Bursa’nın geleceğinde var olacak ve kente yön verecek sektör ve firmaların tartıya çıktığı anlardan biri de Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) her yıl açıkladığı ‘Bursa’nın İlk 250 Büyük Firma Araştırması’dır.

Bu yıl ilk kez elektronik ortamda gerçekleştirilen ve yılın ilk yarısına yetiştirilen verilere göre, Bursa’da firmalar karlılık sorunu yaşıyor. Sadece 1000 (yazıyla bin) firmanın katılım gösterdiği araştırma, Bursa’da ‘düşünme zamanının’ geldiğini göstermesi açısından çok önemli ipuçları veriyor.

Araştırma sonuçlarına göre; Bursa artık büyük yatırımcı çekemeyen bir kent haline gelmiş bile. 10 bin, 20 bin, 50 bin metrekarelik işletmelerle ancak bu kadar üretim ve ihracat yapıldığı gün gibi ortada. İstihdamda dev adımlar atıldığını da iddia edemeyiz…

Daha önce BTSO Başkanı İbrahim Burkay’dan aldığım bilgiler arasında Çin’de 7.5 milyon metrekarelik dev işletmeler kurulmuş durumda. Tek vardiyada 75 bin işçi kart basıyor… Bursa’nın en büyük işletmeleri olan Oyak Renault, TOFAŞ ve Bosch Sanayi ve Ticaret AŞ bünyesinde taş çatlasın 6-7 bin işçi çalışıyor. BTSO Yönetim Kurulu üyesi Fahrettin Gülener’in anlattıkları arasında da önemli bilgiler vardı. Örneğin Çin 2017 yılında 45 milyon araç üretecekmiş

Ölçek ekonomisine göre halen çok ama çok küçük ülkeyiz!

Şimdi gelin 2014 verilerine göre, Bursa’daki ilk 250 firmanın yer aldığı araştırmaya göz atalım…

BTSO’nun Altıparmak’taki binasındayız. 9 kamera haber için orada… 25 gazeteci, televizyon muhabiri ve köşe yazarı olarak yerimizi aldık ve BTSO Başkanı İbrahim Burkay konuşmaya, daha doğrusu önündeki notları okumaya başladı. Yanında yönetim kurulu üyeleri Fahrettin Gülener ve Şakir Umutkan vardı…

Burkay, araştırmanın 1997 yılından bu yana devam ettiğini, Bursalı firmaların geçen yıla ilişkin performanslarının ortaya çıktığını, kent ve ülke ekonomisi için önemli bulgular edindiklerini özetledikten sonra dünya ve Türkiye’deki gelişmelerin Bursa’ya olan etkilerini dile getirdi. Burkay, “Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ikinci kenti konumunda bulunan Bursa, dünyadaki gelişmelerden diğer kentlere göre çok daha fazla etkilenmektedir. Dünya ekonomisi 2014 yılında yüzde 2,6 ile beklentilerin altında büyürken, dünya ticaretindeki büyüme hızı ise binde 9’da kaldı. 2014 yılı diğer taraftan gelişmiş ülkelerde kalıcı büyümenin başladığı, Avrupa Birliği ekonomisinin de yeniden büyüme ivmesi yakaladığı bir yıl oldu. Bütün bu gelişmelerin ışığında Türkiye ekonomisi yüzde 2,9 oranında büyümüş, ihracatımız yüzde 3,8 artmış, işsizlik oranımız ise yüzde 9,9’a yükselmiştir” dedi. Burkay’ın verdiği bilgiye göre; Bursa’daki 250 büyük firmanın 2014’te dönem karları, üretimden satışları, ciro ve katma değerleri reel olarak büyümüş durumda.

2013’e göre 2014’te 250 büyük şirket arasında perakende ve tekstil sektörlerindeki firma sayısı arttı, otomotiv ve enerji de ise azalma yaşandı. Yine 2014’te kar eden firma sayısı, 212’den 220’ye çıktı. 250 firmanın toplam karı da ise 3,4 milyar lira…

İlk 10 firma ciro büyüklüğüne göre Oyak Renault, TOFAŞ, Bosch, Borçelik, Sütaş, Bursa Eczacılar Kooperatifi, Türk Prysmian, Özdilek, Asil Çelik ve Componenta…

Geçen yıl ilk 250 firma arasına 38 yeni firma girdi. Bunlardan 10’u ise tekstil ve hazır giyim sektöründe faaliyet gösteriyor. Bursa’nın tekstildeki gücü devam ediyor demek ki…

Yaptığım araştırmaya göre; 2013 yılında ilk 10’da olan Karsan 2014 yılında yok. Korteks de aynı durumda. Onların yerine geçen yıl atak yapan Asilçelik ve Componenta ilk 10’da.

İlk 250 firmanın cirosu 2013 yılında 58 milyar 576 milyon 446 bin 711 lira iken bu rakam 2014 yılında 65 milyar 822 milyon 266 bin 953 liraya yükselmiş durumda.

İlk 250 firmanın karlılık oranı bir önceki yıla göre 2014 yılında yüzde 39 oranında artmış görünüyor. 2014 yılında oluşan mali koşullar ile döviz kurlarındaki artışın yanı sıra finansman maliyetlerindeki gerileme firmaların kar performanslarına olumlu yansımış durumda. Özellikle kambiyo gelirlerini de unutmamak gerek

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir