Mayıs ayına ait ihracat rakamları, ülkenin İstanbul’un ardından en büyük üretim merkezi konumunda bulunan Bursa’da moralleri biraz bozdu… Mevsimsel etkiler hariç yaşanan süreçler, dolar/euro paritesi ve özellikle metal sanayi çalışanlarının hak arayışları nedeniyle aksayan üretim, sanırım rakamları geriye çekti…

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nden (UİB) yapılan açıklamaya göre geçtiğimiz ay toplamda 1 milyar 556 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Bu rakam 2014 yılının aynı ayına göre yüzde 28,74’lük bir düşüşe işaret ediyor…

Hiç de geçiştirilecek bir oran değil…

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinin (OİB) mayıs ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 29,45’lik düşüşle 1 milyar 281 milyon dolara indi. Yine birlik verilerine göre ilk 5 ayda ihracat yüzde 10,53’lük azalışla 7 milyar 517 milyon dolara geriledi…

Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) bu konuda mutlaka çalışma yapması ve yaşananları değerlendirmesinin zamanı gelmiş olmalı. Kendi aracını üretmek için çaba harcayan Türkiye’nin geleceğine yönelik kararlar alınmalı, Ki; 2023 hedeflerine ulaşmak mümkün hale gelebilsin. İşçilerimizin bağlı olduğu sendikaların da şapkayı önlerine koyma zamanı geldi. İkircikli sözler, davranışlar ve açıklamaların işe yaramadığı gün gibi ortada. Birlik duygusunun yaşatılması, yaşam standardının yükseltilmesi ve özellikle mavi yakalı çalışanların doğru adımlarla yönlendirilmesi gerekiyor

Yapılan açıklamaya göre; Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliğinin (UTİB) ihracatında da düşüş yaşandı. UTİB’in mayıs ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,51’lik düşüş göstererek 106,2 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ülkenin tekstil üretim merkezinden ilk 5 ayda gerçekleşen ve yüzde 14,79’luk gerilemeye işaret eden rakam ise 538 milyon dolar…

Bu alanda da sıkıntı var demektir. Moda ve marka konusunda adım atmakta gecikiyoruz. Teknik tekstil, hijyen ve nano teknoloji ürünlerine yönelmemiz gerekiyor. Geleneksel üretim Çin karşısında daha fazla dayanamayacak. Ya başka sektörlere geçiş yapmalıyız ya da dünyada bir ilki gerçekleştirmenin aklına sahip olmalıyız.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (UHKİB), mayıs ayı ihracatı da yüzde 23,36’lık azalışla 42 milyon 300 bin dolar olarak gerçekleşti.

Tekstilde olduğu gibi bu gerilemelerin nedenleri üzerinde mutlaka beyin fırtınasına ihtiyacımız var. Ev tekstili ve bebe konfeksiyonu konusunda rakiplerimizi geride bırakmamıza karşın rakamlar bunu teyit etmiyor. Bir yerlerde bazı kararlar alınma zamanı gelmiş demektir.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğinin (UYMSİB) ihracatı inanılmaz düşüş göstermiş… Geçen yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 40,71 oranında gerilemiş durumda. Rakam da sadece 3,3 milyon dolar…  Bu alanda neler oluyor anlamıyorum. Dünyanın en verimli topraklarını barındıran Bursa ne oldu da yaş meyve sebze satamaz hale geldi??? Yoksa o topraklar üzerinde işletmeler, konutlar ve kirli sanayi mi var artık!

Sevgili okurlar, şimdi düşünme zamanı. Gün bulup gün yeme olarak anlatılan zamanlar geride kaldı. 7 Haziran’da oy kullanacak ve sizi 4 yıl boyunca yönetecek milletvekillerini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) göndereceksiniz. Yukarıda rakamlarla anlatmaya çalıştığım ekonomik düzen içinde yol bulmaya çalıştığınızı biliyorum. Geleceğinizi oylarınız belirleyecek. Siz yaşamınıza değer katacak olanları tanıyorsunuz. Gelişen, büyüyen, geçiminize katkısı olan, çağını yakalamış, ‘Yurtta sulh dünyada sulh’ ilkesine sıkı sıkıya sahip çıkan, insanları seven, insanı merkeze alan politikalar üreten, konuşmalarında dürüst olduğuna inandığınız kişileri seçmeye gayret edin.

Gelecek size bağlı, düşünmeden oy kullanmayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir