Otomotiv, tekstil, makine, gıda, raylı sistemler için vagon, uzay araçları, rüzgar türbinleri ile savunma araç ve gereçleri üretimi konusunda merkez olma gayreti içinde olan Bursa, Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) 2014 yılı verilerinin yer aldığı ‘Bursa’nın İlk 250 Büyük Firma Araştırması’na göre halen yerinde sayan kent konumunda…

1970’li yıllarda kurulan TOFAŞ ve Oyak Renault’un yanına Karsan ve Güleryüz’ü zar zor ekleyen, binli metrekarelerde tekstil fabrikaları olan, bu fabrikaların makinelerini İsveç, Almanya ve İtalya’dan getiren, Bursa ırkı olan Merinos koyununu Avustralya’ya kaptıran, kestane ağaçlarını çoğaltamayan hatta yitiren, ipekçiliğin anavatanı olmaktan hızla uzaklaşan, dut ağaçlarını kökleyen, ceviz ağaçlarını mobilya sektörüne kurban veren bir Bursa…  Daha anlatacak çok şey var ama şimdilik bu kadarla yetinerek, araştırma sonuçlarını irdelemeye devam edelim.

Önümüzde 2023 hedefleri var. 500 milyar dolarlık ihracat yapan, kişi başı geliri 20 bin dolar olan, nüfusu 100 milyona çıkmış, bölgede sözü geçen bir ülke hayal ediliyor. Bursa’ya düşen ihracat rakamı 75 milyar dolar. Epeyce iddialı bir rakamdan bahsediyoruz. Geleneksel üretim araçları ve ürünlerle bu rakamı yakalamak imkansız! Bir başka dille impossible… Sanayi kuruluşları arasında BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın deyimiyle doğal selection gerekiyor…

Yabancıya gel çağrısı yapan bir Bursa var halihazırda. Yine kulislerde adı geçen bir firma var örneğin… 200 bin metrekare yer istemiş ancak tek parça yer kalmadığı için Romanya’ya yatırım kararı almış…

Önceki gün BTSO’nun Altıparmak Hizmet Binası’ndaki toplantıda açıklanan verilere göre Bursa halen Almanya’nın 1960’larda büyük oranda terk ettiği tekstile yatırım yapmaya devam ediyor. Tarihteki en yüksek boyahane sayısına ulaşan Bursa, toprağını, havasını, yeraltı sularını kirletmemek (!) zorunda olduğunu unutmadan bu alana yatırımı planlayabiliyor. Marka yaratamadan, fason üretim yapan tesisler çoğu…

Toplantıda gazeteci arkadaşlarımızdan gelen ‘Marka’ konusuna değinen Burkay, “Bu konuda adımlar atıyoruz. Ancak zor bir sürecin içinde olduğumuz unutulmamalı. Cumhuriyetin 100’üncü yılında Bursa’dan iki marka çıkarmak istiyoruz” demekle yetindi… Aynı soruyu 10 yıl önce ben de AS TV’de canlı yayınlanan ve haftalık ekonomi gazetesi Ekohaber’in sahibi Tahsin Ardıç’la birlikte yaptığımız programda o zamanki BTSO Başkanı olan sayın Celal Sönmez’e sormuştum. Hemen hemen aynı minvalde yanıtlar almıştım… İlginç olan bu konuda henüz adım atılmamış olması. Modacılara üretim yapan Bursa artık MARKA çıkarmak zorunda olduğunu bilmeli. Fason üretim yapanların gerçek birer sanayici olmasının zamanı geldi…

Siyasi ortam da girişimcileri etkiliyor. Daha hızlı ve kapsamlı bir uzlaşmayla icracı bir hükümetten yana olduklarını aktaran BTSO Başkanı İbrahim Burkay, ekonominin belirsizlik içinde kalmaması gerektiğine vurgu yaptı.

BURKAY’DAN MÜJDE

Burkay, o gün bir de müjde verdi. Bursa yakın bir gelecekte “Teknoloji Geliştirme Merkezleri’ne kavuşacak. Bu konuda aceleci olmaları gerektiğinin bilincinde bir başkan görmek hoşuma gitti… Temel atma töreni belki de yeni hükümet başkanına nasip olur…

BURSA’YA BENDEN KATKI

15 Haziran 2015 tarihindeki toplantıda sayın Burkay’a Bursa’daki yabancı yatırımların ilk 250 firma arasındaki ağırlığı nedir? İhracatta, istihdamda, katma değerde ve karlılıkta neredeler?” diye sordum. BTSO Başkanı Burkay’ın hemen Oda yetkililerine “bu konu bundan sonra araştırmaya eklensin” sözleri kulağıma geldi.

Bu küçük katkım sayesinde yabancıların Bursa ekonomisindeki ağırlıklarını öğrenme fırsatı yakalamış olacağız. Ne yaptıklarını, firma isimlerini, istihdamlarını, karlarını ve katma değerlerini tarihe geçirmek gerekiyordu… Sayın Burkay’a ilgisi nedeniyle teşekkür ederim…

Bir uyarı… Bursa’ya araştıran ve geliştiren beyinler gerek. Bazı isimleri çağırın konuşun. Örneğin kimya mühendisi Ekrem Hayri Peker inovatif ürünlerde araştıran bir isim… Sayın Mustafa Uysal da öyle… Geç kalmayın…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir