BSMMMO’dan İznik’te bir ilk
Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO), 30-31 Mayıs 2015 tarihleri arasında İznik’te, ‘1. Kurumsal Yönetim ve İç Kontrol Sempozyumu’ düzenliyor. 50 ilden 250 davetlinin katılım göstereceği etkinlik, İznik’in tanıtımı açısından da büyük önem taşıyor. Sempozyumda Bursa’dan da 150 kadar meslek mensubu yer alacak.
Grand Hotel Belekoma’da konaklayacak olan muhasebeci ve mali müşavirler, dünyanın en eski yerleşim bölgelerinden biri olan İznik’te tarihi ve turistik yerleri gezecek, zeytin ve zeytinyağı tadacak, restoranlarda yemek yiyecek, yayın balığını tanıyacak, el işi göz nuru çinilerden satın alacak.
İznik, işi para ve vergi olan insanlarla tanışacak…
BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez’in açıklamalarına göre; sempozyumda; etkin bir iç kontrol sistemi ile desteklenen kurumsal yönetim anlayışı; şirketlerde kurumsallaşmanın sağlanması ve özellikle aile anayasası konusunda önemli açıklamalar ve uygulama örnekleri gündeme gelecek.
Kurumsallaşmada muhasebecilere ve mali müşavirlere düşen görevler konusu bence çok önemli.
Ülkemizde faaliyet gösteren şirketlerin büyük bir çoğunluğunu oluşturan aile şirketlerinde kurumsal yönetim ve iç kontrol anlayışlarının benimsenmesi ve uygulanması; aile şirketlerinin nesiller boyu faaliyetlerini sürdürebilmesi açısından ele alınacağına göre; aile şirketlerinde aile içi çatışmalar ile çocukların ve torunların davranış biçimleri de konuşulacak demektir.
Aldığım bilgilere göre Türkiye’de aile şirketleri ortalama 3’üncü nesilde piyasadan çekiliyor. Bu durum çok ama çok büyük sorunları beraberinde getiriyor. Entelektüel altyapı, bilgi birikimi, işin güncel hale getirilmesi, teknoloji takibi, çocukların konu ile ilgili eğitimleri, hammadde, pazarlama kanallarındaki etkinlik ve aile içi paylaşımlardaki adalet gibi konularda paylaşımlar olacağını sanıyorum.
Sempozyumun ana başlıkları içinde ayrıca; “Aile Şirketlerinde Risk Temelli İç Kontrolün Önemi ve Üst Yönetim Sorumluluğu, Etkin Bir İç Kontrolün Özellikleri, Etkinlik Nasıl Ölçülür? İç Kontrol Uygulaması Sunumu, Kurumsallaşma Yolunda Kurumsal Risk Yönetimi, İşletme Üst Yönetimindeki Uyuşmazlıkların Çözümü ve Kurumsal Yönetim, Kurumsal Yönetim Raporlaması konularında ayrıntılı açıklamalar yapılacak.
İznik’te Türkiye’deki çeşitli üniversitelerden değerli akademisyenler de sunumlarını gerçekleştirecek.
Uludağ Üniversitesi’nden Doç. Dr. Aylin Poroy Arsoy ve Yrd. Doç. Dr. Yasemin Ertan, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ganite Kurt, Muğla Üniversitesi’nden Doç. Dr. Tuğba Uçma, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serdar Özkan, Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Seval Selimoğlu, Galatasaray Üniversitesi’nden Doç. Dr. Volkan Demir ve Melik Ertuğrul, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yakup Selvi ve Araştırma Görevlisi Melis Ercan, çeşitli başlıklarda sunumlarını gerçekleştirecek.
Ayrıca Prof. Dr. Ercan Bayazıtlı, Prof. Dr. Ümit Gücenme Gençoğlu, Prof. Dr. Göksel Yücel, Dr. Güler Manisalı, Prof. Dr. Cemal İbiş ve Prof. Dr. Şaban Uzay da katılımcılara akademik dille açıklamalarda bulunacaklar.
İç Kontrol Uzmanı Burcu Seskır’ın ‘İç kontrol uygulaması’ başlıklı sunumu ise pratik bilgilerinizi zenginleştirecek.
4 bin 400 üyesi bulunan Bursa SMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez ve düzenleme kurulu üyelerini Bursa’da böylesine geniş katılımlı bir toplantı düzenledikleri için tebrik ediyorum. Sempozyumun geleneksel hale gelmesi ve her yıl bir başka ilçede gerçekleştirilmesi en büyük dileğim…