Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO)’nın 30-31 Mayıs 2015 tarihleri arasında İznik’te düzenlediği ‘1. Kurumsal Yönetim ve İç Kontrol Sempozyumu’nu yerinde izledim.  50 ilden 250 davetli ile Bursa’dan 150 muhasebeci ve mali müşavirin katılım gösterdiği etkinlik, meslek mensuplarında yeni ufuklar açtı…

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, öncelikle İznik’i seçmelerinin altında yatan tarihini, turistik değerini ve tarımsal gücünü anlattı. Daha sonra detaylarına girmeyi planladığım, ‘Aile Anayasası ve Aile Anayasası’nın Oluşturulmasında Meslek Mensuplarının Rolü’ne ilişkin açıklamalarda bulunan Sönmez, Türkiye genelinde 500 bin meslektaşlarıyla devam ettirdikleri yolculuklarında yaşanan sorunları dile getirdi.

Meslek üst kuruluşu olan Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) yoluyla Maliye Bakanlığı’na sundukları istekleri sıraladı. ‘Sesimize Kulak Verin’ başlığı altında devam eden imza kampanyasında, “tahsil edemedikleri gelirin KDV’sinin ödenmemesini, tahsilatların banka aracılığıyla zorunlu ödenmesinin sağlanmasını, zamana endeksli ücret tarifesine geçilmesini, meslek mensuplarının düzenlediği sözleşmelerden damga vergisinin alınmamasını, meslekle ilgili yapılan harcamaların gider kabul edilmesini, meslek mensuplarının vefatı ve hastalık halinin mücbir neden sayılmasını, beyin amortismanının getirilmesini, bilgi amaçlı bildirimlerden özel usulsüzlük cezasının alınmamasını, son dönem geçici vergi beyanının kaldırılmasını istiyorlar…

Beyan süresi konusunda da düzenleme beklentileri var.

1-Geçici verginin ayın 20’sine kadar,

2-Muhtasar beyannamesinin ayın 29’una kadar,

3-KDV beyannamesinin ay sonuna kadar,

4-Ba ve Bs bildirimlerinin takip eden ayın 10’una kadar, (alım ve satım bildirgeleri)

5-Yıllık gelir vergisi beyannamesinin üçüncü ayın sonuna kadar,

6-Yıllık kurumlar vergisi beyannamesinin de dördüncü ayın sonuna kadar olmasını arzu ediyorlar.

Türkiye genelinde 75 SMMMO’nun imzaladığı bu isteklere hükümetin kulak kabartması gerekiyor. Verginin hesaplanmasında kilit rol oynayan muhasebeci ve mali müşavirlerin istekleri öyle atla deve de değil bence. Daha insanca bir düzenin kurulmasına çalışıyorlar.

Sempozyumda dostluk pekiştiren meslek mensuplarına gelişmeleri anlatan, Uludağ Üniversitesi’nden Doç. Dr. Aylin Poroy Arsoy ve Yrd. Doç. Dr. Yasemin Ertan, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ganite Kurt, Muğla Üniversitesi’nden Doç. Dr. Tuğba Uçma, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serdar Özkan, Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Seval Selimoğlu, Galatasaray Üniversitesi’nden Doç. Dr. Volkan Demir ve Melik Ertuğrul, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yakup Selvi ve Araştırma Görevlisi Melis Ercan, çeşitli başlıklarda ayrıntılı konuşmalar yaptılar.

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serdar Özkan’ın uzun ama sıkmayan açıklamaları ise bol alkış aldı. Teori ile pratik uygulamaları esprili örneklerle anlatan sayın Özkan, meslekteki ilerlemenin mali ve yeminli mali müşavirlerin elinde olduğunu da vurgulamadan geçmedi.

Etkinliğe katılan TÜRMOB eski Başkanı Masum Türker’in “kurumsal yönetim” yerine “kurumsal Yönetişim” başlığını kullanması da dikkatlerden kaçmadı.

Sempozyuma, İznik Kaymakamı Hüseyin Karameşe, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ve İznik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Dede de katılarak hem İznik’i anlattılar hem de başarı dilediler.

Üçüncü nesilde çatırdamaya başlayan şirketlerle ilgili “Aile Anayasası” konusundaki ayrıntılı yazımı yarın okuyacaksınız…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir