Türkiye’nin Detroit’i (aman sonu benzemesin) olarak anılan Bursa’da metal sektöründe yaşanan kriz derinleşme işaretleri veriyor.

Özetleyelim…

Metal sektöründe Alman devi Bosch’un çalışanlarına daha fazla hak verdiğini iddia eden ve yeni sözleşme talep eden bir grup işçinin başlattığı eylemlerde Türk Metal Sendikası eleştirilmiş ve işçiler toplu istifa etmek için karar almıştı. Geçtiğimiz günlerde Kent Meydanı’nda yüzlerce çalışanın katılımı ile yapılan eylem ve hemen ardından Türk Metal Sendikası’ndan ayrılma kararları Bursa gündemine damgasını vurmuştu. İstifa etmek için sendikanın önüne giden işçilere bazı kişilerin saldırması ise gerginliği daha da artırmıştı.

Bu arada Renault Fabrikası’nda iki işçinin kartlarıyla fabrikaya giremediği bilgisi de geldi. Lokavt kararı olmamasına karşın böylesi bir uygulamaya gidilmesi işçilerin yaptığı eylemlerin tansiyonunu artırdı. Arkadaşlarının işe iadesini talep eden çalışanlar, üretimi bırakarak eylem başlattı. Önceki gün saat 24.00 vardiyasına giden işçiler işbaşı yapmadı. Dün de eylemlerini sürdüren işçiler, hakça paylaşımdan yana olduklarını bir kez daha haykırdılar.

Bu arada eylemlere “Fransız” kalmayan Renault fabrikasının yöneticilerinin işçilerin yanına kadar gelerek yaptığı açıklama yüreklere su serpti. Kartları çalışmayan iki işçinin işe alınacağı ve Fransa’daki merkez ile gelişmelerin konuşulacağı yönündeki söylemler işçiyi rahatlattı.

Yöneticilerin, Türk Metal Sendikası ile ipleri kopardığı da gelen bilgiler arasında…

Ayrıca ücret artışları konusunun masaya yatırıldığını dile getiren fabrika yöneticilerinin işçiden istediği 15 günlük süre dün itibarıyla başladı. Üretim ise şu an tüm hızıyla devam ediyor.

Türk-İş’e bağlı Türk Metal’de sıkıntılar artarken, doğal olarak karşı sendika da boş durmuyor. DİSK’e bağlı Birleşik Metal Sendikası Şube Başkanı Ayhan Ekinci de başta Renault olmak üzere metal sektöründeki sıkıntıları yakından takip ettiklerini söyledi. Birleşik Metal olarak MESS ile bağıtlanan grup sözleşmesine imza koymadıklarını hatırlatan Ekinci, “Bizim yetkili olduğumuz fabrikalarda greve gidildi. Ardından Bakanlar Kurulu kararıyla da bu grev durduruldu. Renault işçileri sendikaya 5 Mayıs’a kadar süre tanımıştı. 3 gün önce süre dolunca istifalar başladı. İstifa eden işçilere saldırılar oldu. Çalışanlar Fransa’dan gelecek yanıt için 20 Mayıs’a kadar bekleyecekler. İşçilerin sabrı taştı artık” diye konuştu.

Renault, Coşkunöz, Mako ve TOFAŞ başta olmak üzere çok sayıda fabrikada çalışan işçilerin Türk Metal Sendikası’ndan istifayı düşündüğünü kaydeden Ekinci, “işçilerin yanında olmaya devam edeceğiz” sözleriyle işçinin yeni adresi olduklarını da deklare etmiş oldu.

Süreç işçinin direnciyle doğru orantılı olarak devam ediyor. Üretim ve satışlarda rekor kıran Renault ve TOFAŞ’ta görev yapan yöneticilerin bu aşamada daha dikkatli olması ve sözlerine “biz birlikteyiz” diye başlamaları menfaatten öte bir derinliği de beraberinde getirecektir.

İşçinin başlattığı eylem, yaşamlarına biraz daha katkıdan öte bir anlam taşımıyor.

Türk işçisi her zaman sağduyuludur.

Xxx

Bursa’da etkili isimler

Ekonomist’in “en etkili kişiler” listesinde bu yıl “Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Özdilek Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, Orhan Holding Onursal Başkanı İbrahim Orhan ve Burkay Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay yer aldı. Yolları açık olsun…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir