönüp Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda göreve başladı. 1961 yılında Eskişehir 1. Hava Ana Jet Üssü’ne atandı. 1963 yılında yüzbaşılığa terfi etti.

KIBRIS HAREKATI

8 Ağustos 1964 tarihinde Kıbrıs Harekatı sırasında Eskişehir’den Kıbrıs’a, dörtlü kol komutanı olarak gönderildi. F-100 uçağıyla uçuş esnasında uçağı yerden isabet alarak düşürüldü. Paraşütle atlamayı başardı, fakat Rumlar tarafından esir alındı. Uluslararası savaş hukukunun esirleri kapsayan maddelerine aykırı olarak yapılan işkenceler sonucu öldüğü iddia edilir. Kıbrıs’taki ilk Türk hava harp kaybı pilotumuzun hastanede öldüğü açıklandı, ancak naaşı ısrarlı girişimler sonucu 12 Ağustos 1964 tarihinde Rumlar’dan alınabildi.

Kıbrıs’ta, Adana’da, Ankara ve İstanbul’da yapılan törenlerden sonra 14 Ağustos 1964 tarihinde Edirnekapı’daki Sakızağacı Hava Şehitliği’nde toprağa verildi.

ANISI YAŞATILDI

İsmi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir hastaneye, Antalya’nın Muratpaşa ve Finike ilçelerinde, Ağrı’nın Patnos ilçesinde, Adıyaman’da, Eskişehir’de, Batman’da, Sakarya’da, Tokat Turhal’da, Samsun’da, Şanlıurfa’da Isparta’da, İstanbul’un Bakırköy ve Zonguldak’ın Kozlu, Mersin’in Akdeniz, Tarsus ve Anamur, Osmaniye’nin Kadirli, Adana’nın Yüreğir, Konya’nın Karatay, Afyonkarahisar’ın Dinar ve Trabzon’un Of ilçelerinde okullara verilmiştir. Ayrıca Konya’da “Şehit Topel Polis Merkezi“, İzmit’te “Cengiz Topel Deniz Hava Üs Komutanlığı” bulunmaktadır.

İstanbul-Şirinevler‘de, Kağıthane‘nin Çağlayan mahallesinde ve Maltepe Gülsuyu Mahallesi’nde adını taşıyan bir cami vardır. Gaziantep ve Kayseri’de adını taşıyan birer semt vardır. Ankara’nın Mamak ilçesinde ve İzmir’in Konak ilçesinde adını taşıyan mahalle vardır. İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesi Şemsi Paşa mahallesinde ve Kocaeli’nin İzmit ilçesi Karabaş mahallesinde adını taşıyan cadde ve havaalanı vardır. Adana’da soyadının verildiği Topel Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi vardır. Ayrıca Tekirdağ merkezindeki bir meydana da Cengiz Topel Meydanı ismi verilmiştir. Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki yerleşim yerlerinde adını taşıyan birçok park, cadde ve sokak bulunmaktadır. Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de anıtı ve bir köye de ismi verilmiştir. Ayrıca Kocaeli’ndeki havaalanına da ismi verilmiştir. Kırıkkale, Balıkesir, Sorgun ve Eskişehir’in en büyük caddelerden birisine adı verilmiştir. Ayrıca Eskişehir’in merkezinde ve BURSA’DA HEYKELİ BULUNMAKTADIR.

Şimdi kalkıp Gürsu Belediye Meclisi‘nin Cengiz Topel adını kaldırarak caddeye rahmetli başkan Cüneyt Yıldız adını vermesi abesle iştigal değil de nedir… Başka cadde mi kalmadı beyler? Kalmadıysa yeni bir cadde açar oraya da Cüneyt Yıldız Caddesi dersiniz olur biter… Sizi tarihimize saygıya davet ediyorum…

Nokta!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir